Przystawka z grzybów leśnych z bakłażanem
Elena Moishuk 15 sierpnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Bardzo smaczny preparat z grzybów i bakłażanów. Dość łatwe do przygotowania w powolnej kuchence. Dobrze przechowuje się w mieszkaniu miejskim.
Złożoność: łatwo Porcje: 1MulticookerGotowaniePrażeniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘbakłażan 1kgGrzyby muchowe gotowane 1,5 kgmarchewka 300 gsos pomidorowy 0,5 lprzyprawa „Pieprz i czosnek” 1 łyżka. l.cebula 500 grocet 9% 2 łyżki. l.olej roślinnysól 1 czubata łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany pokroić w kostkę. Moczyć przez 15 minut. w słonej wodzie, opłucz.
Krok 2
Marchew zetrzyj na średniej tarce, cebulę pokrój w kostkę. Do miski multicookera o wysokości 1 cm wlej olej. Włącz program Smażenie, czas 40 minut.
Krok 3
Dodaj bakłażana i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
Dodać ugotowane grzyby, smażyć, a raczej odparować, od czasu do czasu mieszając, aż do końca programu. Dodaj sól.
Krok 5
Następnie dodaj przyprawy.
Krok 6
Dodać sos pomidorowy i wymieszać. Włącz program na najwyższą temperaturę i zagotuj. Mam program Multicook, temperaturę ustawiam na najwyższą.
Krok 7
Następnie gotuj przez 1 godzinę w programie Zupa, 10 minut. Dodaj ocet przed zakończeniem programu.
Krok 8
Umieść przekąskę w suchych, wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywki i umieść pod kocem w celu samosterylizacji. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia słoików.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do tego przygotowania najlepiej nadaje się łagodny, uniwersalny sos pomidorowy.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie masz gotowej przyprawy do czosnku i pieprzu, przygotuj ją samodzielnie, mieszając czarny pieprz z suszonym czosnkiem w proporcji 1 do 4.