Przyprawa Połtawa
gastronomia 23 września 2008 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia ukraińskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmarchew – 0,5 kgsól – 0,5 szklankiczosnek – 300 gcebula – 0,5 kgpapryka czerwona – 1 kgostra papryka czerwona – 4 strąkikwaśne zielone jabłka – 0,5 kgpomidory – 5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Usuń rdzeń z papryki. Pokrój pomidory, cebulę, marchewkę, jabłka, dzwonek i ostrą paprykę na duże kawałki.
Krok 2
Warzywa zmiel w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa. Mieszanka będzie płynna.
Krok 3
Przelać do dużego rondla i smażyć na małym ogniu, mieszając, przez 1–1,5 godziny. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do przypraw przez 5 minut. do końca gotowania. Do przygotowanej przyprawy dodawaj stopniowo sól, małymi porcjami, smakując ją. Nie trzeba go szczelnie zamykać, wystarczy po prostu przechowywać go w lodówce.