Pulpety Z Kaszą Gryczaną
gastronomia 19 marca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pulpety z kaszą gryczaną to bardzo oryginalna odmiana tzw. „jeży”. Różnica jest taka, że do tych klopsików tradycyjnie dodaje się ryż, ale w naszym przypadku używa się „czarnych płatków”. Ale to właśnie decyduje o wszystkim! Kasza gryczana, która ma bardzo jasny, charakterystyczny smak, radykalnie zmienia doznania kulinarne potrawy. Jeśli więc pokochasz ten przepis, koniecznie sprawdź nasz przepis w akcji. Kolejną ważną zaletą klopsików z kaszą gryczaną jest możliwość podania ich bez dodatku! Chociaż świeże warzywa i zioła w tym przypadku oczywiście na pewno nie będą zbędne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 619,41 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 31,64 g/43,81 g/25,17KolacjaDrugie danieDanie główneKlopsikiWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpulpa wieprzowa i/lub wołowa – 1 kgkasza gryczana – 150 gcebula – 150 gmarchewka – 100 gczosnek – 4 ząbkipomidory – 300 golej roślinny do smażenia – 2 łyżki. l.koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.cukier – 1 łyżeczka.woda pitna – 1 lsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smakuprzyprawy do mięsa – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki sosu z klopsikami. Przede wszystkim przepuść miąższ wieprzowo-wołowy przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Przygotuj sos do klopsików. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Umyj pomidory i przekrój je na połówki. Zetrzeć na grubej tarce, trzymając za wypukłą stronę. Wyrzuć skórkę.
Krok 3
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny. Dodać marchewki i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać cebulę i czosnek, wymieszać. Smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Dodaj pomidory na patelnię z warzywami. Mieszając, smażymy przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić cukrem. Zalać gorącą wodą, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
Kaszę gryczaną zalać wrzącą wodą (około 500 ml) i pozostawić pod przykryciem na 10 minut, następnie odcedzić na durszlaku. Lekko ostudzić i dodać do mięsa. Sól i pieprz, doprawić przyprawami. Dokładnie zagnieść mielone klopsiki.
Krok 6
Z powstałej masy uformuj małe kulki. Umieścić je w rondelku z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Zamknij pokrywkę i gotuj klopsiki na małym ogniu przez około 40 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pulpety z kaszą gryczaną można także przygotować w powolnej kuchence. Oznacza to, że najpierw ugotuj składniki sosu, następnie włóż do niego klopsiki i dokończ w odpowiednim trybie. Smak takich klopsików stanie się intensywniejszy dzięki hermetycznie zamkniętemu pojemnikowi.
PRZY OKAZJI
Do sosu do klopsików z kaszą gryczaną zamiast świeżych można użyć przecierów pomidorowych w puszkach: proces gotowania w tym przypadku zostanie uproszczony.