Pudding chlebowy z czerstwego chleba

Pudding chlebowy z czerstwego chleba

Mój magnes 4 kwietnia 2024 rSłodki pudding chlebowy Do przepisu

Budyń chlebowy to danie o bogatej i długiej historii, pomimo dość prostego przepisu na to brytyjskie „ciasto”. Początkowo gorliwi Anglicy przygotowywali go z czerstwego białego chleba z dodatkiem mleka, a potem wpadli na pomysł wypieku go z mąki lub mieszanki budyniowej. A my postanowiliśmy wrócić do tradycyjnego przepisu i zrobić budżetowy budyń chlebowy z czerstwego chleba, dodając suszone owoce, miód i cynamon. Stworzyliśmy niesamowicie piękną, delikatną i smaczną wersję angielskich wypieków. Nawet początkujący kucharze mogą przygotować ten budyń w domu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 554,07 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 15,16 g/25,37 g/63,56PiekarnikPieczenieKuchnia angielskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaProdukt z ciasta: WypiekiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI+6Porcje-Chleb pszenny 400 grJajko kurze 4 szt.Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) 500 mlMleko 500 mlMiód 100 grSusz 100 grMielony cynamon do smakuMasło do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Drobno posiekaj suszone owoce i marmoladę. Chleb pokroić w kromki o grubości 1,5–2 cm. Podpiekać w piekarniku lub tosterze, aż będzie prawie suchy.

Krok 2

Jajka ubić ze śmietaną i 500 ml mleka, dodając cukier lub miód do smaku. Naczynie do pieczenia smarujemy dość obficie olejem. Każdy kawałek chleba maczamy w mieszance jajeczno-kremowej i układamy na przygotowanej patelni, lekko nachodząc na siebie, między kawałki układając suszone owoce lub pokrojoną w cienkie plasterki marmoladę.

Krok 3

Gdy wszystkie kawałki będą już na swoim miejscu, wlej masę jajeczną do formy, jeśli jeszcze została. I dodaj więcej mleka, jeśli w formie w ogóle nie ma płynu. Pozostawić pod folią na 30 minut – chleb powinien wchłonąć płyn. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nie potrzeba więcej mleka.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść nieprzykrytą patelnię w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec, aż chleb będzie złotobrązowy, około 25 minut. Podawać gorące, posypane cynamonem i udekorowane jagodami.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 5,70 g (9,05% wartości dziennej) • tłuszcze 14,24 g (20,34%) • węglowodany 21,89 g (7,18%) • kcal 235,12 (11,20 %) • sód 168,84 mg (24,12%) • cukier ogółem 8,16 g ( 27,20%) • NNKT 8,26 g (35,91%) • Błonnik pokarmowy 1,04 g (5,20 %)

PRZYDATNE RADY

Pomysł wykorzystania czerstwego chleba do przygotowania bardzo pożywnego i smacznego dania zwanego budyniem ma nie tylko charakter ekonomiczny (nawet suszonego chleba szkoda wyrzucić, trzeba się zgodzić). Czerstwe białe pieczywo doskonale wchłania płyn w postaci mleka lub śmietany, dzięki czemu budyń jest miękki i przypomina prawdziwy placek lub biszkopt.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do puddingu chlebowego można dodać niemal wszystko, co zwykle dodaje się do wypieków – rodzynki, kawałki czekolady, kandyzowane owoce, marmoladę, orzechy. Ale nawet bez wypełniacza budyń ze zwykłego białego chleba lub bochenka ozdobi Twoje rodzinne przyjęcie herbaciane o godzinie piątej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja