Przygotowujemy lasagne warzywną, zupełnie jak we Włoszech. I pokazujemy wszystko szczegółowo

Przygotowujemy lasagne warzywną, zupełnie jak we Włoszech. I pokazujemy wszystko szczegółowo

Przygotowujemy lasagne warzywną, zupełnie jak we Włoszech. I pokazujemy wszystko szczegółowo

gastronomia 12 lipca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Przyjmij prezent ze słonecznych Włoch – przepis na lekkie letnie danie, które mimo wszystko nie pozostawi nikogo głodnego! Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego wiedzą, co ugotować na lipcowy lunch lub kolację – a domownicy będą szczęśliwi, a w żołądku nie będzie ciężkości.

Przygotowujemy lasagne warzywną, zupełnie jak we Włoszech. I pokazujemy wszystko szczegółowo

Lasagne warzywna

Proces przygotowania lasagne warzywnej nie różni się od lasagne mięsnej.

Lasagne warzywna
Lasagne warzywna

8-10 porcji, czas gotowania: 1 godzina 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 3-4 młode bakłażany
  • 3-4 młode cukinie
  • 16 arkuszy makaronu lasagne bez wstępnego gotowania
  • 1,5 l mleka
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 400 g mozzarelli
  • 100 g parmezanu
  • 4 łyżki masło
  • 4 łyżki mąka
  • trochę gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Składniki lasagne warzywnej
Składniki lasagne warzywnej

Sposób wykonania: 1. Cukinię i bakłażana pokroić wzdłuż na plasterki o grubości 1–1,5 cm, posmarować oliwą, solą i pieprzem. Piec na blasze do pieczenia (w jednej warstwie – więc pieczemy na wielu arkuszach lub partiami) w temperaturze 200°C do miękkości, od 12 do 16 minut.

Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i upiec
Cukinię i bakłażana pokroić w plasterki i upiec

2. Przygotować sos beszamelowy: w rondlu o grubym dnie podsmażyć masło z mąką na beżowy kolor, od czasu do czasu mieszając.

Przygotuj sos beszamelowy
Przygotuj sos beszamelowy

3. Zdejmij rondelek z ognia, wlej na raz całe mleko (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wróć do ognia i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje, około 7 minut. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

Sos dopraw solą i gałką muszkatołową
Sos dopraw solą i gałką muszkatołową

4. Zetrzeć mozzarellę na grubej tarce, parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Usuń łodygi z liści szpinaku.

Zetrzyj ser i usuń łodygi ze szpinaku
Zetrzyj ser i usuń łodygi ze szpinaku

5. Ułóż płaty lasagne na prostokątnej patelni, naprzemiennie z warstwami cukinii, bakłażana, szpinaku i mozzarelli w dowolnej kolejności. Ostatnią warstwą powinny być arkusze lasagne.

Na patelni układaj płaty lasagne, naprzemiennie z warstwami warzyw i sera w dowolnej kolejności
Na patelni układaj płaty lasagne, naprzemiennie z warstwami warzyw i sera w dowolnej kolejności

6. Powstałą strukturę polej sosem beszamelowym, posyp parmezanem i przykryj patelnię folią. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 5-7 minut.

Całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i pieczemy
Całość polewamy sosem beszamelowym, posypujemy parmezanem i pieczemy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lasagne #lasagnewarzywnaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja