Przygotowanie do barszczu

Przygotowanie do barszczu

gastronomia 30 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzPrzygotowanie do barszczu Do przepisu

Przygotowanie barszczu będzie bardzo dobre zimą. Póki trwa sezon na jasne, soczyste buraki i pachnące, „prawdziwe” pomidory, zwijamy kawałek lata w słoikach: już po kilku miesiącach będziesz mógł przygotować tak samo pyszny barszcz, jak z warzywami z ogrodu. Przygotowując preparat można dodać korzeń selera, pietruszkę i pasternak. Jeśli chcesz, żeby było ostrzejsze, użyj papryczki chili i mielonego czarnego pieprzu. Lepiej przygotować kilka słoików na raz i umieścić je w ciemnym miejscu – buraki odbarwią się pod wpływem światła.

Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godz. 10 minKonserwowanieKuchnia rosyjskaKolacjaBarszczPustySos/dressingZupaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI3 kg buraków1 kg cebuli1kg marchewki2 kg pomidorów100 g cukru1/4 łyżeczki kwas cytrynowy150 ml tabeli 9% octu170 ml oleju roślinnegowarzywa – pietruszka, koper, kolendra3–4 liście laurowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować barszcz, przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa. Umyj i obierz buraki, marchewkę i cebulę. Obierz pomidory.

Krok 3

Buraki zetrzyj na grubej tarce, marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w paski. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w paski. Pomidory zmiażdż blenderem lub przepuść przez maszynę do mięsa.

Krok 4

Wlać połowę oleju roślinnego do rondla, podgrzać i dodać marchewkę i cebulę. Smażyć na złoty kolor.

Krok 5

Podczas smażenia cebuli i marchewki przygotuj warzywa – usuń łodygi i drobno posiekaj. Nie musisz dodawać zieleniny. Obecnie warzywa sprzedawane są na rynkach przez cały rok. Ale oczywiście lepiej jest użyć tego, który wyrósł w letnich łóżkach.

Krok 6

Do rondla dodać buraki, pomidory, zioła, cukier i kwasek cytrynowy. Wlać pozostały olej roślinny.

Krok 7

Gotuj wszystko razem przez 40 minut, aż buraki będą gotowe. Tuż przed przygotowaniem dodaj liść laurowy.

Krok 8

Dodaj ocet i ponownie zagotuj.

Krok 9

Przygotowany barszcz włóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywki. Zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja