Przyprawa brzoskwiniowa z trawą cytrynową i imbirem
gastronomia 25 listopada 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg twardych, aromatycznych małych brzoskwiń lub nektarynek 3 limonki 4 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej 350 g brązowego cukru 120 ml białego octu winnego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz brzoskwinie. Jeśli nie odejdzie, po podważeniu nożem wykonaj na każdej brzoskwini nacięcie w kształcie krzyża i zanurz ją we wrzącej wodzie na 30 sekund. Następnie zalać lodowatą wodą – skórka łatwo schodzi.
Krok 2
Brzoskwinie przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń pestki. Każdą ćwiartkę przekrój w poprzek na 3 części.
Krok 3
Odetnij górę i podstawę trawy cytrynowej, pozostawiając około 6 cm spodu. Usuń wysuszone liście zewnętrzne. Weź szeroki, ciężki tasak i uderz jego płaską łodygą, aby ją spłaszczyć, lub zmiażdż ją wałkiem do ciasta.
Krok 4
Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Za pomocą specjalnego noża usuń skórkę z limonek i wyciśnij sok.
Krok 5
W rondelku wymieszaj cukier, ocet i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać trawę cytrynową, skórkę i imbir.
Krok 6
Po 5 minutach dodaj brzoskwinie. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Na samym końcu dodać sok z limonki i zdjąć z ognia. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Podawać do tłustego drobiu i mięs, a także serów.