Przygotowanie jesiennego deseru z jabłkami i galaretką alkoholową z INNOFOOD

Przygotowanie jesiennego deseru z jabłkami i galaretką alkoholową z INNOFOOD

Przygotowanie jesiennego deseru z jabłkami i galaretką alkoholową z INNOFOOD

Olga Dyakonova 27 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Galaretka alkoholowa to jeden z najpopularniejszych deserów, zdobywający miliony polubień i wyświetleń. Podpowiadamy, jak przygotować modne danie z galaretką Calvados z sezonowymi jabłkami, a także gdzie można dowiedzieć się więcej o innowacjach kulinarnych.

deser

Restauracje przyjęły trend na galaretki alkoholowe: np. w nowojorskiej restauracji Ci Siamo można zamówić „szoty” z Campari i francuskiego ginu, a w restauracji Bird on the Roof w Montauk w stanie Nowy Jork zaproponowano napoje espresso martini w postaci galaretki w kieliszku koktajlowym.

W rosyjskich restauracjach panował dotychczas trend wyłącznie na galaretkę arbuzową: w restauracji Gayane’s proponują galaretkę w połowie ogromnej jagody, a w Voskhod galaretkę arbuzową z sorbetem.

Zbliża się sezon na jabłka, a my mamy pomysł, gdzie je umieścić, a nawet pozostać modnym. Masz szansę dołączyć do galaretkowej innowacji przed wszystkimi i spróbować przygotować deser „Jesienne Jabłka”.

„Gastronom” zostało przygotowane specjalnie na uroczystą kolację podczas Międzynarodowego Forum Innowacyjnych Technologii w Przemyśle Spożywczym i Rolnictwie Innofood 2023, która odbędzie się w Soczi w dniach 9–10 października. Na forum poruszone zostaną aktualne tematy nauki i biznesu w technologii żywności, nowych źródłach surowców i składników, rozwoju silnych marek produktowych, a także innowacjach zmieniających tradycyjne obszary produkcji żywności.

Deser Jesienne Jabłka łączy tradycyjne rosyjskie produkty jesienne z nowymi technologiami przetwarzania. Pyszne warstwy układa się jedna po drugiej, aby uzyskać różne smaki i tekstury. Hitem, który na pewno Cię zaskoczy, jest galaretka Calvados połączona ze świeżymi malinami i jabłkami w syropie.

Przepis na deser „Jesienne jabłka”

Przepis Marianny Orlinkowej przeznaczony jest na około 17 porcji. Jedna porcja to 250 gramów. Jeśli potrzebujesz mniej porcji, zmniejsz gramy składników. Deser należy zbierać w kieliszkach do czerwonego wina. Należy go przygotować wcześniej, najlepiej wieczorem – warstwę jabłka zaparza się przez 12 godzin.

Warstwa miodowych jabłek

  • 1,1 kg jabłek (Antonówka lub Semirenko)
  • 500 g miodu gryczanego
  • 500 g miodu kwiatowego
  • 175 g soku z cytryny
  • 30 g skórki z cytryny
  1. Miąższ jabłkowy pokroić w kostkę 5-6 mm, zalać sokiem z cytryny, odstawić na 5 minut, przełożyć na sitko.
  2. Zagotować miód ze skórką cytryny, zalać jabłka, odstawić na 12 godzin.

Warstwa okruchów piernika

  • 700 g piernika zwykłego bez nadzienia
  • 200 g masła
  • 120 g cukru białego
  • 6 g mielonego cynamonu
  1. Piernik pokrój w okruchy tak, aby były zarówno małe, jak i duże kawałki.
  2. Na patelni roztapiamy masło i cukier, dodajemy pierniki, mieszamy, posypujemy cynamonem, smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Fajny. Powinieneś otrzymać chrupiący miękisz. Cukier jest potrzebny, aby wokół kawałków piernika utworzyła się warstwa karmelu, która będzie chrupiąca.

Tuile koralowa „Jesienne liście”

  • 80 ml oleju roślinnego
  • 160ml wody pitnej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 g barwnika spożywczego (czerwony, żółty)
  1. Wodę mieszamy najpierw z masłem, następnie z mąką, aż masa będzie gładka. Podzielić mieszaninę na pół i zabarwić jedną część czerwonym barwnikiem, drugą żółtym.
  2. Postaw patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i wlej taką ilość mieszanki, aby pokryła ją cienką warstwą. Odparuj, aż utworzy się „koralowa” siatka. Usuń siatkę cienką szpatułką i połóż na drucianej kratce, aby wyschła i była chrupiąca.
  3. Pokrój tuile na średnie kawałki.

Warstwa sernika

  • 1 kg twarogu 9%
  • 180 g masła 82,5%
  • 100 g śmietanki 33%
  • 22 g arkuszy żelatyny
  • 120 g brązowego cukru
  1. Twarożek ubić blenderem na gładką masę. Namoczyć żelatynę.
  2. Śmietankę podgrzać z cukrem, dodać wyciśniętą żelatynę, rozpuścić i zmiksować w blenderze.
  3. W blenderze wymieszaj twaróg i masę żelatynową.

Warstwa galaretki Calvados

  • 450 g Calvadosu
  • 30 g sypkiej herbaty Earl Grey (zaparzyć w 300 ml wrzącej wody)
  • 17 g listków żelatyny
  • 180 g brązowego cukru
  1. Namoczyć żelatynę. Zaparz herbatę z cukrem w 200 gramach wrzącej wody. Pozostaw na 5 minut, odcedź.
  2. Dodać wyciśniętą żelatynę, rozpuścić, zmiksować blenderem, wymieszać z Calvadosem.
  3. Gotową galaretkę należy przechowywać w lodówce do czasu użycia. W razie potrzeby galaretkę można rozpuścić na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej (nie gotować), następnie ostudzić i przelać do szklanek.

Na 1 porcję:

  • 40 g okruchów piernika
  • 100 g sernika twarogowego
  • 50 gramów jabłek miodowych z odrobiną syropu
  • 18 g świeżych malin
  • 50 g galaretki Calvados
  • 2 g tuile koralowej
  1. W szklankach układać warstwami: bułkę tartą, sernik twarogowy (wstawić do lodówki na 2 godziny), jabłka miodowe z niewielką ilością syropu, maliny, galaretkę Calvados.
  2. Pozwól deserowi całkowicie stwardnieć w lodówce. Ozdobić koralowym tuile w dwóch kolorach.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #trendy #innowacjePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja