Przygotowania do Nowego Roku. Zasady zamrażania żywności i dań gotowych

Przygotowania do Nowego Roku. Zasady zamrażania żywności i dań gotowych

Dawno, dawno temu w Rosji zamrażano kapuśniak na zimę: gotowano dużo na raz i wyjmowano na zimno, aby później w każdej chwili móc odłamać kawałek i podgrzać w piekarniku lub zabrać ze sobą w długą podróż. Dziś nie ma już pilnej potrzeby zabierania góry lodowej z kapuśniaku w podróż, nawet długą. Ale pomysł jest nadal interesujący i aktualny. W końcu podczas ferii zimowych chcesz przede wszystkim jeździć na nartach i hulajnodze, grać w kręgle, spotykać się z przyjaciółmi i spacerować po zaśnieżonym parku lub lesie. I nie tyle – spacerując po supermarkecie, zastanawiając się, co kupić, żeby wszystkich nakarmić. Tak więc śniadanie na koniec stycznia, leniwy lunch, a nawet obfity obiad można przygotować z wyprzedzeniem – dosłownie na cały miesiąc wcześniej, kiedy jeszcze nie nadeszły gorączkowe dni przedświąteczne i jest trochę wolnego czasu. Swoją drogą, te same kiszarki zamrożono także dlatego, że uważano, że dzięki temu są tylko smaczniejsze. A co jeśli dotyczy to również innych potraw?

Czy to możliwe, czy nie?

Decydując się z wyprzedzeniem przygotować na Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok, nie spiesz się jednak z napełnianiem zamrażarki pierwszym, drugim i trzecim. Swoją drogą lepiej go „nafaszerować”, bo komora wypełniona produktami pracuje oszczędniej.

Oczywiście istnieje wiele składników, które są w stanie wytrzymać mróz, ale są też produkty, które ujemne temperatury po prostu zniszczą. Masło Można zamrażać do 3 miesięcy. Tarty serjeśli nie ma niskiej zawartości tłuszczu, wytrzyma jeszcze dłużej – do czterech. Ale sosy na bazie jaj, np. majoneznie wyjmuj ich na zimno – zwiną się i rozdzielą. Z jajka Nie należy w ogóle eksperymentować: surowe zwiększą objętość i pękną, a ugotowane na twardo staną się gumowate. Warzywa zawierające dużo wody – sałata, rzodkiewka, ogórek – nie zamrażaj: zrobią się wiotkie i pozbawione smaku. Ale z jagody To się nie stanie; zamrożenie jest dla nich bardzo odpowiednie. Mlekojak płyn powinien normalnie reagować na zamarzanie (najważniejsze to rozmrozić go w lodówce i dobrze wstrząsnąć przed użyciem). Czego nie można powiedzieć o innych produktach mlecznych: jogurt naturalny, twarożek, śmietana odtłuszczona i serki śmietankowe odtłuszczone. Po takim zabiegu stają się wodniste.

Niektóre potrawy i potrawy nadają się po prostu do zamrożenia. Możesz zamrozić bulionwlewając go do tacek na kostki lodu lub zapieczętowanych torebek. Następnie wystarczy włożyć go na patelnię i stopić lód.

Możesz to zamrozić pikantne ziołalepiej koperek, kolendrę i pietruszkę, zalewamy oliwą. Później dodawaj kostkę lub dwie np. do przygotowywanego gulaszu mięsnego lub warzywnego.

Zamrażać banany w szczelnym woreczku, wyjmij je w razie potrzeby i ubijaj blenderem, aż będą gładkie i kremowe. Jednocześnie bez dodawania czegokolwiek! Otrzymasz naturalne lody bananowe. To prawda, że ​​należy to zjeść od razu i nie zastanawiać się nad tym dwa razy. Gdyby tylko: posypać orzechami, kawałkami czekolady lub dodać łyżkę miodu…

I oczywiście zamrozić domowe pierogii nikt tego nie zabrania. Po to właśnie są. Najpierw robicie to całą rodziną, potem zamrażacie, a gdy już wydaje się, że wszystkie noworoczne smakołyki zostały zjedzone, wyjmujecie to domowe bogactwo i… najważniejsze, że w lodówce jest kwaśna śmietana !

Przed Nowym Rokiem wiele osób lubi piec ciasta. I byłoby skrajnie niesprawiedliwe, gdybyśmy nie mogli zamrozić surowego ciasta. Na szczęście da się to zrobić i to na pewno przez 1-2 miesiące. A następnie rozmraża się w ciągu zaledwie 1-1,5 godziny. Warto o tym pomyśleć: jeden pracowity grudniowy dzień – a potem dosłownie do wiosny karmisz swoich przyjaciół shaneshki i ciastami. Swoją drogą, dobrym pomysłem jest zamrożenie już przygotowanych ciast i ciast. Szczególnie dobre do zamrożenia serniki.

Święty Mikołaj rządzi

Zasada pierwsza. Zna go każdy, kto chociaż raz zrobił zapiekankę z mrożonej mieszanki warzywnej, upiekł strudel z gotowego ciasta francuskiego lub po prostu kupił lody. Na opakowaniach zwykle znajduje się informacja: „Nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego produktu”. Absolutnie poprawnie napisane. Dotyczy to również naszych potraw. Powiedzmy więcej: na wszelki wypadek nie zamrażaj potraw przygotowanych z mrożonych składników – wynik może Ci się nie spodobać.

Druga zasada. Całkowicie schłodzoną żywność włóż do lodówki. Włóż wciąż parujący barszcz do zamrażarki, a wszystkie inne produkty spożywcze rozmrożą się. OK, powiedzmy, że nie wszyscy. Ale jedna zepsuta babeczka wystarczy.

Trzecia zasada. Mrożone i starannie zapakowane posiłki (a staranne opakowanie to kolejna niezmienna zasada) nie wyglądają dokładnie tak samo, jak świeżo przygotowane. I możesz łatwo zapomnieć, gdzie wszystko jest. Nie mówiąc już o tym, kiedy było zamrożone. Znajdź więc kilka pisaków (doczepianie tagów to naprawdę żmudne zadanie), powiedzmy niebieski dla surowej żywności i czerwony dla już ugotowanej, zapisz nazwę potrawy (pierwsza litera też jest w porządku) i oczywiście , data.

Czwarta zasada. Zamrażaj posiłki w porcjach. Po co odgrzewać gulasz, który może nakarmić osiem osób, gdy przy stole siedzą dwie osoby?

Spróbuj zamrozić: Kurczak duszony z czerwonym winem i słodką papryką
Jak zamrozić: Całkowicie ostudzić, przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć i zamrażać do 2 miesięcy. Przed podaniem całkowicie rozmrozić w lodówce, zostawiając na noc. Ogrzewać w temperaturze 180°C, 45 minut.

Zupa z owoców morza
Jak zamrozić: Przełóż zupę do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i pozostaw do ostygnięcia. Przykryj i zamrażaj do 1 miesiąca. Przed podaniem rozmrozić w lodówce przez 8-12 godzin, następnie przelać do rondelka i ostrożnie podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania gulaszu. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przygotowania #mrożenie #nowy rok #przygotowania na nowy rokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja