Przygotowujemy grzyby na zimę. Jak suszyć grzyby w piekarniku, kuchence mikrofalowej i na zewnątrz

Przygotowujemy grzyby na zimę. Jak suszyć grzyby w piekarniku, kuchence mikrofalowej i na zewnątrz

Suszenie grzybów to najprostszy sposób na zachowanie produktu ze wszystkimi jego dobroczynnymi właściwościami. A całe to bogactwo z ogrodu, ogrodu warzywnego i lasu możesz przechowywać w zwykłej szafce kuchennej przez kilka miesięcy. Potrawy z suszonych grzybów są często smaczniejsze od świeżych!

grzybygrzybygrzybyO czym porozmawiamy w artykule:Jakie grzyby można suszyć Jak przygotować grzyby do suszenia Jak i gdzie suszyć grzyby Suszenie grzybów na zewnątrz Suszenie grzybów w piekarniku Suszenie grzybów w kuchence mikrofalowej Suszenie grzybów w suszarce Gdzie i jak długo można przechowywać suszone grzyby

Jakie grzyby można suszyć?

Ogólnie rzecz biorąc – dowolne rurkowate, ale borowiki, osiki i borowiki są idealne do suszenia i przechowywania w domu.

Zbiór grzybów leśnych
Zbiór grzybów leśnych

Jak przygotować grzyby do suszenia

Nie myć grzybów: chłoną wodę jak gąbka, wydłuży to proces i wpłynie na jakość. Dokładnie oczyść je nożem z ziemi, trawy i mchu, a następnie przetrzyj lekko zwilżoną szmatką lub gąbką. Rozłóż w stosy według wielkości, a następnie duże grzyby pokrój na kilka części, a małe można suszyć w całości.

W przypadku niektórych metod suszenia i w celu skrócenia czasu gotowania lepiej jest pokroić grzyby w cienkie plasterki. Zachowaj nienaruszone piękne czapki małych grzybów.

Przygotowanie grzybów do suszenia
Przygotowanie grzybów do suszenia

Jak i gdzie suszyć grzyby

Suszenie grzybów na zewnątrz

Najtańszym sposobem jest naturalne suszenie na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu przy suchej i gorącej pogodzie, unikając bezpośredniego światła słonecznego.

Aby to zrobić, posiekane grzyby nawlecze się na grubą nić, sznurek lub żyłkę, tak aby kawałki się nie stykały. Lub ułóż w jednej warstwie na czystym papierze lub tkaninie bawełnianej. W sprzyjających warunkach suszenie zajmie co najmniej tydzień. Jeśli pogoda nagle się pogorszy i w Twoim wiejskim domu znajduje się rosyjski piekarnik, możesz dokończyć suszenie grzybów w nim lub w zwykłym piekarniku nagrzanym do 60°C i przy uchylonych drzwiczkach.

Grzyby są gotowe do suszenia
Grzyby są gotowe do suszenia

Suszenie grzybów w piekarniku

Suszenie w piekarniku to najwygodniejszy sposób przygotowania w warunkach miejskich.

Pieczarki lepiej suszyć na drucianej kratce lub wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Drzwi szafki powinny pozostać otwarte przez cały proces, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Zaczynamy od temperatury 45°C. Gdy grzyby przestaną się kleić, zwiększyć temperaturę do 60-70°C i suszyć do miękkości, od czasu do czasu przewracając.

Suszenie grzybów w kuchence mikrofalowej

Możesz nawet suszyć grzyby w kuchence mikrofalowej. W przypadku tej metody zaleca się pocięcie ich na płatki, rozłożenie w jednej warstwie na ruszcie i pozostawienie na 20 minut przy mocy co najmniej 150-180 watów. Następnie odcedź płyn uwolniony z grzybów i ostudź je. Procedurę należy powtarzać, aż grzyby wyschną. Metoda ta jest kłopotliwa, a wynik gorszy od innych metod. Grzyby nie są tak aromatyczne.

Suszenie grzybów w suszarce

Jeśli lubisz robić duże zapasy suszonych grzybów lub owoców, wówczas potrzebujesz suszarki. W tym specjalnym gadżecie powietrze jest podgrzewane i równomiernie rozprowadzane. Produkt stopniowo traci wilgoć, zachowując w pełni swoje cenne właściwości.

Suszenie grzybów w suszarce
Suszenie grzybów w suszarce

Gdzie i jak długo można przechowywać suszone grzyby?

Grzyby przechowuje się w odpowiednich warunkach nie dłużej niż 2-3 miesiące od daty zbioru. Można je przechowywać w papierowych, a jeszcze lepiej płóciennych torbach, kartonach i luźno zamkniętych szklanych słoikach, w suchym miejscu. W dawnych czasach do przechowywania używano nawet poszewek na poduszki.

Grzyby można zmielić na proszek i dodać do potraw według smaku. Lub na mąkę do robienia pierogów, pasztetów z mięsem, rybami i grzybami.

Domowy proszek grzybowy to doskonała przyprawa
Domowy proszek grzybowy to doskonała przyprawa
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #ceps #jak gotować #grzyby suszone #suszeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja