Przygotowanie do barszczu
gastronomia 30 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotowanie barszczu będzie bardzo dobre zimą. Póki trwa sezon na jasne, soczyste buraki i pachnące, „prawdziwe” pomidory, zwijamy kawałek lata w słoikach: już po kilku miesiącach będziesz mógł przygotować tak samo pyszny barszcz, jak z warzywami z ogrodu. Przygotowując preparat można dodać korzeń selera, pietruszkę i pasternak. Jeśli chcesz, żeby było ostrzejsze, użyj papryczki chili i mielonego czarnego pieprzu. Lepiej przygotować kilka słoików na raz i umieścić je w ciemnym miejscu – buraki odbarwią się pod wpływem światła.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godz. 10 minKonserwowanieKuchnia rosyjskaKolacjaBarszczPustySos/dressingZupaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI3 kg buraków1 kg cebuli1kg marchewki2 kg pomidorów100 g cukru1/4 łyżeczki kwas cytrynowy150 ml tabeli 9% octu170 ml oleju roślinnegowarzywa – pietruszka, koper, kolendra3–4 liście laurowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować barszcz, przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
Krok 2
Przygotuj wszystkie warzywa. Umyj i obierz buraki, marchewkę i cebulę. Obierz pomidory.
Krok 3
Buraki zetrzyj na grubej tarce, marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w paski. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w paski. Pomidory zmiażdż blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 4
Wlać połowę oleju roślinnego do rondla, podgrzać i dodać marchewkę i cebulę. Smażyć na złoty kolor.
Krok 5
Podczas smażenia cebuli i marchewki przygotuj warzywa – usuń łodygi i drobno posiekaj. Nie musisz dodawać zieleniny. Obecnie warzywa sprzedawane są na rynkach przez cały rok. Ale oczywiście lepiej jest użyć tego, który wyrósł w letnich łóżkach.
Krok 6
Do rondla dodać buraki, pomidory, zioła, cukier i kwasek cytrynowy. Wlać pozostały olej roślinny.
Krok 7
Gotuj wszystko razem przez 40 minut, aż buraki będą gotowe. Tuż przed przygotowaniem dodaj liść laurowy.
Krok 8
Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
Krok 9
Przygotowany barszcz włóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywki. Zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu.