Przygotuj aromatyczny solony dziki czosnek na zimowe dni

Solony dziki czosnek na zimę

Solony dziki czosnek na zimę Do przepisu

Solony dziki czosnek na zimę zwykle przygotowuje się z już wyhodowanych, ale wciąż delikatnych łodyg, podobnych do strzałek czosnku. Do tego czasu liście rośliny stają się grubsze i nie są już używane do marynowania. Nasz przepis pozwala w najprostszy sposób przygotować czosnek niedźwiedzi bez octu – tylko z dodatkiem soli – i przechowywać go w słoikach przez całą zimę, ale w chłodnym miejscu. Takie konserwy można wykorzystać jako pikantną przekąskę, która dobrze komponuje się z ziemniakami i mięsem. Dzięki specyficznemu aromatowi czosnku, solony czosnek niedźwiedzi będzie wspaniałym dodatkiem do zup i sałatek.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 350,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 336 godz Używany: 24,00 g/1,00 g/65,00KonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘŁodygi dzikiego czosnku 1 kgGruba sól 2 łyżkiWoda pitna 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sortuj dziki czosnek. Usuń liście i łodygi kwiatowe. Przytnij dolne końce łodyg i usuń czerwonawe łuski. Umyj łodygi dzikiego czosnku, osusz i włóż do rondla.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

Krok 2

Zagotuj wodę, dodaj do niej sól, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Przecedź roztwór solanki przez podwójną warstwę gazy, aby usunąć wszelkie ciała obce.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

Krok 3

Wlać gorący roztwór soli na łodygi dzikiego czosnku w rondlu. Przykrywamy drewnianą okrągłą deską lub talerzem, dociskamy np. słoikiem z wodą, kamieniem lub niewielkim ciężarkiem. Przykryj konstrukcję ręcznikiem kuchennym.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

Krok 4

Pozostaw czosnek niedźwiedzi w roztworze soli na dwa tygodnie w temperaturze pokojowej. Monitoruj proces fermentacji: regularnie usuwaj powstającą pianę. Umyj także talerz i obciążnik, a następnie wytrzyj je do sucha przed ponownym odłożeniem.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

Krok 5

Po 14-15 dniach usuń ucisk, wyjmij czosnek niedźwiedzi z pojemnika i przełóż go do litrowego słoika lub podziel na dwa półlitrowe słoiki. Solankę przecedź przez gazę i zalej nią czosnek niedźwiedzi w słoikach.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

Krok 6

Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i umieść je w chłodnym miejscu – w lodówce lub piwnicy. Tak przygotowany czosnek dziki można przechowywać aż do zimy, a nawet do następnych zbiorów.

Solony dziki czosnek na zimę
Solony dziki czosnek na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby przygotować czosnek niedźwiedzi na zimę, do marynowania można dodać liście porzeczki, miętę i ziarna czarnego pieprzu. Następnie przyjemne jasne akcenty zostaną dodane do czosnkowego aromatu dzikiego czosnku.

PRZY OKAZJI

Na zimę dziki czosnek można solić w słoikach metodą suchą. Aby to zrobić, oczyść łodygi dzikiego czosnku wraz z częścią liści, drobno posiekaj i wymieszaj z solą. Następnie szczelnie napełnij słoik mieszanką, zamknij go i przechowuj w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja