Przystawka z bakłażana
gastronomia 02 sierpnia 2011 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 41,29 kcal/porcja Porcje: 80 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,51 g/2,90 g/3,30Kuchnia tatarskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 80 PORCJIrozgnieciony czosnek – 2 główkisok pomidorowy – 1,5 lcukier – 0,5 szklankiolej roślinny – 1 szklanka6% ocet – 0,5 szklankisól – 1 łyżka. l.bakłażan – 1 kgpapryka słodka wielokolorowa – 5 szt.ostra papryka zielona – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz czosnek, usuń nasiona i błony z ostrej papryki. W dużym rondlu zagotuj sok pomidorowy z solą, cukrem, olejem roślinnym i octem. Przełóż pieprz i czosnek przez maszynę do mięsa, dodaj do mieszanki pomidorowej i zagotuj.
Krok 2
Z papryki słodkiej usuń rdzeń, a miąższ pokrój w paski. Bakłażany myjemy i kroimy w półkola. Warzywa włożyć do rondelka z sokiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 35–40 minut.
Krok 3
Umieść przekąskę w wysterylizowanych słoikach.