Zimowe przetwory z pieprzu, lecho i towarzystwa
Olga Siutkina 03 września 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Przetwory paprykowe na zimę obejmują wszelkiego rodzaju marynaty, sałatki i oczywiście ulubione przez wszystkich lecho. W Rosji lecho robi się zwykle ze słodkiej papryki, chociaż w Bułgarii podobne danie – lyutenica – przygotowuje się z zupełnie innej odmiany, nie tak grubościennej i mięsistej, ale z podłużnej, sezonowej. Węgrzy robią to samo przygotowując lecho. Ale Rosja ma swój własny sposób, a my podpowiemy Ci, jak przygotować się na zimę, która na pewno Ci się spodoba.
O czym porozmawiamy w artykule:Przygotowania na zimę z pieprzu. PrzepisyLecho z papryki Zimowy preparat z marynowanej ostrej papryki Marynowana papryka na zimę „dwa w jednym” Sałatka z papryki i warzyw „Donskoj” Preparat pieprzowy do przygotowania zup
Przetworów pieprzowych na zimę są setki. Przecież pieprz jest dobry sam w sobie i dobrze komponuje się z innymi warzywami. Pieprz jest na tyle samowystarczalny w smaku i aromacie, że praktycznie nie potrzebuje żadnych dodatkowych przypraw. Tylko trochę czosnku i letnich warzyw.
Na zimę polskie gospodynie przygotowują marynowaną paprykę nadziewaną kozim serem. Bułgarzy nazywają paprykę czuszkami, a jesienią zewsząd słychać zapach pieczonych czuszek. Pieką się na ulicy na gorących kawałkach żelaza lub w specjalnych piekarnikach elektrycznych, nazywają się czuszkopekami. Pieczoną paprykę oczyszcza się z przypalonej skórki i nasion oraz konserwuje octem, ziołami i czosnkiem.
Ostra papryka może być marynowana na zimę, fermentowana lub przerabiana na pikantną adjika lub harissę. I wystarczy zanurzyć kilka gorących strąków w oliwie z oliwek – ta oliwa świetnie nadaje się do pizzy.
Najszybszym sposobem przygotowania papryki na zimę jest gotowanie posiekanej papryki w gotowej marynacie. Można dodać także plasterki jabłka lub kawałki cukinii.
Przygotowania na zimę z pieprzu. Przepisy
Lecho z papryki
Tak, każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na zrobienie lecho z papryki. I ja też to mam! Gotuję w ten sposób od kilkudziesięciu lat. Moje lecho różni się od zwykłego przepisu na lecho tym, że nie gotuję posiekanej papryki w sosie pomidorowym, ale najpierw ją smażę, a dopiero potem zalewam ugotowanym przecierem pomidorowym. Aromat pieprzu, sezonowych warzyw i młodego czosnku to zapachy lata. I to dla nich zwijam słoiki na zimę. Przygotowanie papryki stanowi samodzielną sałatkę, dodatek do kotleta, a po prostu podaje się ją z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami lub makaronem. Cóż, co ja Ci mówię, sama wiesz, jak pyszne jest domowe lecho.
Lecho z papryki
Do lecho z papryki potrzebujesz:
- papryka (zielona, podłużna, nie „tłusta”) – 1 kg
- dojrzałe pomidory – 1,5 kg
- czosnek – 5-6 ząbków
- kolendra – 1 pęczek
- olej roślinny
- sól, pieprz, cukier do smaku
- Przygotuj wysterylizowane słoiki.
- Umyj pomidory, usuń łodygę i działki. Pokrój na kawałki i zmiksuj blenderem lub zmiel przez maszynkę do mięsa.
- Przecier pomidorowy przełożyć do rondelka i postawić na ogniu, aby odparował. Sos powinien stać się gęsty.
- Paprykę myjemy, usuwamy łodygę i nasiona, kroimy w plasterki.
- Smażyć paprykę porcjami na rozgrzanym oleju roślinnym. Na patelnię od razu układamy dokładnie tyle, ile zmieści się w jednej warstwie. Z każdej strony przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Na koniec dodaj sól.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a kolendrę posiekaj.
- Do zagęszczonego przecieru pomidorowego dodać czosnek i kolendrę. Sól, pieprz, dodaj szczyptę cukru – wszystko do smaku. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dla pikanterii można dodać czerwoną ostrą paprykę.
- Gotowe papryczki do lecho włóż do przecieru pomidorowego, wszystko zagotuj i od razu gorące przełóż do sterylnych słoików. Rada. Paprykę kroimy w dość duże plasterki. Dlatego, aby zapobiec tworzeniu się pustych przestrzeni podczas rozkładania, należy delikatnie uderzyć dnem słoiczka o stół (położyć ręcznik). Spowoduje to zagęszczenie papryki i usunięcie wszelkich pęcherzyków powietrza. Lub przeciągnij ostrzem czystego noża wzdłuż wnętrza słoika.
- Natychmiast zamknij słoiki pokrywkami. Przechowuj paprykę w chłodnym miejscu.
Przygotowanie marynowanej ostrej papryki na zimę
Strąk marynowanej ostrej papryki na przekąskę lub marynowany krążek na kanapkę – wielu lubi takie „ostre” jedzenie. Jeśli zapytacie mnie, jaką ostrą paprykę lubię najbardziej, odpowiem – w strąkach, marynowana (taką najczęściej sprzedaje się na targowiskach). Czy kupić gotowy czy zrobić to sam? Oczywiście lepiej zrobić to sam i nie ma specjalnych problemów. Wystarczy chwilę poczekać, aż zakończy się naturalny proces fermentacji. Konserwowanie poprzez fermentację łagodzi ciepło papryki, a niewielka ilość czosnku dodaje smaku. Możesz także zmiażdżyć ząbki czosnku, gdy papryka będzie gotowa. Paprykę podaje się jako osobną przystawkę lub jako część asortymentu marynowanych i marynowanych warzyw.
Przygotowanie marynowanej ostrej papryki na zimę
Do marynowanej ostrej papryki potrzebujesz:
- ostra papryka – 600 g
- woda – 1 l
- sól – 60 g
- koperek – 1 pęczek
- czosnek – 5-6 ząbków
- Strąki ostrej papryki umyj, strząśnij z wody i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Obierz czosnek, umyj koperek.
- Przygotuj solankę. Rozpuść sól w zimnej wodzie.
- Do pojemnika fermentacyjnego włóż pieprz, czosnek i koper.
- Przygotowaną paprykę zalać osoloną wodą.
- Na wierzch połóż talerz i dociśnij ciężarkiem.
- Pozostaw pojemnik z papryką w temperaturze pokojowej. Proces fermentacji potrwa od 5 do 8 dni – w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu. Papryka zmieni kolor i stanie się miękka. Po zakończeniu procesu fermentacji papryka jest gotowa do przechowywania na zimę.
- Kolejnym krokiem jest włożenie papryki do słoików, które należy najpierw wysterylizować. Paprykę i czosnek wyjmij z zalewy, opłucz i przełóż do czystych słoików.
- Przygotować nową zalewę (w ilości z przepisu lub w przeliczeniu na 50 g soli na 1 litr wody) i wsypać pieprz i czosnek.
- Przykryj słoiki pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.
Rada. W przypadku tej metody przygotowania ostrej papryki lepiej jest, aby papryka stała się bardziej miękka i zwiędła. Dlatego należy je po zakupie przechowywać przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
Ten preparat pieprzowy na zimę jest dobrze przechowywany w chłodnym miejscu, bez dodawania octu i obróbki cieplnej. Słoiki z papryką przechowywane w temperaturze pokojowej należy pasteryzować – 0,5 litra przez 7 minut, 1 litr przez 10 minut.
Papryka marynowana na zimę „dwa w jednym”
Marynować można dowolną paprykę – słodką paprykę lub inną odmianę, dowolną ostrą – jalapeno, habanero, serrano. Dobrze jest używać papryki o różnych kolorach, kształtach i stopniu dojrzałości. Z każdego rodzaju papryki przygotuj kilka pojedynczych przetworów lub wymieszaj paprykę w jednym przepisie. Jak na przykład w tym.
Ostrość można regulować ilością ostrej papryki, a różne kolory papryki stworzą atrakcyjną kolorystykę. Ten preparat z papryki jest pyszny i piękny, można go podawać zimą na każdą okazję. Goście będą szczęśliwi, jeśli przyniesiesz taki preparat pieprzowy, starannie wykonany własnoręcznie, jako prezent na przyjacielską biesiadę.
Papryka marynowana „dwa w jednym”
Do marynowanej papryki dwa w jednym potrzebujesz:
- papryka zielona – 6 szt.
- słodka papryka – 6 szt.
- cebula – 3 szt.
- ostra papryka – 2–4 szt.
- ocet jabłkowy – 350 ml
- cukier – 300 g
- sól – 1 łyżka.
- nasiona gorczycy – 1 łyżka.
- nasiona selera – 1 łyżka.
- czosnek – 2 ząbki
- Przygotuj wysterylizowane słoiki.
- Paprykę myjemy, usuwamy łodygę i nasiona. Pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
- W dużym naczyniu (miska, rondelek, rondelek) wymieszaj pieprz, wszystkie przyprawy i przyprawy: ocet jabłkowy, cukier, sól, nasiona gorczycy i selera, czosnek.
- Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę pieprzu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, uważając, aby się nie przypalić. Gotuj przez 25–30 minut.
- Przygotowane papryki przełóż do sterylnych słoików, zamknij pokrywki i odstaw w chłodne miejsce.
Rada. Jeśli planujesz przechowywać go przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej, pasteryzuj przetwory z marynowanej papryki.
Sałatka paprykowo-warzywna „Donskoj”
Regiony południowe są faworytami pod względem liczby różnorodnych przygotowań do zimy. Jest to zrozumiałe – bogate zbiory, które wyrosły latem, należy zachować do wykorzystania w przyszłości. Marynaty, pikle w najbardziej pomysłowych wersjach. I wszystko jest bardzo smaczne!
Jednym z takich przetworów jest sałatka „Donskoj” z papryki i świeżych warzyw. Wszystkie warzywa umieszczane są świeże w słoikach i pasteryzowane. Jednorazowa obróbka cieplna pozwala zachować naturalny smak, aromat i chrupiącą konsystencję warzyw.
Do tej sałatki używa się pomidorów niedojrzałych – zielonych lub brązowych.
Sałatka paprykowo-warzywna „Donskoj”
Aby przygotować sałatkę Donskoy, potrzebujesz:
- papryka o dowolnej dojrzałości i kolorze – 300 g
- cebula – 200 g
- pomidory – 700 g
- rafinowany olej słonecznikowy – 60 ml
- sól – 20 g
- cukier – 20 g
- pieprz czarny – 4 ziarna
- ocet 5% (jabłkowy lub wino) – 4 łyżki. l.
- Przygotuj wysterylizowane słoiki.
- Pomidory posortuj, umyj i poczekaj, aż woda odcieknie. Usuń łodygę i pokrój w koła i plastry o grubości 3–4 mm.
- Paprykę myjemy, usuwamy łodygę wraz z nasionami. Pokrój na małe kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Podgrzej olej słonecznikowy – podgrzej do wrzenia i ostudź w temperaturze pokojowej.
- Pokrojone warzywa włóż do pojemnika, dodaj sól i cukier. Mieszaj przez 15 minut, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą, a warzywa puszczą dużo soku.
- Umieść warzywa na durszlaku i poczekaj, aż płyn spuści.
- Wlać 2 łyżki do przygotowanych słoików (po 0,5 l każdy). łyżki prażonego i ostudzonego oleju, do każdego słoika dodać po 2 ziarna czarnego pieprzu, ułożyć przygotowane warzywa i zalać 2 łyżkami. łyżki octu. Rada. Słoiki należy napełniać warzywami 2 cm poniżej szyjki słoika.
- Słoiki zamykamy pokrywkami i pasteryzujemy przez 35 minut. Rada. Podczas pasteryzacji warzywa mogą urosnąć, a olej może się wylać. Aby uniknąć utraty oleju, zaleca się rozgniatać warzywa czystą łyżką co 10-15 minut.
- Po pasteryzacji szczelnie zamykamy słoiki i przechowujemy w lodówce.
Preparat paprykowy do sporządzania zup
Papryka jest doskonałym dodatkiem do zup, barszczu oraz sosów do mięs i ryb. Każde z tych dań od razu nabiera innego smaku i charakteru, jeśli jest w nim papryka. Lepiej wybierać papryki o jednolitym kolorze i gęstym miąższu. Sposób gotowania jest dość prosty, a przygotowując kilka słoików tej papryki na zimę, znacznie urozmaicisz swoje zimowe menu.
Preparat paprykowy do sporządzania zup
Aby przygotować preparat paprykowy do zupy, potrzebujesz:
- papryka – 1 kg
- sól – 18–20 g na 1-litrowy słoik
- ocet 5% – 3 łyżki. l. na 1 litrowy słoik
- Przygotuj wysterylizowane słoiki.
- Paprykę myjemy, usuwamy łodygę i nasiona.
- Paprykę pokroić w plasterki.
- Paprykę zblanszuj – włóż do durszlaka i zalej wrzącą wodą na 2-3 minuty. Blanszowanie to krótkotrwała obróbka produktów przy użyciu wrzącej wody lub pary. Tak przetworzona papryka dłużej zachowa swój kolor, aromat, składniki odżywcze i witaminy.
- Paprykę ułożyć w wyparzonych słoikach, posypać solą i zalać octem.
- Słoiki zamykamy pokrywkami i pasteryzujemy. Puszki 0,5 l – 50–55 minut, puszki 1 l – 55–60 minut.
- Słoiki zamykamy hermetycznie i…