Pyszne desery, po których nie będą dręczyły Cię wyrzuty sumienia

Pyszne desery, po których nie będą dręczyły Cię wyrzuty sumienia

Pyszne desery, po których nie będą dręczyły Cię wyrzuty sumienia

gastronomia 29 czerwca 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Prawdziwą przyjemność z deseru można uzyskać, gdy jest to „jeden kęs”. Taka miniporcja sprawi, że po obiedzie lub kolacji zaczną pojawiać się wykrzykniki o niskiej zawartości tłuszczu, a Twoje sumienie nie będzie dręczone dodatkowymi kaloriami.

Miniserniki czekoladowe bez pieczeniaTartlets-ciasteczka z jagodamiMiniserniki czekoladowe bez pieczeniaTartlets-ciasteczka z jagodami

Ciastka cytrynowe

Świetny deser na piknik lub posiłek w podróży. Te cytrynowe ciasteczka nie kruszą się i idealnie nadają się na przekąskę w podróży lub na świeżym powietrzu.

Ciastka cytrynowe
Ciastka cytrynowe

12 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:

  • 2 cytryny „uzbeckie”.
  • 200 g masła + trochę więcej do wysmarowania
  • 4 duże jajka C0
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 0,3 łyżeczki każdy kurkuma, soda i proszek do pieczenia

Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 30×20 cm wysmaruj masłem, wyłóż ją papierem do pieczenia tak, aby brzegi lekko zwisały i również papier posmaruj masłem. 2. Cytryny dokładnie umyj pędzelkiem. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok. 3. Lekko zmiękczyć masło w temperaturze pokojowej. W płaskiej misce wymieszaj 250 g mąki z cukrem pudrem i połową skórki. Tę mieszaninę nacieramy masłem, tworząc okruszki. 4. Ułóż okruchy na patelni w równej warstwie, lekko je dociskając. Włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor, 20 minut. 5. Jajka ubić z cukrem na biało, dodać pozostałą skórkę i sok, a także mieszankę proszku do pieczenia, sody, kurkumy i pozostałej mąki. Mieszaj, aż będzie gładkie. 6. Powstałą mieszaninę wylać na gorącą bazę. Wróć do piekarnika i piecz, aż środek górnej warstwy będzie ugotowany, około 25 minut. Ostudzić na metalowej kratce w formie, następnie ostrożnie podnieść brzegi papieru i całkowicie ostudzić na kratce. Pokrój w kwadraty i podawaj.

Miniserniki czekoladowe bez pieczenia

Uwielbiasz serniki, ale dbasz o swoją sylwetkę? Wypróbuj nasze czekoladowe mini brownie bez pieczenia.

Miniserniki czekoladowe bez pieczenia
Miniserniki czekoladowe bez pieczenia

12 sztuk, przygotowanie: 1,5 godz. + 4 godz.
Czego potrzebujesz:

  • 500 g miękkiego twarogu lub serka śmietankowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (z 60% kakao)
  • 60 g miodu
  • 50 g masła
  • 8 g żelatyny liściastej

Dla bazy:

  • 80 g suchych ciasteczek maślanych typu „Yubileinoe”.
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 g masła

Co należy zrobić: 1. Jako bazę umieść ciasteczka w robocie kuchennym lub blenderze. Dodać orzechy i zmielić na mąkę. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka. 2. Umieść mieszaninę ciasteczek w 12 małych silikonowych foremkach na muffiny i dociśnij dłońmi, aby utworzyć podstawę i boki o wysokości około 7 mm. Foremki wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Do nadzienia zmiękczyć masło do temperatury pokojowej. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Miód zagotować, wycisnąć żelatynę, dodać do miodu wraz z czekoladą i masłem, wymieszać. 4. Powstałą mieszaninę wymieszaj z serem i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Na spód ciasteczek w foremkach wyłóż masę serową i wygładź wierzch. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Udekorować według własnego uznania.

Tartlets-ciasteczka z jagodami

Te tartaletki świetnie wyglądają na świątecznym stole jako deser. Wystarczy przygotować ich więcej – piękno wymaga poświęceń.

Tartlets-ciasteczka z jagodami
Tartlets-ciasteczka z jagodami

12 sztuk, przygotowanie: 1 godzina 40 minut.
Czego potrzebujesz:

  • 400 g różnych jagód
  • 120–140 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1–2 żółtka do natłuszczenia
  • cukier puder i mięta do podania

Do testu:

  • 220 g mąki
  • 100 g masła 82,5% tłuszczu
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 0,5 łyżeczki proszek imbirowy
  • 0,5 łyżeczki sól

Sposób wykonania: 1. Na ciasto wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem imbirowym. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy tak, aby powstały okruchy. 2. Wlać około 50 ml lodowatej wody z olejem roślinnym i uformować ciasto w kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Posmaruj środek ciasta dżemem, zostawiając 2 cm wolne brzegi. Połóż jagody na dżemie. Złóż krawędzie nad nadzieniem, lekko nachodząc na siebie. Posmaruj ciasto żółtkiem. 4. Piec tartaletki w piekarniku nagrzanym do 200°C na blasze wyłożonej pergaminem przez około 20 minut. Podawać na gorąco, na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem i udekorowane miętą.

Deser z owoców i sfermentowanego mleka pieczonego w filiżankach

To bardzo dobra propozycja na niedzielne śniadanie, nie odmówią jej nawet dzieci, które nie przepadają za przetworami z kwaśnego mleka w czystej postaci.

Deser z owoców i sfermentowanego mleka pieczonego w filiżankach
Deser z owoców i sfermentowanego mleka pieczonego w filiżankach

Porcja dla 6–12 osób, przygotowanie: 30 min. + 6 godzin
Czego potrzebujesz:
Na warstwę sfermentowanego mleka pieczonego:

  • 2 l ryazhenki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki l. Miód
  • 12 g żelatyny liściastej

Na warstwę owocową:

  • 2 duże dojrzałe mango
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 14 g żelatyny liściastej
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób wykonania: 1. Na warstwę sfermentowanego mleka pieczonego odważ odważone mleko pieczone: umieść je na durszlaku wyłożonym ręcznikiem i poczekaj, aż płyn odpłynie w takiej ilości, aby pozostało 600 ml mleka pieczonego fermentowanego, czyli około 2 2. Namoczyć 12 g żelatyny w soku pomarańczowym na 10 minut, następnie podgrzewać do rozpuszczenia. Zmiksuj w blenderze z miodem i skórką. Dodaj sfermentowane mleko pieczone i mieszaj, aż masa będzie gładka. Przelej do przezroczystych szklanek i wstaw do lodówki na 4 godziny. 3. Mango obierz ze skórki, wytnij miąższ i odłóż około ćwiartki do dekoracji. Pozostałe mango włóż do blendera, dodaj 500 ml soku pomarańczowego i zmiksuj na gładką masę. 4. Namocz 14 g żelatyny w pozostałych 100 ml soku pomarańczowego przez 10 minut. Następnie podgrzać prawie do wrzenia, aby żelatyna się rozpuściła. Gorącą mieszaninę wlać do blendera, ubić na gładką masę, ostudzić i przelać do szklanek z galaretką z pieczonego mleka. Wstawić do lodówki na 4 godziny – masa powinna stwardnieć. Przed podaniem udekoruj plasterkami mango i bitą śmietaną.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca30 czerwca 2021 r

Dziękuję za ciekawy wybór.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja