Przyprawa morelowa
gastronomia 10 lipca 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIdojrzała morela – 6 szt.cebula – 1 szt.mięta – 2 gałązkiocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l.sok pomarańczowy – 2 łyżki. l.oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki. l.cukier – 2 łyżeczki.ostra papryka – 1 szczyptamielona kolendra – 0,5 łyżeczki.sól – 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Miąższ pokroić na bardzo małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Miętę umyć, osuszyć, podzielić na listki i drobno posiekać. Do miski włóż morele, cebulę i miętę.
Krok 2
Mieszaj cukier z octem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok pomarańczowy i oliwę z oliwek. Dobrze ubij trzepaczką. Doprawić pieprzem, kolendrą i solą.
Krok 3
Powstałą mieszaninę wlać do moreli, wymieszać i wstawić do lodówki do momentu podania. Podawać do mięs lub drobiu jako dodatek na zimno.