Przetwory gruszkowe bez cukru, smaczne i zdrowe
gastronomia 17 sierpnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dopóki sezon gruszkowy się nie skończy, blogerka kulinarna i ekspertka w dziedzinie zdrowego odżywiania Asya Leikina oferuje dwa autorskie przepisy – bezcukrowy dżem gruszkowy z orzechami pekan i galaretką gruszkową, również bez cukru. Przygotuj – jest pyszne!
Dżem waniliowo-gruszkowy z orzechami pekan, bez cukru
- 1 kg gruszek (odpowiednie są gęste, soczyste odmiany)
- 100 g orzechów pekan
- 300 wody
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka stewia*
- 1-2 łyżeczki agar-agar*
- 4 łyżki l. Likier Cointreau, rum, brandy lub koniak opcjonalnie
- Lekko osusz połówki orzechów pekan i smaż je na suchej patelni, aż pojawi się przyjemny aromat, odłóż na bok.
- Do szerokiej ognioodpornej patelni lub miedzianej miski wlej wodę, 2 łyżki mocnego alkoholu, dodaj stewię i esencję waniliową, jeśli używasz.
- Gruszki obrać i wypestkować, najpierw pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w poprzek na dość cienkie plasterki.
- Umieścić w rondlu z wodą. Odstaw na 30-60 minut.
- Postaw na kuchence, dodaj laskę wanilii (jeśli używasz) i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut. Wyłącz ogień i pozostaw na 30 minut, następnie gotuj ponownie przez 10 minut. Plasterki gruszki powinny pozostać w całości i stać się przezroczyste.
- Odłóż ćwiartkę plasterków gruszki, wyjmij laskę wanilii, podziel ją wzdłuż na pół, tępym końcem noża wyskrob nasiona i wróć do bulionu z gruszkami.
- Zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Ponownie postaw puree gruszkowe na ogniu. Do prawie gotowego dżemu dodać agar-agar, gotować jeszcze 1 minutę do ujawnienia właściwości żelujących. Zdjąć z ognia. W zależności od pożądanej konsystencji dodać różną ilość agaru-agaru: na gęsty dżem – 1 łyżeczka, na gęstszą galaretkę – 2 łyżeczki, na marmoladę – 3 łyżeczki.
- Na koniec możesz dodać kolejne 2 łyżki. l. mocny alkohol, jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych – nie tylko poprawia smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu, możesz też dodać najpierw cały alkohol, aby podczas gotowania alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach.
- Do gorącego dżemu dodać pozostałe plasterki gruszek i orzechy pekan, przelać do suchych, czystych słoików i zamknąć. Przechowywać w lodówce.
Więcej na : 2 wspaniałe powidła śliwkowe bez cukru, ale z czekoladą lub pomidorami
Galaretka Pijana Gruszka, bez cukru
- 1 kg gruszek (odpowiednie są gęste, soczyste odmiany)
- 0,75 ml białego wytrawnego wina
- 1 laska wanilii
- 1-2 laski cynamonu
- 2-4 łyżeczki agar-agar
- 4 łyżki l. Likier Cointreau, rum, brandy lub koniak opcjonalnie
- Do szerokiej ognioodpornej patelni lub miedzianej miski wlej wino, dodaj stewię, laskę wanilii i laski cynamonu.
- Gruszki obrać, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Umieścić na przygotowanej patelni z winem. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Wyjmij gruszki i równomiernie rozłóż je w suchych, czystych słoikach.
- Wyjmij laskę wanilii, przekrój ją wzdłuż na pół, tępym końcem noża wyskrob nasiona i włóż z powrotem do bulionu winnego.
- Dodaj agar-agar, ponownie zagotuj bulion i gotuj przez kolejną 1 minutę, aby ujawnić właściwości żelujące agaru. Zdjąć z ognia. W zależności od pożądanej konsystencji dodać różną ilość agaru-agaru: na dość gęstą galaretkę – 2 łyżeczki, na marmoladę – 3-4 łyżeczki.
- Galaretka służy jako deser, do dekoracji lodów lub ciast. Marmoladę kroimy w cienkie plasterki z dużymi kawałkami gruszek w środku. Podawać jako deser lub jako dodatek do wykwintnych przystawek, takich jak bruschetta z pasztetem lub kozim serem.
- Na koniec możesz dodać 2-3 łyżki. mocny alkohol, jeśli preparat przeznaczony jest dla osób dorosłych – nie tylko poprawia smak, ale także przyczynia się do lepszej konserwacji. Jeśli dżem jest przeznaczony dla dzieci, nie dodawaj alkoholu, możesz też dodać najpierw cały alkohol, aby podczas gotowania alkohol odparował, a pozostał jedynie smak i zapach.
- Do słoików z gruszkami wlej gorącą galaretkę winną i zamknij pokrywki. Przechowywać w lodówce.
Stewia* to naturalny, bezkaloryczny zamiennik cukru wytwarzany z liści ziela miodowego, charakteryzujący się brakiem skutków ubocznych dla organizmu i jest 180-200 razy słodszy od cukru. Dostępny w postaci suszu ziół na wywary, płynów, tabletek i drobnokrystalicznego proszku. Do celów kulinarnych wygodnie jest stosować przetworzoną stewię w postaci białego krystalicznego proszku stewiozydowego.
Agar-agar* to naturalny, bezkaloryczny zagęstnik na bazie wodorostów, bogaty w witaminy, minerały i zdrowy błonnik, który dzięki swojej objętości wywołuje uczucie długotrwałego sytości.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gruszka #Asya LeikinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych