Przyjęcie

Przyjęcie

Przyjęcie

Roman Ryżow 31 stycznia 2024 r

Święta się skończyły, ale nasza miłość do długich biesiad nie. Przyzwyczailiśmy się już do gromadzenia się przy dużym stole i prowadzenia szczerych rozmów, dzielenia się szczęśliwymi chwilami i wzajemnego wspierania się. Często pojawia się pytanie – co można przygotować tak szybko i pysznie, aby mieć mniej zmartwień, a więcej wrażeń z przyjacielskiej biesiady i zdjęć, którymi chcesz się podzielić w sieciach społecznościowych? Porozmawiajmy bardziej szczegółowo o tym, skąd wzięła się tradycja wspólnego posiłku, a także o najpopularniejszych daniach dla grupy.

Przyjęcie

Treść artykułu:

  • Sałatka grecka z awokado
  • Ciasto rybne „Napoleon”
  • Pieczony kurczak faszerowany serkiem śmietankowym i wędzonymi kiełbaskami
  • Kotlet mielony z kurczaka z pieczarkami i serem
  • Ciasto z suluguni i bakłażanem z ciasta francuskiego
  • Pieczone warzywa
  • Sos z pomidorów we własnym soku i słodkiej papryki
  • Dip twarogowy z zieloną cebulą
  • Ciasto „Napoleon” z kremem „Lody”
  • Sok żurawinowy z owocami cytrusowymi

Kto i kiedy wymyślił to święto, nie wiadomo. Historycy twierdzą, że zwyczaj dzielenia się z gościem jedzeniem wiąże się z rytuałem inicjacji, czyli wtajemniczeniem w siebie. Robiono to np. w starożytnej Grecji i na Wschodzie – zapraszano gościa na wspólny posiłek, gwarantując mu bezpieczeństwo i schronienie. Tradycja długich świąt jest nieodłącznie związana z ludami Kaukazu, rdzennymi mieszkańcami Ameryki Północnej i wieloma innymi kulturami.

Minęły tysiąclecia, ale tradycja gromadzenia się przy jednym stole z rodziną lub przyjaciółmi pozostała. Przyjęcie obiadowe wzmacnia więzi, tworzy poczucie wspólnoty i podtrzymuje więzi społeczne.

Istnieje kilka sposobów serwowania świątecznego stołu: angielski, francuski i rosyjski. W pierwszej opcji danie przekazywane jest na talerz gościa na specjalnym bocznym stoliku. Służy również do mieszania sałatek, polewania napojów i dekorowania gorących potraw.

Wersja francuska zakłada, że ​​wszystkie dania podawane są „do stołu”. Na francuskim dworze królewskim zwyczajem było spożywanie posiłków w miejscach publicznych. Stoły zastawione jedzeniem podkreślały bogactwo i władzę króla.

W przypadku serwowania rosyjskiego dania podawane są każdemu indywidualnie. Ta opcja serwowania została sprowadzona do Europy przez rosyjskich książąt.

Na każdej uczcie zawsze będą odpowiednie duże ciasta z różnymi nadzieniami. Co więcej, nie jest konieczne samodzielne przygotowywanie ciasta. Obecnie wiele sklepów i piekarni sprzedaje mrożone lub schłodzone drożdże, ciasto francuskie, a nawet ciasto kruche. Podawaj swoim gościom kurnik, placek osetyjski, quiche czy skandynawską zupę rybną.

Kolejna świetna opcja na ucztę wypchany ptak. Upiecz kaczkę, gęś lub zwykłego kurczaka z ryżem i suszonymi owocami, serem i ziołami, jabłkami i cytrusami – wszystko zależy od Twojej wyobraźni. A jeśli obawiasz się, że dodatek nie wystarczy, ugotuj dodatkowe warzywa w piekarniku lub na grillu.

Stół udekorują posiekane świeże warzywa z aromatycznym olejem. A jeśli zależy Ci na nieco większej wyrazistości smaku, przygotuj ulubioną sałatkę grecką, ale dodaj awokado lub kapary.

Wiele osób nie wyobraża sobie uczty bez ciasta napoleońskiego, dlatego warto spróbować przygotować je w wersji na słono. Na przykład z soloną lub konserwowaną rybą, mięsem mielonym i sosem serowym. Roladki z kurczakiem lub jajkiem faszerowane grzybami świetnie sprawdzają się również jako przystawka.

