Przetwory z fasoli
gastronomia 17 września 2014 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJINa fasolkę w sosie pomidorowym:2 kg fasoli 2 kg pomidorów 5 dużych cebul 200 ml oleju roślinnego 1 łyżka. l. z kupą cukru 2 łyżki. l. sól 60 ml białego octu winnego 10 ziaren czarnego pieprzu 5 ziele angielskie 3 liście lauroweNa fasolę z warzywami:3 szklanki fasoli 3 kg pomidorów 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg słodkiej papryki 1,5 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki. l. sól120 ml octu winnego białego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Fasolę namoczyć na 4 godziny, następnie gotować do miękkości, 1,5 godziny.
Krok 2
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na oleju roślinnym do miękkości, 10 minut.
Krok 3
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa. Umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę, fasolę, cukier, sól i przyprawy i gotować przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet.
Krok 4
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 5
Namoczyć fasolę przez 4 godziny, następnie gotować do połowy ugotowania, 35 minut.
Krok 6
Obierz cebulę i marchewkę. Usuń nasiona ze słodkiej papryki. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Krok 7
Warzywa i fasolę włóż do dużego rondla. Dodać sól, cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania zalać octem.
Krok 8
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zamknąć pokrywkami. Odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.