Przyprawione gruszki w winie i nie tylko

Przyprawione gruszki w winie i nie tylko

Przyprawione gruszki w winie i nie tylko

Elżbieta Akinszyna 25 listopada 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Kuszące aromaty cynamonu, anyżu gwiazdkowatego i rodzynek. Elegancki wygląd. Wyśmienity smak. Wszystko to dotyczy niego, deseru „Przyprawiona gruszka w winie”. Danie to wymaga prostych składników i jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Ale jednocześnie okazuje się niezwykle smaczny i bardzo piękny.

Przyprawione gruszki w winie i nie tylko

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Historia gruszek deserowych w winie
  • Jak gotować i podawać
  • Kto może jeść gruszki w winie?
  • Wariacje

Historia gruszek deserowych w winie

Początkowo gruszki w winie nie kojarzyły się z żadnym świętem. Ale oczywiście były to danie zimowe. Ostre wino i odmiany gruszek o jędrnym miąższu to wyraźne oznaki końca roku. Z biegiem czasu ten deser w Europie na stałe zadomowił się w kojarzeniu ze świętami Bożego Narodzenia. A w Ameryce Północnej jest to także Wesołe Święto Dziękczynienia, które, nawiasem mówiąc, otwiera sezon bożonarodzeniowy w Stanach Zjednoczonych.

Obrane gruszki gotowane są w winie z cukrem, przyprawami i plasterkami pomarańczy
Obrane gruszki gotowane są w winie z cukrem, przyprawami i plasterkami pomarańczy

Trzeba powiedzieć, że wraz z nadejściem nowego roku pikantna gruszka nie traci na znaczeniu. Ten deser jest ucieleśnieniem piękna, wdzięku i romantyzmu. Dlatego w Walentynki (14 lutego) danie ponownie staje się mega popularne zarówno w USA, jak i w swojej ojczyźnie, w Europie.

Ogólnie rzecz biorąc, Francja i Włochy kwestionują prawo do uznania za miejsce narodzin przyprawionych gruszek w winie. Co nie jest zaskakujące. Obydwa te kraje słyną z win. A kochające ciepło gruszki rosną tam dość obficie. Oczywiście nie da się teraz ustalić z całą pewnością, kto był pierwszy. Wydaje się jednak, że nadal istniały różnice w przygotowaniu deseru. We Francji gruszki gotowano na ognisku (w czasach nowożytnych na kuchence), natomiast Włosi, według niektórych źródeł, woleli je piec.

Jak gotować i podawać

Technologia przygotowania przyprawionych gruszek w winie zmieniała się na przestrzeni lat. Wcześniej gospodynie domowe wkładały blaszaną łyżkę do sosu winnego, w którym gotowały się gruszki. Wierzono, że cyna pomaga owocom uzyskać głębszy czerwony kolor.

Teraz technika przygotowania tego deseru jest bardzo prosta. Przede wszystkim musisz wziąć dobre wino i jędrne gruszki. Zazwyczaj eksperci kulinarni zalecają do tego deseru wybierać wytrawne wina czerwone (głównie z winogron Merlot) i gruszki, takie jak Conference, Anjou lub Bartlett.

Należy zdjąć skórkę z gruszki i ugotować obrane owoce w winie z przyprawami, cukrem (najlepiej brązowym) i skórką oraz, według uznania, sokiem pomarańczowym. Gruszki należy doprowadzić do elastycznej miękkości: gdy można je łatwo przebić wykałaczką, ale nie tracą kształtu. Następnie owoce pozostawia się do ostygnięcia do temperatury pokojowej bezpośrednio w płynie. Następnie gruszki są usuwane i suszone. Wino ponownie wlewa się do ognia i gotuje, aż zgęstnieje. W ten sposób otrzymujemy sos, który polewamy deser.

Przepis. Gruszki w winie

Według klasyki, gruszki w winie podawane są na ciepło z gałką kremowych lodów. Ale teraz możliwości serwowania niesamowicie się pomnożyły. Przykładowo zamiast sosu winnego (lub razem z nim) można polać gruszkę czekoladą.

Przepis. Gruszki duszone w winie

A kulkę lodów zamień na krem ​​z mascarpone, śmietankę, cukier puder i wanilię/cynamon. Miłośnicy kontrastów smakowych zazwyczaj dodają do pikantnej gruszki miód i ser pleśniowy. Okazuje się bardzo niezwykłe i pikantne. Jeśli nie jesteś jeszcze gotowy na takie eksperymenty, spróbuj połączyć deser z kawałkiem fety.

Przyprawione gruszki w winie można podawać na ciepło lub na zimno.

Odchodząc od klasycznej porcji, możesz od razu przeciąć gruszki na pół, usunąć środek i tak ugotować. Następnie ser lub lody można umieścić nie obok owoców, ale bezpośrednio w środku. Ponadto, według potrzeb: możesz połączyć połówki lub pozostawić je otwarte.

Przepis. Gruszki „Pompadour”

Nawiasem mówiąc, nie trzeba już podawać gruszek na ciepło. Teraz całkiem dopuszczalne jest traktowanie gości schłodzonym deserem.

Kto może jeść gruszki w winie?

To chyba najbardziej kontrowersyjny punkt. Odpowiemy na to tak: przyprawione gruszki może jeść każdy. Nie spiesz się z oburzeniem, wyjaśnijmy, dlaczego tak myślimy.

Przede wszystkim przyprawione gruszki to deser, ale deser lekki i roślinny. Do jego przygotowania używa się nawet brązowego cukru. Oznacza to, że to danie jest odpowiednie dla każdego, kto przestrzega zasad prawidłowego odżywiania, wegetarianizmu, a nawet weganizmu. Następnie podczas serwowania lody lub ser zastępuje się analogami roślinnymi).

Przyprawione gruszki można gotować w białym winie
Przyprawione gruszki można gotować w białym winie

A co z alkoholem? Ogólnie uważa się, że podczas gotowania (szczególnie przy tak długim gotowaniu, jakie jest konieczne w przypadku przyprawionych gruszek w winie) alkohol odparowuje. Oznacza to ponownie, że ten deser mogą spożywać zwolennicy PP, kierowcy i osoby pijące antybiotyki.

Ale jeśli nawet wzmianka o alkoholu stoi w sprzeczności z Twoimi zasadami życiowymi, poniżej podpowiemy Ci, jak przygotować pyszne korzenne gruszki bez wina. Ten deser z pewnością można przygotować nawet na imprezę dla dzieci!

Wariacje

Istnieje niezliczona ilość odmian przyprawionych gruszek!

Przede wszystkim powiedzmy, że ten deser można przygotować nie tylko z czerwonym, ale także z białym winem. A swoją drogą, choć wskazane jest picie napojów wytrawnych, można poeksperymentować i spróbować przyrządzić gruszki w półwytrawnym, a nawet słodkim winie. Ważne jest tylko, aby był wysokiej jakości, bez barwników chemicznych. W przeciwnym razie po podgrzaniu pojawi się nieprzyjemny zapach, a w rezultacie smak.

Jeśli przygotowujesz ten deser wyłącznie dla dorosłego towarzystwa, możesz uatrakcyjnić sos winny. W tym celu (po wyjęciu gruszek) do płynu dodać trochę ugotowanych na parze śliwek, gotować 10-15 minut i przełożyć na gruszki. Sos gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji, następnie lekko ostudzamy i dodajemy 2-3 łyżeczki rumu – według uznania. Przed polewaniem gruszek sosem należy pamiętać o usunięciu przypraw. Można po prostu przecedzić przez sito lub gazę.

Nawiasem mówiąc, ilość wina można zmieniać i rozcieńczać sokami. Odpowiednie są winogrona, wiśnia, granat. Sam wybierz proporcje.

Cóż, jeśli jesteś przeciwnikiem alkoholu lub przygotowujesz poczęstunek na imprezę dla dzieci, po prostu zastąp wino sokiem. Możesz wziąć winogrona lub granaty. Ten ostatni nada gruszkom przyjemną cierpkość. Najważniejsze jest, aby wybrać sok wysokiej jakości, bez barwników. Reszta procesu będzie taka sama: dodaj gruszki do soku z przyprawami i gotuj do pożądanej konsystencji.

Rozkoszuj się tym wspaniałym, dekadenckim deserem podczas zimowych chłodów lub gdy chcesz poprawić nastrój. Przecież połączenie pikantnych przypraw – czy to w winie, czy w soku – zawsze daje poczucie świętowania. Eksperymentuj, szukaj własnych kombinacji i stwórz swój idealny deser! Smacznego!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gruszki w winiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja