Boczniaki to zdrowe, niedrogie grzyby, które mają przyjemny smak z subtelnymi nutami chleba żytniego i są niskokaloryczne. Są to grzyby uniwersalne, gdyż można z nich ugotować wiele ciekawych dań, nie poświęcając przy tym dużo czasu. I chociaż one, podobnie jak pieczarki, owocują przez cały rok, boczniaki warto sadzić w wiejskim ogrodzie już teraz, pod koniec wiosny. Dlatego śmiało włączajcie te grzyby do produktów sezonowych!
Papryka z boczniaków ostrygowych
W rzeczywistości paprykasz jest zwykle wytwarzany z mięsa. Ale dlaczego nie przygotować tego – chudej wersji papryki grzybowej? Co więcej, mięsiste boczniaki doskonale wpisują się w klasyczny przepis.
Papryka z boczniaków ostrygowych
Ciepła sałatka z boczniaków ze szpinakiem
Do tej sałatki koniecznie zaopatrzcie się w delikatne liście młodego szpinaku (przepis tutaj) (można wymieszać z innymi gęstymi liśćmi). Układając ciepłe składniki, staraj się ułożyć je wokół krawędzi, aby nie „ugotowały” liści.
Ciepła sałatka z boczniaków ze szpinakiem
Boczniaki Z Kalafiorem
Z jakiegoś powodu rzadko gotujemy grzyby z kalafiorem – coraz częściej z białą kapustą. Ale to jest takie wyjątkowe połączenie! Odżywczy, elegancki, smaczny i zajmuje bardzo mało czasu. Zobacz przepis tutaj.
Boczniaki Z Kalafiorem
Ciasto francuskie z boczniakami
Kto nie lubi pasztetów grzybowych? W przypadku boczniaków nie trzeba iść do lasu, moczyć, wybierać i wyrzucać robaki… A efekt nie jest gorszy niż w przypadku grzybów leśnych! Spróbuj zrobić placki z boczniakami, a sądzimy, że ci się spodobają.
Ciasto francuskie z boczniakami
Kupując boczniaki, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na świeżość grzybów, kapelusze powinny mieć jednolity szaroniebieski kolor bez plam; lepiej wybierać młode grzyby, ponieważ stare tracą smak i stają się trudny.
Za radą szefów kuchni nie przecinaj grzybów węzłem, ale rozrywaj je na długie paski od podstawy łodygi do szczytu kapelusza. Szefowie kuchni twierdzą, że w ten sposób boczniaki lepiej zachowują swój smak.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #boczniaki #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych