Przygotowanie słodkiej papryki do sałatek
Lato 21 kwietnia 20110,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsłodka papryka – 3 szt.oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 2 łyżki. l.suszona bazylia – 1 łyżeczka.ocet winny biały – 1 łyżka. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę podsmaż na otwartym ogniu, tak aby skórka się zwęgliła, ale nie stała się „ospała”. Natychmiast przełożyć do czystej plastikowej torby, zamknąć (szczelnie) i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 20 minut.
Krok 2
Obierz pieprz. Natychmiast wlej płyn, który utworzył się wewnątrz pieprzu, do czystego, suchego słoika, w którym będzie przechowywany przedmiot obrabiany. Usuń nasiona i błony.
Krok 3
Paprykę pokroić w cienkie paski. Przełóż do słoika, dodaj ocet, olej, suszone zioła, pieprz i sól do smaku. Wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Następnie spróbuj i w razie potrzeby dodaj ocet lub sól.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast bazylii można użyć suszonego majeranku.
PRZY OKAZJI
Tę samą paprykę można przygotować w piekarniku. Aby to zrobić, ułóż całą paprykę na blasze do pieczenia pokrytej folią i piecz w temperaturze 180-200°C przez 20-25 minut, w zależności od wielkości papryki, aż skórka się zwęgli. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.