Puszyste naleśniki
Mój magnes 2 lutego 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 412,05 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 12,08 g/20,49 g/44,00PrażenieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaNaleśnikiPiekarniaNaleśnikiKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g mąki100 g semoliny5 jaj400 g kwaśnej śmietany 15–20% tłuszczu2 łyżki l. Sahara1 łyżeczka sól1 łyżeczka proszek do pieczenia0,5 łyżeczki sodaghee lub olej roślinny do smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w blenderze. Ubijaj, aż będzie gładkie.
Krok 2
Zalać 130 ml wrzącej wody i ponownie wymieszać.
Krok 3
Rozgrzej patelnię z olejem. Smażyć małe naleśniki (o średnicy 12–14 cm), wkładając je do rondla lub miski z pokrywką. Podawać na gorąco.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 7,59 g (9,48% wartości dziennej) • tłuszcze 14,15 g (15,72%) • węglowodany 29,08 g (17,31%) • kcal 274,78 (15,26%) • sód 295,18 mg (20,36%) • cukier ogółem 6,20 g ( 12,40%) • NNKT 7,41 g (37,05%) • błonnik pokarmowy 0,93 g (3,10%)