Jednym z najbardziej tradycyjnych przysmaków, który teraz znów stał się bardzo popularny, jest pomakushi. Są to również dipy, dipy i spready. Przygotuj hummus z różnymi nadzieniami lub pasztet, twaróg ubity z ziołami lub mięso mielone. Podawać z warzywami w julienne, paluszkami chlebowymi, gorącą pitą, krakersami lub pieczonymi ziemniakami.

Nie zapomnij postawić napojów na stole. Najwygodniej będzie wyglądać kompot, sok owocowy lub domowa lemoniada.

W naszej ofercie znajdziesz 10 przepisów na pyszne dania na uroczysty obiad.

Sałatka grecka z awokado

Sałatka grecka z awokado to kolejna interpretacja ulubionego dania wszystkich, i to bardzo udana. Główne składniki są dość tradycyjne: ogórki, pomidory, słodka papryka, cebula, sałata. A pożywne i zdrowe awokado w połączeniu z delikatnym serem i oliwą z oliwek dodaje wyrafinowania smakowi tej rustykalnej sałatki.

Sałatka grecka z awokado
Sałatka grecka z awokado

Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:

  • pomidory – 2 szt.
  • ogórki świeże średniej wielkości – 2 szt.
  • słodka papryka – 1 szt.
  • duże awokado – 1 szt.
  • feta – 150 g
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • sałata liściasta – 4 liście
  • cytrynowy 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.
  • oliwki czarne bez pestek – 10 szt.
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.
  • suszone oregano – 1/2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj składniki. Pomidory pokroić w plasterki lub dużą kostkę, ogórki w plasterki. Rozerwij sałatkę rękami.
  2. Usuń liście z gałązek pietruszki i drobno posiekaj. Miąższ słodkiej papryki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie.
  3. Miąższ awokado pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do miski, na wierzch wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Oliwki przekrój na pół. Wszystkie warzywa włóż do miski razem z awokado, dodaj natkę pietruszki.
  4. Aby przygotować dressing, oliwę wymieszaj widelcem z octem, oregano, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Fetę pokroić w dużą kostkę, ułożyć na wierzchu i podawać.

Uwaga dla właściciela: Do sałatki greckiej z awokado najlepiej nadaje się nierafinowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o jasnym aromacie i bogatym pikantnym smaku.

Przy okazji: Sałatkę grecką z awokado można posypać nie tylko oregano, ale także mieszanką przypraw, np. ziół prowansalskich czy włoskich.

Ciasto rybne Napoleon

Ciasto rybne „Napoleon” wygląda dokładnie tak, jak jego słodki imiennik! Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Ta przystawka wygląda szczególnie apetycznie pokrojona.

Ciasto rybne
Ciasto rybne

Napoleon»

Do przygotowania ciasta na 6 porcji potrzebne będą:

  • mrożone ciasto francuskie bez drożdży – 450–500 g
  • konserwy rybne – 350–400 g
  • ser twardy – 300 g
  • majonez – 250–350 g
  • cebula – 200 g
  • marchewka – 250 g
  • jajka – 3 szt.
  • mąka – 30–40 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • natka pietruszki – 4 gałązki
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj wszystkie składniki na przekąskę z ciasta rybnego NapoleonCiasto pozostawiamy do powolnego rozmrażania w lodówce (najlepiej przenieść je tam z zamrażarki na noc).
  2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko posypany mąką. Podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na cienki okrągły placek o średnicy około 22 cm. Ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj lekko widelcem.
  3. Piecz warstwy ciasta przez 5-7 minut, aż uzyskają złoty kolor. Obserwuj proces przez okienko piekarnika. Gotowe ciasta ułożyć na drucianych stojakach. Pozwól im całkowicie ostygnąć.
  4. Przygotuj pierwsze nadzienie. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i marchewkę i mieszając smaż na średnim ogniu na złoty kolor przez około 7 minut. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i wymieszać.
  5. Przygotuj drugie nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Jajka ugotuj na twardo i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wmieszać starty ser.
  6. Przygotuj trzecie nadzienie. Konserwę rybną rozgnieść widelcem na gęstą masę, dodać odrobinę bulionu lub oleju, w którym się znajdowała.
  7. Zbierać Napoleon». Upieczony spód ułożyć na talerzu. Nasmaruj niewielką ilością majonezu. Na wierzchu rozsmaruj połowę nadzienia cebulowo-marchewkowego.
  8. Przykryj warzywa drugą warstwą i lekko dociśnij dłońmi. Nasmaruj majonezem. Połóż połowę ryby i wygładź. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  9. Ułożyć trzecią warstwę ciasta. Posmaruj majonezem, a na wierzch połóż połowę sera i jajka. Przykryj czwartą warstwą ciasta i dociśnij. Następnie powtórzyć warstwy (czwarta warstwa ciasta – majonez, cebula z marchewką, piąta warstwa ciasta – majonez, ryba, pietruszka, szósta warstwa ciasta – majonez, ser i jajka).
  10. Połóż siódmą warstwę ciasta i lekko dociśnij. Wierzch i boki posmaruj majonezem.
  11. Pokruszyć ósme ciasto. Powstałą bułką posmaruj wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.

Uwaga dla właściciela: ciasto przekąskowe Napoleon» Możesz gotować nie tylko z konserw, ale także z pieczonych ryb. Każda czerwona ryba (pstrąg, łosoś coho, łosoś) jest idealna.

Przy okazji: ciasta Napoleon» rozpadnie się podczas składania ciasta. Nie martw się: gdy zostanie całkowicie nasycony majonezem i nadzieniem, okaże się idealnie gładki i piękny.

Pieczony kurczak faszerowany serkiem śmietankowym i wędzonymi kiełbaskami

Danie, które może stać się Twoim daniem popisowym. Soczyste i delikatne mięso, apetyczny nadzienie pikantnych kiełbasek z miękkim serem, ziołami i przyprawami, złocista skórka, którą można uzyskać tylko w piekarniku. Czego jeszcze potrzeba, żeby zwykły dzień zmienić w święto!

Pieczony kurczak faszerowany serkiem śmietankowym i wędzonymi kiełbaskami
Pieczony kurczak faszerowany serkiem śmietankowym i wędzonymi kiełbaskami

Do przygotowania kurczaka na 7 porcji potrzebne będą:

  • kurczak – 1 szt.
  • kiełbasy wędzone – 150 g
  • ser twarogowy – 140 g
  • cytryna – 1 szt.
  • czosnek 4 goździki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki l.
  • rozmaryn 1 gałązka
  • suszony rozmaryn – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno posiekaj 50 g kiełbasy, posiekaj dwa ząbki czosnku i połącz z twarogiem i rozmarynem. Ostrożnie, uważając, aby go nie uszkodzić, oddziel skórę od kurczaka, zaczynając od szyi.
  2. Wypełnij wnękę nadzieniem serowym i rozprowadź go rękami pod skórą, nadając kurczakowi schludny wygląd. Zabezpieczyć drewnianymi szpikulcami.
  3. Pokrój cytrynę i włóż połowę do brzucha.
  4. Kurczaka ułożyć piersią do góry w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pozostałe kiełbaski pokroić i dodać na patelnię.
  5. Na patelnię dodaj pozostałą cytrynę, czosnek i rozmaryn. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka. Czas gotowania będzie zależał od wielkości kurczaka.
  6. Wyjmij patelnię z piekarnika, przykryj kurczaka folią i odstaw na 5-10 minut. Podawać.

Uwaga dla właściciela: Aby to danie odniosło sukces, potrzebny będzie bardzo świeży kurczak. Jak to ustalić? Tusza ptaka powinna być jasnoróżowa z białym tłuszczem i elastyczna, bez nieprzyjemnego zapachu.

Przy okazji: Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5-15 minut, aby „odpoczął”. Jest to konieczne, aby soki były równomiernie rozłożone w tuszy. Wtedy mięso będzie soczyste po pokrojeniu.

Kotlet mielony z kurczaka z pieczarkami i serem

Danie świąteczne i budżetowe. Idealne na niedzielny rodzinny obiad. Bułkę można upiec wcześniej, przechowywać w lodówce co najmniej 3 godziny, pokroić w plastry i podawać na kanapkach z plasterkiem pomidora i sałatą.

Kotlet mielony z kurczaka z pieczarkami i serem
Kotlet mielony z kurczaka z pieczarkami i serem

Do przygotowania bułki na 8 porcji potrzebne będą:

  • mięso mielone z kurczaka – 1 kg
  • pieczarki – 500 g
  • tarta mozzarella do pizzy – 300 g
  • marchewka – 250 g
  • cebula – 250 g
  • sos pomidorowy z bazylią lub oliwkami – 100 g
  • czosnek – 8 ząbków
  • olej roślinny 3 łyżki l.
  • kasza manna – 2 łyżki. l.
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżka. l.
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Pieczarki wytrzyj serwetką i pokrój na małe kawałki. Smażymy na dużym ogniu na suchej patelni bez oleju…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja