Przyprawione śliwki w marynacie w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutMarynowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg małych śliwek lub różne małe i duże 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 9% 1 łyżka. l. całe goździki 1 łyżka. l. pieprz czarny 2–3 paski skórki pomarańczowej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, do miski wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier i zagotuj. Dodać ocet, goździki, ziarna pieprzu i skórkę, gotować 15 minut.
Krok 3
Umyj śliwki. Małe nakłuj wykałaczką w kilku miejscach, duże przekrój na 4 części i usuń nasiona. Umieść śliwki w wysterylizowanym słoiku. Wlać gorący syrop.
Krok 4
W tym samym trybie zagotuj wodę w misce multicookera, włóż słoik ze śliwkami i sterylizuj przez 15 minut. Następnie natychmiast szczelnie zamknij. Studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.