Pyszne dania rybne w puszkach: dzielenie się doświadczeniami i przepisami

Pyszne dania rybne w puszkach: dzielenie się doświadczeniami i przepisami

Pyszne dania rybne w puszkach: dzielenie się doświadczeniami i przepisami

Andriej Bugajski 25 marca 2024 r

Dziś wszelkie kulinarne rozkosze wypierane są przez tradycyjne wartości, a na pierwszy plan wysuwają się produkty niedrogie. Na przykład konserwy rybne. Jeśli wiesz, jak mądrze z nich korzystać, otrzymasz wiele doskonałych, smacznych dań.

Pyszne dania rybne w puszkach. Dzielcie się doświadczeniami i przepisami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Konserwy z tuńczyka
  • Konserwy rybne z łososia
  • Bullheads i szproty w pomidorach
  • Makaron z konserwami rybnymi
  • Konserwy rybne: sardynki

Historia konserw rybnych sięga dość głęboko w przeszłość; śmiało możemy mówić o XVIII wieku, choć najrozmaitsi sardyńscy rybacy twierdzą, że pomysł ten był znany już przed naszą erą. Tuńczyka błękitnoogoniastego doskonale złowiono już za czasów Platona, jednak przyszło do głowy znacznie później, aby go podgrzać na oleju i zapakować do beczek. Angielski mędrzec Peter Durand opatentował konserwy w puszce w 1810 roku – i ruszamy w nowoczesnym formacie.

Szkoci zaczynali od łososia, Amerykanie rozwinęli się na skalę przemysłową w Kalifornii, także od łososia. W rejonie Morza Śródziemnego i na wybrzeżu Atlantyku konserwowano sardynki i tuńczyka. Dziś są to trzy największe produkty, z których każdy jest wart miliardy dolarów, a geografia znacznie się rozszerzyła: wszędzie je się konserwy rybne.

Tuńczyk to jeden z najpopularniejszych rodzajów konserw rybnych
Tuńczyk to jeden z najpopularniejszych rodzajów konserw rybnych

Ale jedzą na różne sposoby, wszędzie na swoje sposoby: od puszki otwieranej bagnetem po skomplikowane klasyczne dania, takie jak sałatka Nicoise»narodowy skarb kuchni prowansalskiej.

Konserwy z tuńczyka

Tuńczyk niedawno wszedł do użytku rosyjskiego, ale już dość mocno zakorzenił się zarówno w górnym segmencie restauracyjnym, jak i w zwykłej kuchni, ale wciąż nie do końca wiemy, co z nim zrobić. Ludność dużych miast przyzwyczaiła się już do surowego tuńczyka w sushi, sashimi i bułkach, najbardziej zaawansowana publiczność opanowała tatary, ceviche i poke (choć w sposób polubowny nie ma potrzeby gotować ceviche z tuńczyka), a tuńczyk w puszce właśnie trafia do domów Rosjan.

Tuńczyk w puszce właśnie trafia do rosyjskich domów
Tuńczyk w puszce właśnie trafia do rosyjskich domów

Tutaj musimy od razu zastrzec, że jest tuńczyk w puszce w wodzie i tuńczyk w puszce w oleju. Są bardzo różne. W wodzie dla kotów są płatki tuńczyka, a w szklanych słoikach z Callipo jest tona rosso w oliwie z oliwek w cenie 10 euro za 300 g. Obydwa mają całkiem odpowiednie zastosowania: trzeba tylko wiedzieć i umieć.

Głównymi miłośnikami tuńczyka są Amerykanie; spożywają go dziesiątki tysięcy ton pod każdą postacią. Kanapka z tuńczykiem i sałatka z tuńczyka to podstawowe produkty spożywcze, podstawowe dania kuchni amerykańskiej. Tuńczyk z puszki, seler naciowy, czerwona cebula, natka pietruszki, majonez, musztarda – znacznie prościej. Czasem seler zastępuje się ogórkami kiszonymi – to nam bliżej. Nadaje się do tego każdy tuńczyk w puszce, a jeszcze lepiej w wodzie.

Kanapka z tuńczykiem i sałatka z tuńczyka to ulubione dania Amerykanów w każdym wieku.
Kanapka z tuńczykiem i sałatka z tuńczyka to ulubione dania Amerykanów w każdym wieku.

Jeśli nagle wpadłeś w posiadanie bogatego filetu z tuńczyka w oleju, to słynny Nicoise» – doskonałe rozwiązanie. Nam bardziej odpowiada wersja Toulouse – gotowane ziemniaki, pomidory, fasolka szparagowa, jajka – wszystko jest duże, a na wierzch tuńczyk w dużych kawałkach. Wiele restauracji według tego przepisu zastępuje drogiego tuńczyka z puszki korzystniej wyglądającym, lekko smażonym tataki z tuńczyka – nasi ludzie nie są gotowi uwierzyć, że konserwy rybne mogą być drogie, jeśli nie jest to czarny kawior.

Konserwy rybne z łososia

Łosoś jest nam wszystkim znany i bliski od dzieciństwa, jeśli nie w domu, to w szkole, na stołówce z pewnością każdy był karmiony zupą z puszki różowego łososia. Istnieją 2 podstawowe przepisy – z ryżem i ziemniakami. W szpitalach gotują też z makaronem, ale jak na mój gust to po drugiej stronie dobra i zła. Zupa z ryżem też moim zdaniem nie zasługuje na miłe słowa, ale zupa ziemniaczana jest dobra. Do chochli wrzącej wody wrzuć średniej wielkości posiekane ziemniaki i gotuj przez około 10 minut w rondlu rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa do zupy – w najprostszym przypadku cebulę i marchewkę, w bardziej zaawansowanym przypadku dowolny zestaw. warzywa według własnego uznania, aż do mieszanki mrożonych z torebki. Na patelnię z warzywami wlać ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, dodać 2 (koniecznie 2! inaczej będzie słabo) puszki różowego łososia i dobrze wymieszać. Ponownie zagotuj – i pyszna zupa rybna w puszkach jest gotowa, posyp natką pietruszki i koperkiem.

Jedna z podstawowych zup z różowym łososiem i ziemniakami
Jedna z podstawowych zup z różowym łososiem i ziemniakami

W kuchni radzieckiej były setki sałatek z łososiem, każda gospodyni próbowała ją przekonać: wszelkiego rodzaju „Czułość” i „Mimoza” drażniły zęby i osobiście wspominam je z dreszczem, ale miłość ludzi nie w ogóle wyschnąć. Nie ma w nich jednak nic złego, poza tą okropną „drobno startą rybą z puszki”, od której wziął się tytuł artykułu. Nie można w żaden sposób zarzucać ludności złego gustu kulinarnego, jeśli ma ona dostęp do ziemniaków, cebuli, marchwi i buraków oraz „konserw rybnych”. Winna jest także kapusta, ale na szczęście kapustę łączy się z rybami tylko w szpitalach na oddziałach dla beznadziejnych. W tych pomysłach znów widać winną kuchnię estońską. Rosyjską kapuśniak klasztorny ze stynią lub suschik przypisuję religijnej tradycji wyczerpania mięsa, nie jest to rozwiązanie kulinarne.

W czasach sowieckich zupy i sałatki z łososiem w puszkach przygotowywano wszędzie
W czasach sowieckich zupy i sałatki z łososiem w puszkach przygotowywano wszędzie

Czy to oznacza, że ​​łosoś w puszce lub saury są kulinarnie beznadziejne? Nie oznacza to wcale, że przy żywym wsparciu kotów sama regularnie otwieram słoik saury i zjadam go z czarnym pieczywem i zieloną cebulką, ale koty nawet tego nie potrzebują, generalnie wolą nadzienie wodno-olejowe najbardziej.

Produktywnych pomysłów jest sporo – na przykład nasza czytelniczka Olena Osipova, rodowita Ukrainka, a obecnie mieszkanka Vancouver, oferuje świeżą sałatkę z paluszków marchwi, słodkiej papryki, awokado, kaparów, pietruszki i łososia pacyficznego z jogurtem greckim i majonezem . Dziedzictwo caratu wciąż można prześledzić w marchewce, ale gdy tylko zastąpisz ją selerem na łodygach, serwowanie sałatki w uprzejmym towarzystwie nie będzie już wstydem.

Królowa sałatek (tak ją nazywa mama) Danielle Omar proponuje jeszcze bardziej wyrafinowaną miksturę – sałata rzymska, awokado, serce palmy, pomidorki koktajlowe, gotowane buraki (brawa). Sos – winegret (oliwa, ocet balsamiczny, musztarda Dijon), wszystko drobno posiekać, na wierzch ułożyć różowego łososia ze słoika. Trochę się waham z zamiennikiem serca palmy w naszych warunkach, ale myślę, że ziemniaki będą w sam raz.

Jeśli jesteście (jak ja) konsekwentnymi zwolennikami wizualnego Chryuczowa, to przepis dla Was pochodzi od certyfikowanego trenera żywienia Vereda DeLive (to jest pani): łosoś ze słoika, majonez, musztarda, kapary, zielona cebula. Zmiksuj wszystko na nieporządną różową owsiankę i wyjadaj łyżką. Kto jednak stoi na przeszkodzie, aby sałatkę wyłożyć na tartaletki z ciasta francuskiego i udekorować mikrogreenami? – nie będziesz mógł oderwać od niego wzroku.

Łosoś w puszkach jest zawsze popularnym składnikiem sałatek.
Łosoś w puszkach jest zawsze popularnym składnikiem sałatek.

Bullheads i szproty w pomidorach

Ale wystarczy, że zaadoptujemy od obcokrajowców – mamy też własne, nieznane światu osiągnięcia: weźmy na przykład byki czy szproty w pomidorach. Za mojej młodości, która miała miejsce na początku lat 70-tych, byków już nie było, pojawiły się ponownie dopiero po wstaniu z kolan, ale były szproty. Duża puszka o wadze 340 g kosztowała 37 kopiejek (dokładnie tyle, co butelka piwa) i popularnie nazywano ją „masowym grobem”. W obu stolicach szprot podawany był wyłącznie jako przystawka z wódką i porto, ale na Wyżynie Środkowo-Rosyjskiej robiono z niego okroshkę, a na południu gotowano barszcz i jest to jedno z najbardziej niesamowitych odkryć kulinarnych w mojej biografii. Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, być może nie powinieneś przyzwyczajać się do dobrego życia, ale ludność regionów z pasją broni tej praktyki. Tak, na wszelki wypadek: oczywiście okroshka z kwasem.

Makaron z konserwami rybnymi

Osobna linia dotyczy dowolnego makaronu z tuńczykiem w puszce i łososiem. Ten pomysł wydaje mi się całkiem wykonalny, nie w sensie proletariackiego menu, ale w sensie szybkości przygotowania i przydatności wyniku. Można po prostu ugotować spaghetti i wrzucić do puszki tuńczyka lub różowego łososia, ale „eleganckim ruchem ręki” można tę prostotę zamienić w wyrafinowanie – wystarczy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i parmezan, polać oliwą z oliwek i poczuj się jakbyś siedział przy stoliku w Delmonico’s”

Makaron Z Łososiem
Makaron Z Łososiem

Można pójść dalej i trochę zagotować śmietankę 33% ze skórką z cytryny i białym pieprzem, a następnie przełożyć do niej rybę ze słoika (bez płynu). Użycie szerokiego makaronu tagliatelle, fettuccine lub pappardelle zamiast zwykłego spaghetti dodaje daniu odrobiny wyrafinowania, rożki nadają rustykalny charakter, a muszle są ulubioną potrawą dzieci.

Duży makaron wygląda elegancko – te same rogi i muszle lub motyle farfalle z rybą i fasolą, okrągłe lub płaskie. Makaron gotujemy 10 minut, dodajemy do niego fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 3 minuty, po czym razem wyjmujemy. Tuńczyka na oleju rozdrobnić widelcem z kaparami, skórką z cytryny i płatkami ostrej papryki, dobrze posolić i ułożyć na makaronie. Dobrym pomysłem jest także skropienie oliwą z oliwek.

Konserwy rybne: sardynki

Ostatnią rzeczą, o której chcę mówić, są sardynki. Sardynki są jednym z najwyższych osiągnięć ludzkości, nie tylko gastronomicznej, ale także estetycznej, sentymentalnej i nie tylko. Sardynki to czysta radość, proszę nic z nimi nie robić. „Wyślę ci pudełko prawdziwych francuskich sardynek»– obiecał Stirlitz. Jaka szkoda, że ​​nie ma go już wśród nas.

Sardynki w puszkach są dobre same w sobie

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #łosoś #sardynki #różowy łosoś #tuńczyk #konserwy rybnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa11 lutego 2021 r

Anora, gdzie mieszkasz? Co to za miasto?

00Odpowiedź

Anora (gość)

10 lutego 2021 r

W naszym mieście jedyne konserwy rybne, jakie można kupić to szproty, szproty w pomidorach i makreli czy sardynki w oleju. Szprot w pomidorach jest pyszny sam w sobie z pieczywem i gorącą herbatą. Często kupujemy szproty na Nowy Rok jako przysmak. Ale sałatki robimy z innymi rybami w oleju: posiekaj dwa jajka na twardo, drobno posiekaj zieloną cebulę lub cebulę i wymieszaj z rybą w oleju. Okazuje się, że to bardzo smaczna sałatka zarówno na święta, jak i na zwykłe dni. Nie można go przechowywać przez długi czas, ponieważ cebula szybko się zepsuje. A tę sałatkę można zjeść błyskawicznie.

00OdpowiedźKonstancjaKonstancja30 listopada 2020 r

Podczas moich studenckich lat ekipa budowlana jadła wieczorami makaron w puszkach. Ugotowaliśmy garnek rogów i zmieszaliśmy je z jedną puszką konserw w oleju. Było pyszne!

00Odpowiedź

Daria (gość)

17 sierpnia 2020 r

Twoje koty przy takim żywieniu wkrótce będą skończone. lekarz weterynarii.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca19 czerwca 2020 r

Ciekawy artykuł, ale prawdopodobnie Andrei Bugaisky mówi o asortymencie sklepów metropolitalnych lub sklepów w dużych miastach. W moim dzieciństwie jedyną konserwą na półkach naszych wiejskich sklepów była odpowiednio ostrobok i makrela z dodatkiem oleju lub w sosie pomidorowym. Po jakimkolwiek „łososiu” itp. nie było śladu, nie mówiąc już o tym, że z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja