Przyprawa ogórkowo-pomidorowa w stylu adjika
Olga Zacharowa 24 lipca 2018 r Do przepisu
Po pierwsze, to nie jest adjika, a jedynie wariacje na jej temat. Po drugie, tę przyprawę przygotowuje się prosto i umiarkowanie szybko. Po trzecie przepis jest prosty i sam możesz poprawić smak tej przyprawy. Można użyć podpieczonego czosnku i papryki, dodać ulubione przyprawy i przyprawy (szczególnie świetnie sprawdzają się tu papryczki chili), ale ogólnie danie wychodzi ogniste! Przyprawa ta dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą, można ją też po prostu zjeść z pieczywem lub nawet przaśnymi goframi.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPrzekąskaSos, dressingSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,2 kg mięsistych pomidorów, najlepiej brązowych 600-700 g słodkiej papryki 100 g brązowego cukru 100 ml octu jabłkowego 120-140 ml bezwonnego oleju roślinnego 1,5-2 łyżki. l. sól 2,5 kg mocnych, soczystych ogórków 2 główki młodego czosnku starta skórka z połowy cytryny, opcjonalnie Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory najlepiej blanszować w celu usunięcia skórki. Razem z kolorową papryką (bez nasion i przegród) przejść przez maszynę do mięsa.
Krok 2
Dodaj cukier, olej roślinny i sól. Umieścić w rondlu o grubym dnie i gotować na średnim ogniu, mieszając, przez 8 minut.
Krok 3
Ogórki pokroić w drobną kostkę (z nasionami lub bez, według uznania). Dodaj na patelnię. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Czosnek pokroić w plasterki. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię wraz z octem i skórką, jeśli chcesz. Rozgrzej się przez 3-5 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i przełożyć do wysterylizowanych słoików, zwinąć i przechowywać w chłodnym miejscu.