Przygotowaliśmy najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę. Dzielimy się przepisami

Przygotowaliśmy najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę. Dzielimy się przepisami

Dobra czekolada potrafi poprawić humor nawet w najbardziej ponury dzień. Przygotowaliśmy 4 ciekawe desery z czekoladą, które umilą jesień. Uwierz mi, to potężne lekarstwo na smutek! Spieszymy podzielić się z Wami naszą radością.

Ciasto czekoladowe z nadzieniem czekoladowymCzekoladowy biszkopt z kardamonem i lodamiCiasto czekoladowe z nadzieniem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z nadzieniem czekoladowym

To ciasto, którego przepis opracował francuski cukiernik Pierre Hermé, wymaga sporo pracy – ale jest tak pyszne, że warte jest każdej minuty Twojego czasu!

Ciasto czekoladowe z nadzieniem czekoladowym
Ciasto czekoladowe z nadzieniem czekoladowym

10 porcji, przygotowanie: 1,5 godziny + 8-12 godzin.
Czego potrzebujesz:

  • 60 g proszku kakaowego
  • 160 g masła + trochę więcej na patelnię
  • 200 g brązowego cukru trzcinowego
  • 70 g mąki migdałowej
  • 2 duże jaja C0 lub SV
  • 180 g mąki + trochę więcej
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania
  • bita śmietana i kawałki czekolady do podania

Do wypełnienia:

  • 180 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 350 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 1 duże jajko C0 lub CB
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki
  • trochę wanilii

Co zrobić: 1. Na ciasto ubić miękkie masło mikserem na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier, sól i mąkę migdałową. Dodawaj po jednym jajku. 2. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zagniataj ciasto, aż przestanie kleić się do palców. Zwiń go w kulkę i zawiń w folię. Wstawić do lodówki na 8–12 godzin. 3. Do nadzienia doprowadzić śmietankę do wrzenia. Jajka i cukier ubić na biało i dodać przesianą mąkę do tej mieszanki. Kontynuując ubijanie, wlewaj gorącą śmietanę. Przełożyć do rondla. Powoli doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, 2–3 minuty. 4. Zdjąć nadzienie z ognia, dodać posiekaną czekoladę i wanilię, wymieszać na gładką masę. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Powierzchnię kremu przykryj bezpośrednio folią („w kontakcie”) i włóż do lodówki na 8–12 godzin. 5. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 26–28 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Odetnij jedną czwartą ciasta i odłóż na bok. 6. Rozwałkuj pozostałe ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na okrąg o średnicy około 32 cm. Umieść ciasto w formie tak, aby brzegi lekko wystawały. Włóż nadzienie do formy. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 28–30 cm. Położyć go na nadzieniu. Ściśnij krawędzie. Odetnij nadmiar ciasta. 7. Posmaruj wierzch ciasta białkiem jaja. Piec na środku piekarnika przez 45 minut. Następnie pozostaw ciasto do ostygnięcia na blaszce ustawionej na metalowej kratce. Zdjąć z formy i posypać bitą śmietaną i kawałkami czekolady.

Czekoladowy biszkopt z kardamonem i lodami

Pachnący i przewiewny biszkopt o bogatym smaku czekolady, cieniowany kardomanem i skórką pomarańczową. Jest łatwe w przygotowaniu i dość proste.

Czekoladowy biszkopt z kardamonem i lodami
Czekoladowy biszkopt z kardamonem i lodami

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina.
Czego potrzebujesz:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 6 jaj
  • 200 g ciemnej (64% kakao) czekolady
  • 100 g masła 82,5% + trochę więcej do kształtu
  • 150 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielony kardamon
  • 1 łyżeczka mąka do formy
  • Do podania lody waniliowe i skórka z 2 pomarańczy

Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Oddziel białka od żółtek. 2. Czekoladę posiekaj piłą i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia. Masło pokroić na małe kawałki i wymieszać z czekoladą. Gdy masa będzie gładka, dodawaj po jednym żółtku i kardamonie. 3. Ubić białka na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masa białkowa nie powinna spadać z trzepaczek. Białka dodać do masy czekoladowej w trzech porcjach, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry. 4. Wymieszaj skrobię z mąką migdałową. Delikatnie wmieszaj tę mieszaninę do ciasta. Formę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlać ciasto do formy. Umieścić na środku piekarnika i piec 30 minut. 5. Wyjmij ciasto z formy i studź na metalowej kratce przez 15 minut. Podawać na ciepło, z lodami, posypanymi lodami i biszkoptem ze skórką pomarańczową.

Mus czekoladowy z kandyzowaną skórką pomarańczową

Połączenie czekolady i pomarańczy jest jednym z najbardziej udanych smakowo. W tym przypadku dodatkowo wzbogaca je niewielka ilość wina porto. Nawiasem mówiąc, wino porto można zastąpić koniakiem w mniejszej proporcji. A jeśli chcesz zrobić bezalkoholową wersję musu, zamień port na esencję rumową.

Mus czekoladowy z kandyzowaną skórką pomarańczową
Mus czekoladowy z kandyzowaną skórką pomarańczową

Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 20 minut. + 2 godziny
Czego potrzebujesz:

  • 350 g ciemnej (64% kakao) czekolady
  • 160 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 50 ml wina porto
  • 2 duże żółtka C0
  • 6 dużych białek jaj C0
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g kandyzowanych skórek pomarańczowych

Co należy zrobić: 1. Czekoladę posiekać piłą i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. 2. Śmietankę i porto zagotować, wlać do czekolady i mieszać, aż masa stanie się gładka. Dodać żółtka i wymieszać. 3. Ubić białka na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dzięki temu masa białkowa nie powinna spadać z ubijaków. Białka dodać do masy czekoladowej w trzech porcjach, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry. 4. Mus rozłóż w przezroczystych miseczkach lub szklankach. Posyp kandyzowanymi owocami. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.

Krówka z białej czekolady

Ciężką śmietankę kokosową możesz zastąpić zwykłą śmietanką.

Krówka z białej czekolady
Krówka z białej czekolady

8 porcji, przygotowanie: 20 minut. + 4 godziny
Czego potrzebujesz:

  • 200 g białej czekolady (najlepiej zagranicznej)
  • 4 żółtka dużych jaj C0
  • 200 g masła 82,5% tłuszczu
  • 150 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30–38% tłuszczu
  • jagody do podania

Co należy zrobić: 1. Czekoladę posiekać piłą i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Kontynuując ubijanie, wlewaj roztopioną czekoladę. 2. W drugiej misce ubić masło na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj masło z masą czekoladową. 3. Ubić bardzo zimną śmietankę na stabilną pianę. Wmieszać śmietanę do masy czekoladowej. 4. Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą, tak aby brzegi wystawały. Włóż krówkę do lodówki na co najmniej 4 godziny. 5. Przed podaniem przełóż krówkę na talerz, zdejmij folię, udekoruj jagodami i podawaj bardzo zimne.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czekolada #desery z czekoladąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja