Przygotowanie do grilla: jakie drewno opałowe jest najlepsze i co zrobić z węglami
Wiele osób gotuje grilla w weekendy. Porozmawiajmy o węglu i drewnie opałowym: które drewno opałowe jest lepsze, jak rozpalać węgle i jak mądrze je wykorzystywać. Ta nauka nie jest zbyt skomplikowana, wystarczy częściej ćwiczyć.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Drewno opałowe
- Węgiel drzewny
- 6 wskazówek dotyczących pracy z węglem drzewnym od doświadczonych osób
- Jak rozprowadzać węgle w grillu: ciepło bezpośrednie i pośrednie
- Tylko dla dorosłych: jak określić temperaturę ogrzania węgli
- Co ugotować w określonej temperaturze ogrzewania węgla
Porozmawiajmy o drewnie opałowym i węglu, których używamy do gotowania na najpopularniejszych (i niedrogich) urządzeniach do grillowania: mobilnych grillach/grillach lub po prostu improwizowanych konstrukcjach z cegieł, kamieni, kłód i szaszłyków.
Przenośny grill
Drewno opałowe
Najpierw zdecyduj o menu, a następnie wybierz do niego drewno opałowe. Zawiły? NIE! Przemyślany. Ale wśród drewna opałowego są tylko liściaste – tylko one!
Wiśnia – do hamburgerów, jagnięciny i drobiu (zwłaszcza kaczki). Olcha – do łososia/pstrąga, indyka i kurczaka. Jabłoń – do dziczyzny, wieprzowiny, kurczaka i owoców morza. Dąb – na mięso. Klon – do wieprzowiny, owoców morza i kurczaka. Brzoza – do kurczaka i dowolnego mięsa.
Nie wrzucaj drzew iglastych do ognia. Nie są przeznaczone na grilla, są dla bardów i towarzystwa.
W każdym razie drewno opałowe do grilla (duże polana) powinno utrzymywać równomierne ciepło.
I pamiętaj, że nie ma czegoś takiego jak za dużo drewna opałowego. Posiekaj i spal z rezerwą, ponieważ ciepło można zmniejszyć, ale nie można go zwiększyć.
Rozpalanie grilla
Rada: Jeśli w piątek marynowaliście w domu mięso/drób/rybę, a potem przygotowane składniki trzeba wywieźć na wieś na weekend, zamarynujcie je od razu w torebkach Ziploc (zapinanych na zamek). Takie torby sprzedawane są w supermarketach – do przechowywania lub zamrażania żywności. Są bardzo łatwe w pakowaniu i transporcie. Jeśli nie masz czasu na długą i przemyślaną marynatę, skorzystaj z metody ekspresowej: wymieszaj sos sojowy z sokiem z cytryny.
Węgiel drzewny
Jeśli węgiel drzewny traktujesz nie tylko jako źródło ciepła, ale także jako źródło specyficznego wędzonego aromatu, wybierz węgiel drzewny. Jest niesamowicie żarliwy i gorący: nagrzewa się doskonale, ale robi to szybko. Dlatego jeśli gotujesz na węglu drzewnym, przygotuj wszystkie składniki wcześniej. Węgiel Twoich długich przygotowań, spacerów i rozmów nie będzie czekać!
6 wskazówek dotyczących pracy z węglem drzewnym od doświadczonych osób:
1. Kupuj duży i czysty węgiel w miejscach, w których kupuje się grille do kawiarni i restauracji.
2. Przed dodaniem węgla do grilla należy nasypać na dno warstwę piasku ok. 2 cm, który zbierze kapiący tłuszcz i olej.
3. Nie używaj płynu do zapalniczek. Nieważne, co mówią reklamy i producenci, to jest chemia! Użyj papieru i drzazg. Jeśli to nie wystarczy, użyj rozrusznika do rozpalenia węgli.
4. Rozpocznij grillowanie dopiero wtedy, gdy węgiel pokryje się białym popiołem. Pod potrawą ułożoną na grillu lub pod szaszłykami powinien znajdować się gotowy węgiel. Nie zapomnij strzepnąć popiołu!
5. Przed położeniem rusztu nad rozżarzonymi węglami należy go posmarować smalcem lub za pomocą pędzla posmarować olejem słonecznikowym. Zapobiegnie to przywieraniu smażonych potraw do grilla.
6. Jeśli chcesz zwiększyć efekt aromatyczny, na gotowe węgle wsyp garść zrębków drzewnych namoczonych wcześniej w wodzie przez 20 minut. Zrębki będą palić się długo, rozprowadzając wybrany przez Ciebie aromat.
Gorące węgle
Rada: Oprócz węgla drzewnego w sprzedaży dostępne są także brykiety. Podczas długotrwałego ogrzewania wydzielają produkty spalania i po prostu nieprzyjemnie pachną, ponieważ są sklejone parafiną lub skrobią. Ale w porównaniu do węgla drzewnego utrzymują ciepło przez długi czas (około 300–320°C przez 1 godzinę). Jeśli Ci to odpowiada, najlepiej położyć je na grillu i dodać trochę drewna lub węgli.
Jak rozprowadzać węgle w grillu: ciepło bezpośrednie i pośrednie
Ciepło z węgla może być bezpośrednie lub pośrednie. Do kebabów, hamburgerów, hot-dogów i grillowanych warzyw używaj bezpośredniego ogrzewania. Aby to zrobić, wykonaj dwa poziomy węgli. Gruba warstwa węgli, stanowiąca około 1/3 objętości grilla, przeznaczona jest do wysokiej temperatury, cienka warstwa (na pozostałą część przestrzeni grilla) służy do doprowadzenia produktu do stanu gotowości. Możesz także zbudować konstrukcję trzypoziomową, ale musisz się do tego przyzwyczaić. Świetnie nadaje się do gotowania kebabów.
Ciepło pośrednie jest łatwiejsze w użyciu. W tym celu rozłóż gotowe węgle po bokach grilla i gotuj jedzenie, korzystając z ciepła (gorącego) samego „pojemnika” i ciepła bocznego. Nawiasem mówiąc, w przestrzeni wolnej od węgli można postawić żeliwny garnek i rondelek lub ułożyć przygotowane potrawy w folii. Ciepło pośrednie dobrze sprawdza się w przypadku gotowania dużych kawałków mięsa lub całego kurczaka.
Gotowanie ryb i kebabów na grillu
Rada: Po ugotowaniu mięso należy odłożyć na deskę do krojenia na 5 minut. Najlepiej, jeśli deska posiada rowek biegnący po całym obwodzie. Zbierze wszystkie soki, które „wydzieli” mięso.
Tylko dla dorosłych: jak określić temperaturę ogrzania węgli
Umieść dłoń w odległości 10 cm od węgli. Czas, w którym możesz trzymać rękę bez dyskomfortu i oparzeń, jest wskaźnikiem temperatury ogrzewania węgli. Wystarczy postępować mądrze i ostrożnie!
Jeśli możesz przytrzymać rękę nad węglami nie dłużej niż 2 sekundy, są to węgle najgorętsze, rozgrzane do temperatury powyżej 500°C. Przytrzymaj dłoń przez 3 sekundy – średnia temperatura, około 400°C. Trzymaj ciepło przez 4 sekundy, co oznacza, że węgle rozgrzały się do 350 ° C na niskim poziomie ciepła (300 ° C), możesz wygodnie trzymać rękę przez około 5 sekund.
Wyznaczanie temperatury ogrzewania węgli
Co ugotować w określonej temperaturze ogrzewania węgla
Aby uzyskać najbardziej intensywne ciepło, węgle muszą rozgrzać się do 5–10 minut Wysoka temperatura pozwala uzyskać chrupiącą skórkę na zewnątrz i soczystość w środku. Świetnie nadaje się do przyrządzania steków, burgerów (kotletów) i kukurydzy.
W przypadku średniego ognia węgle podgrzewa się do 25–30 minut. To ciepło jest dobre dla kotletów schabowych, skrzydełek i piersi z kurczaka, hot-dogów, kiełbasek i ryb. Plus za owoce i warzywa, takie jak cebula, bakłażan i ananas.
Ustawienie niskie doskonale nadaje się do pieczenia ziemniaków.
Gotowanie szaszłyka na grillu
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Olga Zakharova #kebab #porady #piknik #grillPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych