Przyprawa do bakłażana mołdawskiego
gastronomia 26 lipca 2010(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIbakłażan – 3 kgolej słonecznikowy – 250 mlocet 9% – 250 mlczerwona ostra papryka – 2 strąkisól – do smakuczosnek – 150 gcebula – 750 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj bakłażany, usuń łodygi. Owoce ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostawić na 40 minut. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pozwól ostygnąć.
Krok 2
Obierz cebulę i czosnek. Usuń nasiona z papryki. Usuń skórę z bakłażanów. Wszystkie warzywa pokroić w dowolne kawałki.
Krok 3
Warzywa zmiel w blenderze na puree. Dodać ocet, olej i sól. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 3 dni. Mieszaj codziennie. Po 3 dniach przyprawę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.