Przygotuj samodzielnie aromatyczny dżem malinowy na zimowe wieczory

Dżem malinowy na zimę

Dżem malinowy na zimę, Zahodnik Do przepisu

W każdym rosyjskim domu dżem malinowy przygotowywany jest na zimę od czasów starożytnych. Był to nie tylko pyszny poczęstunek do herbaty z samowara, którą serwowano drogim gościom, ale także obowiązkowy lek na przeziębienia. A teraz cenny słoik dżemu malinowego znajduje się w prawie każdym domu. Zrób też dżem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 68,67 kcal/porcja Porcje: 66 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 0,15 g/0,09 g/16,62PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 66 PORCJI1,2 kg malin 1 kg cukru 250 ml wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jagody na dżem malinowy na zimę: posortuj i odłóż zepsute, usuń łodygi. Maliny włożyć do dużego rondla lub miski na dżem, zasypać cukrem i odstawić na 4-6 godzin.

Krok 2

Gdy jagody puszczą wystarczającą ilość soku i wchłoną cukier, dodaj wodę i postaw patelnię na średnim ogniu. Zagotuj dżem, delikatnie mieszając.

Krok 3

Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień. Zacznij zbierać pianę, zbierając ją w środku. Staraj się ostrożnie zbierać piankę, od tego zależy rodzaj dżemu.

Krok 4

Gotuj dżem na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje, a jagody będą miękkie, 45-50 minut. Sprawdź gotowość dżemu: zanurz łyżkę w konficie i lekko ostudź. Następnie przesuń po syropie trzonkiem kolejnej łyżki – jeśli kreska się nie domyka, konfitura jest gotowa.

Krok 5

Usuń dżem z ognia i całkowicie ostudź. Konfiturę malinową przełóż na zimę do czystych, suchych słoików i szczelnie zamknij pokrywki. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Jeśli kupiłeś jagody na dżem malinowy na zimę od wiarygodnego sprzedawcy lub sam je wyhodowałeś, nie myj ich. Maliny są bardzo delikatną jagodą, która ulega uszkodzeniu podczas mycia. Nie marnuj swojego cennego soku malinowego.

PRZY OKAZJI

Prawidłowo przygotowany dżem malinowy na zimę można przechowywać dłużej niż rok. Jeśli więc w tym roku masz na daczy dużo malin, lepiej od razu przygotować więcej dżemu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja