Przycinaj tklapi

Przycinaj tklapi

gastronomia 28 lipca 2011 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia gruzińskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcukier – 1 łyżka. l.świeża czarna śliwka – 1 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Opłucz i osusz śliwki. Przekrój na pół i usuń pestki. Włóż do rondelka, dodaj wodę i zagotuj na małym ogniu. Gotuj, mieszając, 30 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić w bulionie. Następnie przełóż śliwki na sito, a bulion zachowaj.

Krok 2

Śliwki przetrzeć przez sito i wymieszać z cukrem. Mieszankę umieścić w rondlu, podpalić, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Krok 3

Na stole rozłóż lniany ręcznik, połóż na nim cienką warstwę mieszanki owocowej i wygładź powierzchnię. Pozostawić w wentylowanym pomieszczeniu na 2-3 dni. Gdy masa wyraźnie wyschnie, ostrożnie oddziel warstwę od ręcznika i odwróć ją. Gdy pianka całkowicie wyschnie, zmocz dłonie w bulionie śliwkowym, posmaruj całą powierzchnię i zwiń w tubę. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja