Przygotowujemy lasagne warzywną, zupełnie jak we Włoszech. I pokazujemy wszystko szczegółowo
gastronomia 12 lipca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Przyjmij prezent ze słonecznych Włoch – przepis na lekkie letnie danie, które mimo wszystko nie pozostawi nikogo głodnego! Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego wiedzą, co ugotować na lipcowy lunch lub kolację – a domownicy będą szczęśliwi, a w żołądku nie będzie ciężkości.
Lasagne warzywna
Proces przygotowania lasagne warzywnej nie różni się od lasagne mięsnej.
Lasagne warzywna
8-10 porcji, czas gotowania: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:
- 3-4 młode bakłażany
- 3-4 młode cukinie
- 16 arkuszy makaronu lasagne bez wstępnego gotowania
- 1,5 l mleka
- 400 g świeżego szpinaku
- 400 g mozzarelli
- 100 g parmezanu
- 4 łyżki masło
- 4 łyżki mąka
- trochę gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz
Składniki lasagne warzywnej
Sposób wykonania: 1. Cukinię i bakłażana pokroić wzdłuż na plasterki o grubości 1–1,5 cm, posmarować oliwą, solą i pieprzem. Piec na blasze do pieczenia (w jednej warstwie – więc pieczemy na wielu arkuszach lub partiami) w temperaturze 200°C do miękkości, od 12 do 16 minut.
Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i upiec
2. Przygotować sos beszamelowy: w rondlu o grubym dnie podsmażyć masło z mąką na beżowy kolor, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj sos beszamelowy
3. Zdejmij rondelek z ognia, wlej na raz całe mleko (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wróć do ognia i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, około 7 minut. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Sos dopraw solą i gałką muszkatołową
4. Zetrzeć mozzarellę na grubej tarce, parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Usuń łodygi z liści szpinaku.
Zetrzyj ser i usuń łodygi ze szpinaku
5. Ułóż płaty lasagne na prostokątnej patelni, naprzemiennie z warstwami cukinii, bakłażana, szpinaku i mozzarelli w dowolnej kolejności. Ostatnią warstwą powinny być arkusze lasagne.
Na patelni układaj płaty lasagne, naprzemiennie z warstwami warzyw i sera w dowolnej kolejności
6. Powstałą strukturę polej sosem beszamelowym, posyp parmezanem i przykryj patelnię folią. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 5-7 minut.
Całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i pieczemy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lasagne #lasagnewarzywnaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych