Pulpety z kurczaka w kremowym sosie

Pulpety z kurczaka w kremowym sosie

gastronomia 7 października 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPulpety z kurczakaPulpety z kurczakaPulpety z kurczakaPulpety z kurczaka Do przepisu

Zazwyczaj klopsiki z kurczaka w kremowym sosie duszone są na kuchence. Sugerujemy przygotowanie tego dania w piekarniku, przed pieczeniem posypując startym serem! Dzięki temu na kremowym sosie tworzy się piękna skórka, która wygląda niesamowicie apetycznie. Jeśli chodzi o klopsiki mielone, postanowiliśmy ugotować je sami: będzie smaczniejsze. Co więcej, wydobycie go z miąższu kurczaka za pomocą maszynki do mięsa lub blendera zajmuje kilka minut. Nawiasem mówiąc, klopsiki okazują się tak delikatne, że porwą je nawet te dzieci, które zwykle mają chłodny stosunek do każdego mięsa.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 521,79 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 28,96 g/41,74 g/11,41KolacjaDrugie danieDanie główneKlopsikiWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIfilet z kurczaka – 400 gpulpa z ud kurczaka – 200 gcebula – 150 gczosnek – 3 ząbkipapryka mielona – 1 łyżeczka.olej roślinny – 3–4 łyżki. l.mąka – 1 łyżka. l.masło – 30 gśmietana 20% tłuszczu – 500 mlser twardy – 100 gświeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mielone klopsiki z kurczaka. Aby to zrobić, najpierw obierz cebulę i ząbek czosnku. Następnie grubo je posiekaj i włóż do dużej miski blendera.

Krok 2

Filet z kurczaka i udka z kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać do miski blendera wraz z cebulą i czosnkiem. Uderz blenderem. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć mięso mielone.

Krok 3

Z powstałej masy uformuj duże kulki, nieco większe od orzecha włoskiego. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Ułóż w nim kulki z kurczaka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.

Krok 4

Przenieś klopsiki z kurczaka do naczynia do zapiekania. Przygotuj sos śmietanowy. W tym celu na patelnię wsypać mąkę i lekko przyrumienić, ciągle mieszając, na średnim ogniu.

Krok 5

Dodać masło i rozpuścić, mieszając. Wlać śmietanę, wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać pozostały czosnek przepuszczony przez prasę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 6

Zetrzyj ser na średniej tarce. Przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym polej klopsiki w formie. Posypać tartym serem. Piec klopsiki z kurczaka w sosie przez 30 minut w temperaturze 180°C.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym dobrze smakują z gotowanym ryżem, kuskusem lub zwykłymi puree ziemniaczanym. Tekstura tego dodatku harmonijnie komponuje się z daniem głównym.

PRZY OKAZJI

Do mielonych klopsików z kurczaka można dodać nie tylko paprykę, ale także inne przyprawy, np. curry w proszku czy mieloną papryczkę chili, a także dowolne posiekane zioła.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja