Przyprawa koperkowa
gastronomia 04 sierpnia 2010 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 8 godzinPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEświeży koperek – 1 kgocet winny biały – 500 mlsól – 1 łyżka. l.olej roślinny – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Koperek wraz z łodyżkami drobno posiekać (łodygi należy przyciąć nieco mniejsze) i szczelnie ułożyć w wysterylizowanych słoikach.
Krok 2
Na patelnię wlej 1,5 szklanki wody, dodaj ocet i sól. Zagotuj i ostudź. Zalać koperkiem schłodzoną marynatą. Odstawić na 8 godzin, następnie dodać olej.
Krok 3
Przykryj słoiki papierem i dobrze je zawiąż. Przechowywać w chłodnym miejscu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Podobnie bardzo dobre są przyprawy z innych ziół, zwłaszcza z pietruszki i estragonu. Jeśli chcesz, do dowolnej z tych przypraw możesz dodać 1/5 całkowitej objętości szczypiorku i/lub 3-4 całe ząbki młodego czosnku.