Przygotuj ciasto miodowe: klasyczne, polewane, na patelni, najszybciej. Plus cztery opcje kremowe

Przygotuj ciasto miodowe: klasyczne, polewane, na patelni, najszybciej. Plus cztery opcje kremowe

Przygotuj ciasto miodowe: klasyczne, polewane, na patelni, najszybciej. Plus cztery opcje kremowe

Olga Siutkina 09 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Dlaczego tak kochamy ciasta miodowe? Jaki jest sekret takiej atrakcyjności? Być może w jednym składniku, który tworzy smak i aromat inny niż inne wypieki. To miód! A tajemnicą naszej miłości jest genetycznie wrodzony smak piernika, kształtowany przez wieki.

Przygotowanie ciasta miodowego

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Domowe ciasto miodowe
  • Ciasto Miodowe bez wałkowania warstw ciasta
  • Ciasto miodowe na patelni
  • Krem do ciasta miodowego

W Rosji ciasto z miodem niemal do połowy XIX wieku było piernikiem. Ciasteczek miodowych nie znajdziemy w żadnych publikacjach kulinarnych z tamtej epoki. Moda na nie przybędzie do Rosji dopiero prawie sto lat później – na początku XX wieku. A rozkwit ciasta miodowego to kuchnia radziecka.

Ciasto miodowe naszym zdaniem to świąteczny wypiek, który należy wykonać dokładnie, bez pośpiechu. A co jeśli naprawdę chcesz lub kończy Ci się czas? Czy można szybko upiec ciasto miodowe, nie tracąc przy tym smaku? Oczywiście, że możesz! Ale nie będę się zbytnio oszukiwać – smaczniejsze będzie wyprawione, dojrzałe ciasto na placek miodowy. Jak zresztą w pierniku. A jednak spróbujemy.

Spójrzmy na opcje.

Najpierw zdefiniujmy, co oznacza „szybko” w przygotowaniu ciasta.

  • Nie spędzaj dużo czasu na wyrabianiu ciasta.
  • Nie przechowuj ciasta w lodówce, lecz od razu je upiecz.
  • Nie rozwałkowuj dużo ciastek, ale użyj maksymalnie 3-4 ciastek, aby smak nie ucierpiał.
  • A może w ogóle nie rozwałkować ciastek, tylko sprawić, żeby ciasto było płynne?
  • A jeśli ciasto zrobicie płynne, to może nawet upieczecie ciasto jak naleśniki – na patelni?
  • Krem jest ważnym składnikiem pysznego ciasta miodowego. Który krem ​​jest najsmaczniejszy, a który najszybszy.

Wskazówki: Można użyć dowolnego miodu – płynnego lub gęstego. Nadal będzie się rozpuszczał po podgrzaniu.

Musisz podgrzać składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Nie „gasić” sody łyżką kwasem. Zacznie działać zaraz po podgrzaniu składników. Miód na napoje gazowane jest środowiskiem kwaśnym.

Domowe ciasto miodowe

Na początek prosty przepis na domowe ciasto miodowe. Dzielę się historią mojej rodziny, sięgającą czasów sowieckich. Ciasto jest proste, składniki bardzo powszechne, głównym produktem jest miód, ale nie jest go dużo. Przygotowywane dzień przed pieczeniem. Ale potem musi jeszcze usiąść i zanurzyć się w kremie.

Domowe ciasto miodowe
Domowe ciasto miodowe

  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki soda
  • 2 jajka
  • 500 mąki
  • 1 puszka gotowanego skondensowanego mleka (ugotuj samodzielnie!)
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej.
  1. Na patelnię o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i masło, pokrojone w kostkę.
  2. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, rozpuść składniki i dodaj sodę.
  3. Mieszając, smaż do uzyskania jasnokarmelowego koloru.
  4. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  5. Jajka ubić z cukrem i dodać do mieszanki miodowej. Mieszać.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
  7. Podzielić na 8-9 części, zwinąć, ułożyć na talerzu, przykryć folią i włożyć na noc do lodówki. Wszystko jest jak piernik – ciasto miodowe musi dojrzeć!
  8. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Jak rozwałkować cienkie ciasta na ciasto miodowe. Należy go natychmiast rozwałkować na papierze do pieczenia. I upiecz na tym. Przytnij krawędzie ciasta równomiernie na obwodzie, używając talerza, pokrywki lub dna tortownicy. Nakłuj ciasto widelcem. Resztki zostaw na papierze i piecz razem z głównym ciastem.
  10. Papier z preparatem przełożyć na blachę do pieczenia.
  11. Piecz szybko, aż uzyskasz jasnozłoty kolor. 3-4 minuty.
  12. Schłodzić ciasta.
  13. Wymieszaj gotowane mleko skondensowane z masłem. Nie bij.
  14. Nasmaruj ciasta.
  15. Resztki rozgnieć i posyp wierzch oraz boki ciasta.
  16. Ciasto namoczyć i odstawić na 12 godzin. Lepiej przygotować je dzień wcześniej.

Tak, tego rodzaju ciasto wymaga czasu. Ale cóż za magiczny aromat miodu i gotowanego skondensowanego mleka!

Ciasto Miodowe bez wałkowania warstw ciasta

Teraz wypróbujmy szybszą opcję. Sprawmy, aby ciasto było bardziej płynne, aby można było je wlać do formy, a nie rozwałkować

  • 100 g masła
  • 70 g miodu
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki
  • 200 g niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  1. Do rondla z grubym dnem włóż miód, masło, cukier, sól.
  2. Podgrzej do stanu płynnego i dodaj sodę. Mieszać.
  3. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i dodać jajka, wymieszać trzepaczką. Następnie wymieszaj śmietanę.
  4. Dodać mąkę w kilku dodatkach. Spójrz na konsystencję – ciasto powinno stać się jak płynna śmietana.
  5. Upiecz trzy lub więcej ciast. Czas – 7-12 minut w zależności od grubości ciastek. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką.
  6. Grube ciasta można przeciąć na pół. Możesz też zostawić to tak, jak jest. Bardzo smacznie jest między ciastami włożyć posiekane suszone śliwki i orzechy włoskie.
  7. Przygotuj dowolny krem.

Płynne ciasto miodowe podczas pieczenia przykleja się do foremek, dlatego lepiej piec w tortownicach z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Lub na papierze w pierścieniu.

Ciasto miodowe na patelni

Jeśli możesz zrobić ciasto miodowe bez wałkowania ciast, to może spróbuj upiec ciasto na patelni? Jest to możliwe, ale zajmie to trochę więcej czasu – ciasto będzie musiało zostać schłodzone, aby można było rozwałkować ciasta. Wersja ciasta miodowego na patelni dla tych, którzy nie mają piekarnika, a bardzo chcą ciasto miodowe.

Ciasto miodowe na patelni
Ciasto miodowe na patelni

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 350 g mąki
  1. Do rondelka włóż miód, cukier, masło, jajka, sodę, sól i stale mieszając rozpuść w łaźni wodnej. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
  2. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Zagnieść ciasto łyżką. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
  3. Ostudzone ciasto zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 5-6-7 części.
  6. Weź jeden kawałek na raz i rozwałkuj go po średnicy patelni. Resztę przechowuj w lodówce.
  7. Sok wlać na patelnię i smażyć na złoty kolor z tyłu, a ciasto z przodu powinno stać się matowe. Odwróć się i smaż przez kolejną 1 minutę.
  8. Gdy sok będzie gotowy, dokładnie przytnij brzegi – wzdłuż talerza lub dna tortownicy. Ozdoby zostaną użyte do posypania ciasta.

Gdy sok będzie gotowy, równomiernie przytnij brzegi – wzdłuż talerza lub dna tortownicy.
Gdy sok będzie gotowy, równomiernie przytnij brzegi – wzdłuż talerza lub dna tortownicy.

Postanowiłam przeprowadzić eksperyment i nie wstawiłam ciasta na noc do lodówki, tylko bardzo szybko upiekłam ciasto miodowe. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe ciasto wystudziłam, pokroiłam na trzy prostokąty, posmarowałam kremem i ułożyłam jeden na drugim.

Ciasto wyszło delikatne i mięciutkie. Cóż, może schłodzone ciasto ma więcej smaku. Ale ogólnie wszystko wyszło świetnie! To najszybsze ciasto miodowe!

Krem do ciasta miodowego

Ciastka miodowe po ostygnięciu stają się kruche. Każdy krem ​​sprawi, że będą miękkie. Klasycznym kremem do ciasta miodowego jest śmietana.

Ciasto miodowe z kwaśną śmietaną
Ciasto miodowe z kwaśną śmietaną

Śmietana

  • 500 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 35%.
  • 180-200 g cukru
  1. Ubij śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta.

Tłusta śmietana jest doskonale ubita na stabilną śmietanę, najważniejsze jest, aby nie przesadzić i nie ubijać, aż zamieni się w masło.

Co zrobić, jeśli śmietana nie jest bardzo tłusta? Najpierw odważ śmietanę w gazie przez 4-5 godzin. Nadmiar płynu zniknie, a śmietana stanie się gęstsza. Dla smaku i puszystości dodaj gęstą śmietanę.

Kremowa śmietana

  • 500 g kwaśnej śmietany (waga)
  • 200 g cukru
  • 350 ml śmietanki do ubijania
  1. Ubić śmietanę z cukrem.
  2. Ubić śmietanę i wymieszać ze śmietaną.

Śmietanka z gotowanym skondensowanym mlekiem

  • 400 g (1 puszka) gotowanego skondensowanego mleka. Fajny.
  • 200 g masła
  1. Ubijaj masło, aż stanie się puszystym kremem. Olej powinien być miękki, ale niezbyt ciepły i nie powinien się rozpływać.
  2. Częściami dodawaj przegotowane skondensowane mleko i kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz puszystą śmietanę.

Śmietanka z gotowanym skondensowanym mlekiem
Śmietanka z gotowanym skondensowanym mlekiem

Krem Charlotte

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 6 żółtek
  • 180 ml mleka
  • 180 g cukru
  1. W rondelku wymieszaj mleko z cukrem i podpal.
  2. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
  3. Żółtka wymieszaj w osobnej misce za pomocą trzepaczki.
  4. Cienkim strumieniem wlewamy gorące mleko z cukrem i szybko mieszamy trzepaczką.
  5. Żółtka i mleko wlać z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko z cukrem.
  6. Szybko mieszając trzepaczką, gotuj śmietanę do zgęstnienia, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdjąć z ognia. Całkowicie ostudzić.
  7. Masło ubić na kremową masę i małymi porcjami dodawać ostudzoną śmietankę.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciastomiodowe #pieczenie z miodemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja