Koper z solą na zimę
Do przepisu
Przygotowanie koperku i soli na zimę w słoikach oznacza zapewnienie sobie aromatycznej przyprawy, którą można dodać do każdego dania – od zup po sałatki. Istnieją różne sposoby przygotowania koperku i innych ziół. Można go po prostu wysuszyć, można go zamrozić – każda metoda ma swoje zalety i wady. Proponowana przez nas metoda pozwoli warzywom zachować w jak największym stopniu zarówno ich jasny wygląd, jak i świeży aromat, który radykalnie różni się od zapachu suszonego koperku. Jeśli więc masz szczęście i masz zdrowy pęczek koperku, natychmiast skorzystaj z naszego przepisu!
Złożoność: łatwo Kalorie: 47,50 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 3,13 g/0,63 g/7,88PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIKoperek 500 grSól 200 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jeśli pęczki koperku są związane nitkami, należy je odciąć i oddzielić gałązki, aby wszystko dokładnie wypłukać. Koper włóż do dużego pojemnika z wodą – najlepiej do czystego zlewu – i dokładnie spłucz.
Koper z solą na zimę ()
Krok 2
Koper przepłucz wodą pitną. Strząśnij gałązki z wody i ułóż je w jednej warstwie na ręcznikach papierowych. Pozostaw warzywa do wyschnięcia na 10-15 minut.
Koper z solą na zimę ()
Krok 3
Odetnij szorstkie końce łodyg, ale nie wyrzucaj. Zawiąż je ostrymi nitkami, zawiń w folię i włóż do zamrażarki – otrzymasz kolejny preparat, który można wykorzystać do zup i gulaszy.
Koper z solą na zimę ()
Krok 4
Drobno posiekaj delikatny zielony koperek i włóż do miski warstwami, posypując solą. Dobrze wymieszaj. Musisz wziąć najprostszą, grubą sól, nie jodowaną.
Koper z solą na zimę ()
Krok 5
Przygotuj słoiki. Umyj je sodą i sterylizuj w kuchence mikrofalowej: do słoików dodaj 1-2 łyżki. l. wodę i włącz kuchenkę mikrofalową na 3 minuty z pełną mocą.
Koper z solą na zimę ()
Krok 6
Koperek i sól umieścić w wysterylizowanych słoikach, równomiernie ugniatając łyżką. Zamknij słoiki hermetycznie zamkniętymi pokrywkami i przechowuj produkt w lodówce.
Koper z solą na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować koperek z solą na zimę, podobnie jak w przypadku innych ziół, użyj najmniejszych słoików – od kawioru, pasztetów, sosów. Pamiętaj, że po otwarciu słoiczka będziesz musiał jak najszybciej wykorzystać jego zawartość.
PRZY OKAZJI
Pokrojone i zamrożone łodygi kopru można wykorzystać do przygotowania bulionów, mięs w galarecie i sosów. Łodygi przewiązane sznurkiem można łatwo wrzucić na patelnię jak bukiet garni i równie łatwo je usunąć.