Przygotuj aromatyczny Sos Tkemali na zimowe wieczory

Sos Tkemali na zimę

2435.jpg Do przepisu

Czy warto robić sos tkemali na zimę skoro zawsze można kupić coś podobnego w sklepie? Jesteśmy pewni, że tak, bo domowe tkmeli okazuje się o wiele smaczniejsze i aromatyczne. A także – oczywiście naturalnie, bo sos przygotowany w domu nie zawiera żadnych wątpliwych składników, a te, które są potrzebne do przepisu, oczywiście wybierzesz bardzo dokładnie. Na koniec nie można nie zauważyć przyjemnego faktu, że przygotowanie sosu tkemali nie sprawi Ci żadnych trudności: wszystkie procesy są proste i zrozumiałe. Cóż, w rezultacie otrzymasz niesamowitą przyprawę, która zamieni najzwyklejsze smażone mięso w pyszne danie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 75,56 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 1,34 g/2,95 g/11,38Kuchnia gruzińskaSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIświeże śliwki Tkemali lub inne – 1 kg wody pitnej – 100 ml kolendry – 3 gałązki czosnku – 1 główka mielonej kolendry – 3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki – 1,5 łyżeczki suszonego koperku – 2 łyżki. l. suszona mięta – 2 łyżeczki olej roślinny – 4–8 łyżeczek. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj śliwki do gotowania sosu tkemali. Posortuj owoce, oddzielając robaki i pomarszczone, następnie umyj je pod bieżącą wodą, usuwając gałęzie. Umieścić w dużym rondlu.

Krok 2

Do rondla ze śliwkami na tkemali wlać wodę. Umieścić na kuchence i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zredukuj go do niskiego poziomu i gotuj, aż owoce zostaną całkowicie ugotowane.

Krok 3

Umieść metalowe sito nad małą miską. Wrzuć na nią owoce i zbierz wywar. Śliwki na sos tkemali przetrzyj przez sitko do drugiej miski lub małego rondelka.

Krok 4

Pojemnik z puree śliwkowym postawić na małym ogniu i mieszając, gotować około 45 minut, okresowo dodając bulion. W rezultacie powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.

Krok 5

Kolendrę do sosu tkemali umyć, osuszyć i drobno posiekać. Posiekaj czosnek. Dodaj go wraz z kolendrą i wszystkimi przyprawami do pojemnika z puree śliwkowym. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

Krok 6

Wlać powstały sos tkemali do suchych, sterylizowanych butelek, napełnić olejem roślinnym (1 łyżeczka każda). Szczelnie zamknij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

W naszym sosie tkemali nie znajdziesz soli ani cukru. Warto zauważyć, że dobra śliwka po prostu ich nie potrzebuje. Jeśli jednak uważasz, że tak nie jest, dodaj odrobinę soli i cukru w ​​trakcie gotowania lub bezpośrednio do sosu przed podaniem.

PRZY OKAZJI

Jeśli dokładnie zamkniesz sos tkemali, czyli hermetycznie, będzie on doskonale zachowany przez całą zimę, nawet bez lodówki – tylko w chłodnym, suchym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja