Pyszna makrela pieczona w piekarniku

Pyszna makrela pieczona w piekarniku

Mój magnes 08 lutego 2024 rMakrela w piekarniku z musztardą Do przepisu

Dzięki specyfice gotowania makrela w piekarniku z musztardą okazuje się niezwykle aromatyczna i smaczna. Chodzi o bardzo nietypowy przepis, ponieważ rybę w sosie nie tylko pieczemy, ale wstępnie ją w nim marynujemy! Oprócz musztardy zawiera miód, sok z cytryny i zioła prowansalskie, dzięki czemu nieodłączny zapach pieczonej makreli, przez wielu uważany za ostry, zostaje przytłumiony i staje się bardzo przyjemny. Jeśli chodzi o smak, to naprawdę nie do pochwały! Dodatkowo konsystencja tłustej makreli pieczonej w piekarniku z cebulą staje się niesamowicie delikatna, ryba dosłownie rozpływa się w ustach, dlatego smakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 479,84 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 45 minut Używany: 32,87 g/22,39 g/36,22Danie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImakrela – 600 kasza gryczana – 150 g musztarda – 120 g – 30 g sos sojowy – 2 łyżki. l suszone zioła prowansalskie – 2 łyżeczki soku i skórki z 1 natki pietruszki cytrynowej – 3 gałązki koperku – 3 gałązki soli – do smaku świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku gotowane ziemniaki do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Makrelę płuczemy od środka. Pokrój w grube plasterki.

Krok 2

Do marynaty włóż miód do miski. Dodać musztardę, sos sojowy, zioła prowansalskie, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Dodaj trochę soli i pieprzu.

Krok 3

Makrelę włóż do miski. Zalać marynatą, upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na wszystkich kawałkach ryby. Zamknij pojemnik lub przykryj górę folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 4

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Umyj i osusz natkę pietruszki. Usuń liście z gałęzi i posiekaj. Połączyć z cebulą i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.

Krok 5

Na wierzchu rozsmaruj makrelę, a do miski wlej pozostałą marynatę. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Makrelę pieczemy przez 25–30 minut. Rybę można podawać z gotowanymi ziemniakami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Makrelę w sosie musztardowym można też upiec nie w formie, ale w grubej folii i porcjami. W tym przypadku rybę podaje się bezpośrednio do „pojemnika”, w którym była ugotowana.

PRZYDATNE RADY

Aby upiec makrelę w piekarniku według tego przepisu, należy wybrać musztardę niezbyt ostrą. Idealny jest Dijon lub podobny, o delikatnym smaku.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 13,95 g (17,44% wartości dziennej) • tłuszcze 9,92 g (11,02%) • węglowodany 7,00 g (4,17%) • kcal 169,55 (9,42%) • sód 558,12 mg (38,49%) • cukier ogółem 4,17 g ( 8,34%) • NNKT 3,01 g (15,05%) • Błonnik pokarmowy 1,40 g (4,67 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja