Przyprawa z muszli i wodorostów
gastronomia 15 listopada 20110,00 (0)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutKuchnia japońskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcytryna/limonka (skórka) – 1/2 szt. (około 200 g)skorupki krewetek – 200 gnori (suszone wodorosty) – 1 duży arkusz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i wysusz muszelki. Usuń białą warstwę ze skórki cytryny. Skórkę i muszle ułóż na suchej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut. Nori, muszelki i skórkę zmiel na mąkę w młynku do kawy lub robocie kuchennym. Wlać do czystego, suchego słoika z pokrywką. Posyp tą przyprawą dowolne sałatki, zupy, ryby i dodatki do płatków zbożowych lub warzyw.
UWAGA DO GOSPODARKI
Przyprawa będzie bogatsza i ostrzejsza, jeśli dodamy odrobinę proszku wasabi i/lub lekko podgrzanego (ale nie smażonego!) proszku imbirowego.