Przewiewne serniki

Przewiewne serniki

gastronomia 8 października 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzPrzewiewne serniki  Do przepisu

Chcesz nauczyć się gotować naprawdę wspaniałe, puszyste serniki? Nasz przepis Ci w tym pomoże! Co ciekawe, nie każdemu udaje się to pozornie proste danie. Niektórzy narzekają, że serniki wychodzą za suche, inni wręcz przeciwnie, są wodniste i rozsypane na patelni. Jeśli chodzi o pompę, wydaje się, że tylko nieliczni osiągają taki zen. Ten przepis jest tak precyzyjny, że wynik na pewno Cię nie zawiedzie. Dodatkowo zastosowaliśmy dwa ważne lifehacki: jako bazę do serników użyliśmy suchego, naturalnego twarogu, a zamiast mąki dodaliśmy do ciasta kaszę manną. Sprawdź i przekonaj się, że działa świetnie!

Złożoność: łatwo Kalorie: 387,78 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 23,61 g/16,13 g/35,90ŚniadanieKolacjaDrugie daniePiekarniaDeserZapiekankaDanie główneSyrnikiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJItwarożek suszony 9% tłuszczu – 650 gjaja C0 – 2 szt.cukier – 1,5 łyżki. l.kasza manna – 3 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.sól – na czubku nożamąka do panierowania serników – 160 golej roślinny do smażenia – w razie potrzeby Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na puszyste serniki. Twarożek przetrzeć przez drobne metalowe sito do miski. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka należy umieścić w lodówce do momentu użycia.

Krok 2

Żółtka ubić ze zwykłym cukrem. Dodajemy je do twarogu i mieszamy. Dodaj semolinę. Wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-15 minut.

Krok 3

Białka na ciasto sernikowe ubić mikserem, aż utworzą się miękkie szczyty. Stopniowo, nie przerywając ubijania, dodawaj sól i cukier waniliowy. Kontynuuj, aż uzyskasz masę o jednorodnej konsystencji.

Krok 4

Białka połączyć z masą twarogową, delikatnie i szybko wymieszać. Na powierzchni roboczej rozprowadź dość grubą warstwę mąki. Włóż do niego ciasto sernikowe porcjami, po 1 łyżce stołowej.

Krok 5

Za pomocą szerokiego noża lub szpatułki uformuj serniki i obtocz je w mące ze wszystkich stron. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Ułożyć kilka serników i przyrumienić z jednej strony.

Krok 6

Odwróć się i smaż z drugiej strony. W ten sam sposób przygotuj wszystkie pozostałe serniki. Zwiewne serniki można podawać z kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby naleśniki serowe były naprawdę przewiewne, należy je przygotować wyłącznie z suchego twarogu. Jeśli kupiłeś mokry, połóż go na podwójnie złożonej gazie, zawiąż końce węzłem i umieść pod prasą na kilka godzin, aby uwolnić nadmiar serwatki.

PRZY OKAZJI

Zwiewne serniki można aromatyzować nie tylko wanilią, jak w przepisie, ale także mielonym cynamonem, a także świeżo startą skórką z cytryny lub pomarańczy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja