Mówią, że Jego Najjaśniejsza Wysokość Książę Potiomkin-Tauryd tak bardzo kochał winogronoże jadł to nawet ze śledziem astrachańskim. „Mój żołądek jest jak sama wielka Rosja, która wszystko jest w stanie przetrawić, tak jak trawiła i Tatarów, i Szwedów„ – to jego własne słowa. I choć to może za dużo w przypadku śledzia, ale winogrono – jagoda faktycznie dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
Winogrono Jest bardzo przyjazny do serów i dlatego prawie zawsze pojawia się na talerzu serów. Co więcej, można go tam umieścić zarówno świeżego, jak i lekko marynowanego – wystarczy zalać gorącą marynatą (sól, cukier, ocet) i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Można ten temat rozwinąć dalej – a więc duet winogrona i kozi ser świetnie wyglądają na liściach sałaty.
Piękny winogrono oraz w ciepłej sałatce, z pieczoną wątróbką kaczą lub cielęcą. Dodaj garść winogrona do pieczonej wieprzowiny lub jagnięciny (pod koniec gotowania) – a otrzymasz doskonały sos lub dodatek.
Zupa Z Winogronami
Z winogrona możesz nawet zrobić zupę; na przykład z czosnkiem i winogrona. Zmiel biały chleb w blenderze – lepiej, jeśli jest to bochenek francuski, a następnie namocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie odsącz bułkę tartą i włóż ją z powrotem do blendera. Dodajemy kilka ząbków czosnku, garść blanszowanych i obranych migdałów, kilka łyżek oliwy z oliwek i odrobinę białego octu winnego. W dodatku? Dokładnie wymieszaj. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem rozcieńczyć zimną wodą do pożądanej konsystencji, aby wyszło mniej więcej jak gazpacho. A teraz kolej na białe winogrona. Byłoby wspaniale, gdybyś najpierw obrał, a następnie dodał hojną garść białka do każdego talerza. winogrona. Podawaj natychmiast.
Sos i dodatek do drobiu
Na podstawie winogrona Można przygotować doskonały sos do piersi z kaczki lub dodatek do przepiórki. Każdy to zrobi winogrono odmiana biała, najlepiej bezpestkowa. Usuń jagody z gałązek i obierz je. Jeśli skórka jest trudna do oddzielenia, jagody namocz na chwilę we wrzącej wodzie. Przygotowane przepiórki dokładnie natrzyj ze wszystkich stron solą. W każdym z nich umieść parę winogrona. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy do niego ptaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C – na 10 minut, nie dłużej. Wyjmij patelnię, polej przepiórkę koniakiem i podpal. Gdy płomień zgaśnie, połóż jeszcze trochę wokół przepiórek winogronaa także polej sosem powstałym podczas smażenia. Przykryj pokrywką i włóż do piekarnika na kolejne pięć minut, zmniejszając temperaturę piekarnika do stu osiemdziesięciu. Podawać przepiórkę, dekorując każdą tuszę winogrona i podlewanie sokiem.
Ciasto z winogronami
Winogrono Świetne do wypieków i nie tylko na słodycze. Tutaj na przykład. Weź dobre ciasto francuskie i wycinaj koła o średnicy 12-15 cm, lekko dociskając je w środku, tworząc w ten sposób boki. Na środek nałóż warstwę serka śmietankowego lub pełnotłustej śmietany. Dodać winogrono różne odmiany (lepiej przeciąć duże jagody na pół wzdłuż) i orzechy włoskie. Ser pleśniowy pokruszyć, posypać listkami tymianku i skropić odrobiną miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasto będzie gotowe. Podczas serwowania ciasto można ozdobić świeżym winogrona.
Mrożone winogrona
Cóż, jak to mówią, na deser. Jagody winogrona Można je maczać w czekoladzie i polewać karmelem, można z nich robić kompoty i wykorzystywać je do sałatek owocowych. Ale najprostsza rzecz, jaką możesz zrobić winogronawięc po prostu to zamroź. Z grappą, w towarzystwie ciemnej czekolady, mrożona winogrono – idealny deser, lekki i łatwy. Między innymi to winogrono świetnie sprawdza się jako zamiennik kostek lodu po dodaniu do odpowiedniego koktajlu lub po prostu szklanki wody. Swoją drogą, jest zamrożone winogrono nie traci smaku i aromatu, dlatego poza sezonem w większości przepisów świeże jagody można łatwo zastąpić lodami.
Pierś z kaczki z sosem winogronowym
2 porcje
Czego potrzebujesz:
- 2 piersi z kaczki
- 200 g dużych czerwonych winogron bez pestek
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1-2 łyżki. l. Sahara
- 30 g masła
- sól i czarny pieprz do smaku
Co zrobić:
Odetnij nadmiar tłuszczu z piersi i usuń błony. Skórkę przeciąć w poprzek, dodać sól i pieprz. Piersi ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć powoli na małym ogniu, okresowo odsączając z nagromadzonego tłuszczu. Dzięki tej metodzie pozbędziesz się większości tłuszczu z piersi kaczki, a skórka stanie się chrupiąca, a mięso nie wysuszy się w środku. Po około dwudziestu minutach, gdy skórka nabierze już pewnie złotego koloru, należy zwiększyć ogień na maksimum i szybko obsmażyć piersi od strony mięsnej, po czym odłożyć je na ciepły talerz.
Postaw patelnię na ogniu, pozostawiając na niej około 1 łyżki. l. kaczy tłuszcz. Dodaj połówkę winogronotrochę podsmaż. Dodaj cukier. Gdy cukier się rozpuści, wlać na patelnię wino i ostrożnie zdrapując szpatułką przyklejone kawałki z dna, zredukować płyn do połowy objętości. Gdy sos będzie już prawie gotowy, ostrożnie dodaj masło.
Piersi z kaczki pokroić w plasterki, polać powstałym sosem i od razu podawać. W razie potrzeby udekoruj gałązką tymianku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #winogrona #zupa #Dmitrij ŻurawlewPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych