Pyszne desery, po których nie będą dręczyły Cię wyrzuty sumienia
gastronomia 29 czerwca 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Prawdziwą przyjemność z deseru można uzyskać, gdy jest to „jeden kęs”. Taka miniporcja sprawi, że po obiedzie lub kolacji zaczną pojawiać się wykrzykniki o niskiej zawartości tłuszczu, a Twoje sumienie nie będzie dręczone dodatkowymi kaloriami.
Ciastka cytrynowe
Świetny deser na piknik lub posiłek w podróży. Te cytrynowe ciasteczka nie kruszą się i idealnie nadają się na przekąskę w podróży lub na świeżym powietrzu.
Ciastka cytrynowe
12 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:
- 2 cytryny „uzbeckie”.
- 200 g masła + trochę więcej do wysmarowania
- 4 duże jajka C0
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g cukru pudru
- 0,3 łyżeczki każdy kurkuma, soda i proszek do pieczenia
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 30×20 cm wysmaruj masłem, wyłóż ją papierem do pieczenia tak, aby brzegi lekko zwisały i również papier posmaruj masłem. 2. Cytryny dokładnie umyj pędzelkiem. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok. 3. Lekko zmiękczyć masło w temperaturze pokojowej. W płaskiej misce wymieszaj 250 g mąki z cukrem pudrem i połową skórki. Tę mieszaninę nacieramy masłem, tworząc okruszki. 4. Ułóż okruchy na patelni w równej warstwie, lekko je dociskając. Włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor, 20 minut. 5. Jajka ubić z cukrem na biało, dodać pozostałą skórkę i sok, a także mieszankę proszku do pieczenia, sody, kurkumy i pozostałej mąki. Mieszaj, aż będzie gładkie. 6. Powstałą mieszaninę wylać na gorącą bazę. Wróć do piekarnika i piecz, aż środek górnej warstwy będzie ugotowany, około 25 minut. Ostudzić na metalowej kratce w formie, następnie ostrożnie podnieść brzegi papieru i całkowicie ostudzić na kratce. Pokrój w kwadraty i podawaj.
Miniserniki czekoladowe bez pieczenia
Uwielbiasz serniki, ale dbasz o swoją sylwetkę? Wypróbuj nasze czekoladowe mini brownie bez pieczenia.
Miniserniki czekoladowe bez pieczenia
12 sztuk, przygotowanie: 1,5 godz. + 4 godz.
Czego potrzebujesz:
- 500 g miękkiego twarogu lub serka śmietankowego
- 100 g gorzkiej czekolady (z 60% kakao)
- 60 g miodu
- 50 g masła
- 8 g żelatyny liściastej
Dla bazy:
- 80 g suchych ciasteczek maślanych typu „Yubileinoe”.
- 50 g orzechów włoskich
- 60 g masła
Co należy zrobić: 1. Jako bazę umieść ciasteczka w robocie kuchennym lub blenderze. Dodać orzechy i zmielić na mąkę. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. 2. Umieść mieszaninę ciasteczek w 12 małych silikonowych foremkach na muffiny i dociśnij dłońmi, aby utworzyć podstawę i boki o wysokości około 7 mm. Foremki wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Do nadzienia zmiękczyć masło do temperatury pokojowej. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Miód zagotować, wycisnąć żelatynę, dodać do miodu wraz z czekoladą i masłem, wymieszać. 4. Powstałą mieszaninę wymieszaj z serem i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Na spód ciasteczek w foremkach wyłóż masę serową i wygładź wierzch. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Udekorować według własnego uznania.
Tartlets-ciasteczka z jagodami
Te tartaletki świetnie wyglądają na świątecznym stole jako deser. Wystarczy przygotować ich więcej – piękno wymaga poświęceń.
Tartlets-ciasteczka z jagodami
12 sztuk, przygotowanie: 1 godzina 40 minut.
Czego potrzebujesz:
- 400 g różnych jagód
- 120–140 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 1–2 żółtka do natłuszczenia
- cukier puder i mięta do podania
Do testu:
- 220 g mąki
- 100 g masła 82,5% tłuszczu
- 1 łyżka. l. olej roślinny
- 2 łyżki l. Sahara
- 0,5 łyżeczki proszek imbirowy
- 0,5 łyżeczki sól
Sposób wykonania: 1. Na ciasto wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem imbirowym. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy tak, aby powstały okruchy. 2. Wlać około 50 ml lodowatej wody z olejem roślinnym i uformować ciasto w kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Posmaruj środek ciasta dżemem, zostawiając 2 cm wolne brzegi. Połóż jagody na dżemie. Złóż krawędzie nad nadzieniem, lekko nachodząc na siebie. Posmaruj ciasto żółtkiem. 4. Piec tartaletki w piekarniku nagrzanym do 200°C na blasze wyłożonej pergaminem przez około 20 minut. Podawać na gorąco, na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem i udekorowane miętą.
Deser z owoców i sfermentowanego mleka pieczonego w filiżankach
To bardzo dobra propozycja na niedzielne śniadanie, nie odmówią jej nawet dzieci, które nie przepadają za przetworami z kwaśnego mleka w czystej postaci.
Deser z owoców i sfermentowanego mleka pieczonego w filiżankach
Porcja dla 6–12 osób, przygotowanie: 30 min. + 6 godzin
Czego potrzebujesz:
Na warstwę sfermentowanego mleka pieczonego:
- 2 l ryazhenki
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki l. Miód
- 12 g żelatyny liściastej
Na warstwę owocową:
- 2 duże dojrzałe mango
- 600 ml soku pomarańczowego
- 14 g żelatyny liściastej
- bita śmietana do dekoracji
Sposób wykonania: 1. Na warstwę sfermentowanego mleka pieczonego odważ odważone mleko pieczone: umieść je na durszlaku wyłożonym ręcznikiem i poczekaj, aż płyn odpłynie w takiej ilości, aby pozostało 600 ml mleka pieczonego fermentowanego, czyli około 2 2. Namoczyć 12 g żelatyny w soku pomarańczowym na 10 minut, następnie podgrzewać do rozpuszczenia. Zmiksuj w blenderze z miodem i skórką. Dodaj sfermentowane mleko pieczone i mieszaj, aż masa będzie gładka. Przelej do przezroczystych szklanek i wstaw do lodówki na 4 godziny. 3. Mango obierz ze skórki, wytnij miąższ i odłóż około ćwiartki do dekoracji. Pozostałe mango włóż do blendera, dodaj 500 ml soku pomarańczowego i zmiksuj na gładką masę. 4. Namocz 14 g żelatyny w pozostałych 100 ml soku pomarańczowego przez 10 minut. Następnie podgrzać prawie do wrzenia, aby żelatyna się rozpuściła. Gorącą mieszaninę wlać do blendera, ubić na gładką masę, ostudzić i przelać do szklanek z galaretką z pieczonego mleka. Wstawić do lodówki na 4 godziny – masa powinna stwardnieć. Przed podaniem udekoruj plasterkami mango i bitą śmietaną.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca30 czerwca 2021 r
Dziękuję za ciekawy wybór.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych