Pulpety w sosie pomidorowo-czosnkowym
gastronomia 19 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Pulpety w sosie pomidorowo-czosnkowym to pożywne, a zarazem proste i zdrowe danie. Jesteśmy pewni, że z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. W końcu klopsiki są bardzo podobne do klopsików, które Carlson uwielbiał! Można je przygotować z mielonego mięsa wołowego lub mieszanego mięsa mielonego (wołowina z chudą wieprzowiną). Nawiasem mówiąc, doskonałe klopsiki można również zrobić z fileta z indyka. W tym daniu bardzo ważny jest sos pomidorowo-czosnkowy. Aby był smaczny, ważne jest prawidłowe przygotowanie czosnku – smaż go na małym ogniu dosłownie 20-30 sekund, ciągle mieszając szpatułką, i nie dopuść do tego, aby zbytnio zmienił kolor, w przeciwnym razie smak sosu będzie zły. rozpieszczony.
Złożoność: łatwo Kalorie: 840,69 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 31,94 g/72,36 g/24,70PrażenieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIDo sosunaturalny przecier pomidorowy – 200 gczosnek – 3 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkiDo klopsikówmięso mielone – 500 gjajko – 2 szt.ser – 100 gczerstwy biały chleb – 100 gmleko – 100 mloliwa z oliwek – 5 łyżek. l.suszone zioła – 1 łyżeczka.sól, mielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzyj czerstwy chleb lub zmiel go na okruchy w blenderze. Włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na 10 minut. Okruchy powinny całkowicie wchłonąć mleko i spęcznieć.
Krok 2
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Jajka ubijaj widelcem lub trzepaczką, aż białko i żółtko całkowicie się połączą. Drobno posiekaj liście czosnku i pietruszki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta w 1 łyżce. l. oliwę z oliwek, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Krok 3
Mięso mielone włóż do dużej miski. Dodać namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajka i ser. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Bardzo wygodne jest ugniatanie mięsa mielonego za pomocą miksera z końcówką hakową.
Krok 4
Wilgotnymi rękami uformuj z mięsa mielonego okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki układamy na desce lub płaskim talerzu w jednej warstwie. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 10-15 minut.
Krok 5
Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. oliwa z oliwek. Ostrożnie dodaj klopsiki i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Przewróć je na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, potrząsając patelnią – klopsiki będą toczyć się po dnie patelni i smażyć równomiernie ze wszystkich stron. Przełóż klopsiki do miski.
Krok 6
Zmniejsz ogień do niskiego. Na tę samą patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek i smaż czosnek przez 30 sekund. Dodać natkę pietruszki, zalać przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotuj przez 5-6 minut, ciągle mieszając. Sos powinien zgęstnieć i zacząć wrzeć.
Krok 7
Klopsiki włóż z powrotem na patelnię z sosem. Jeśli to konieczne, dodaj 3-4 łyżki. l. tarapaty. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Zamieszaj sos kilka razy szpatułką, uważając, aby nie zdeformować klopsików.
Krok 8
Ułóż klopsiki na talerzach i polej sosem pomidorowo-czosnkowym z patelni. Podawać na gorąco, z dodatkiem ryżu, kuskusu, kaszy bulgur, komosy ryżowej lub frytek.
PRZYDATNE RADY
Aby klopsiki dobrze zachowały swój kształt i nie rozpadły się podczas smażenia, przygotowane mięso mielone przechowujemy w lodówce przez 15-20 minut. W tym czasie mięso mielone zgęstnieje i stanie się lepkie, a jego smak zostanie zharmonizowany.
PRZY OKAZJI
Aby urozmaicić smak klopsików w sosie pomidorowo-czosnkowym, eksperymentuj z przyprawami. Do mięsa mielonego można na przykład dodać słodką lub wędzoną paprykę lub łyżeczkę curry w proszku, a sos spróbować doprawić świeżym lub suszonym tymiankiem lub oregano.