Przydatne wskazówki dla tych, którzy robią dżem
gastronomia 16 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dżemy to jedna z najzdrowszych potraw przyrządzanych z cukrem. Nasze wskazówki przydadzą się tym, którzy lubią nie tylko otwierać słoiki z dżemami, ale także je „zamykać”.
1. Jeśli zbierasz własne owoce, myj je jak najrzadziej przed gotowaniem. Jeśli kupujesz owoce w sklepie, na rynku lub od nieznanej babci, wręcz przeciwnie, umyj je tak dokładnie, jak to możliwe.
2 W przypadku dżemu należy koniecznie wybierać owoce całe, nieuszkodzone i w miarę możliwości nawet lekko niedojrzałe; jedynym wyjątkiem są śliwki i wiśnie, muszą być całkowicie dojrzałe. Do kompotu włóż najdojrzalsze owoce i jagody – nadają się do tego nawet przejrzałe i lekko posiniaczone owoce.
3. Sterylizuj słoiki! Nie jest to takie trudne, a w znaczący sposób gwarantuje bezpieczeństwo produktu, w który włożono tyle wysiłku. Nie wierz w sterylizację mikrofalową, to wszystko bzdury „na pokaz”. Zrób to tak, jak powinieneś – w kąpieli wodnej.
4 Aby jagody w dżemie zachowały swój naturalny kształt i aromat, umyte i obrane jagody zalewamy gorącym syropem na 3–4 godziny, a następnie zaczynamy gotować.
5. Jagody i owoce z grubą skórką – np. agrest i śliwki – nakłuwamy szaszłykiem lub wykałaczką, dzięki czemu syrop będzie lepiej wchłaniał się podczas gotowania.
6. Jeśli z jakiegoś powodu dżem nadal nie zgęstnieje, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny lub musu jabłkowego.
7. Aby uniknąć słodzenia, do dżemu należy dodać sok z cytryny lub rozcieńczony kwas cytrynowy w proporcji „1 łyżka soku lub roztworu na 1 kg owoców lub jagód” lub nieco mniej, w zależności od tego, jak kwaśny został użyty owoc. . I nie rozgotuj dżemu!
8. Dżem jest gotowy, jeśli owoce lub jagody równomiernie rozmieszczą się w syropie i staną się półprzezroczyste. Dla pewności nabierz odrobinę syropu czystą łyżką i upuść na czysty talerz – nie powinien się rozlewać po talerzu.
9. Przechowuj dżem w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze 10–15 °C. Nie przechowuj dżemu na zimno, nie wkładaj go do lodówki, prawdopodobnie zrobi się słodki.
10. Upewnij się wcześniej, że masz odpowiednie puszki i naklejki. *Nowoczesne słoiczki z żelazną „zapinką” i gumową (a jeszcze lepiej silikonową) uszczelką to cudowna rzecz. Łatwy w użyciu, piękny i teraz niedrogi. A pokrywka nigdy się nie zgubi.
11. Piękne opakowanie dżemu to niezwykle ważna sprawa! Dodatkowo naklejka na słoiczek jest nie tylko piękna, ale i funkcjonalna. Jeśli dużo gotujesz, informacja o dacie „zakładki” nie będzie zbędna. Jeśli masz zwykłe słoiki z nieatrakcyjnymi pokrywkami, możesz je łatwo ozdobić kawałkiem worka przewiązanego uroczym sznurkiem lub wstążką. Lub nawet po prostu kawałek pergaminu, zawiązany w ten sam sposób.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dżemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych