Przyprawione śliwki w marynacie
gastronomia 09 września 2008(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1616,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 1,5 szklankiocet – 1 szklankamielony cynamon – 4 laskigoździki – 1 łyżka. l.starta skórka z cytryny – 2-3 paskimałe śliwki – 1 kgpieprz czarny (groszek) – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do rondla wlać 2,5 szklanki wody, dodać cukier. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, skórkę i przyprawy i gotować 15 minut.
Krok 2
Umyj śliwki, nakłuj je w kilku miejscach widelcem i ułóż w wysterylizowanych słoikach. Wlać gorący syrop.
Krok 3
Napełnione słoiki przykryj pokrywkami i włóż do garnka z wrzącą wodą na 15 minut. Następnie natychmiast szczelnie zamknij. Studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.