Przepisy na rybną mimozę: czy Mimoza naprawdę jest inna?

Przepisy na rybną mimozę: czy Mimoza naprawdę jest inna?

Przepisy na rybną mimozę: czy Mimoza naprawdę jest inna?

Olga Zacharowa 03 listopada 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Przepis na rybną mimozę – wynalazek zagranicznych czy radzieckich szefów kuchni? A dlaczego właściwie w naszej sałatce znalazła się ryba, a może jakieś inne danie nazywa się Mimoza? Jest wiele pytań. Odpowiadamy na nie, a także analizujemy zalety i wady 5 najpopularniejszych przepisów i opowiadamy, co myślą o nich nasi czytelnicy – ​​rosyjscy szefowie kuchni.

Mimoza, ryba

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Historia przepisu na rybę Mimoza
  • 5 przepisów na rybę Mimoza ze szczegółową analizą rosyjskich szefów kuchni
    • Sałatka mimoza z różowym łososiem konserwowym i masłem, bez ziemniaków i ryżu

    • Sałatka mimoza z konserwami rybnymi, ziemniakami, marchewką i zieloną cebulą

    • Sałatka mimoza z konserwą rybną, masłem i serem

    • Sałatka mimoza z konserwą rybną, serem, masłem i ryżem

    • Sałatka mimoza z wędzoną na gorąco rybą i jabłkiem

Historia przepisu na rybę Mimoza

Powiedziano nam o pojawieniu się przepisu na Mimozę z rybą historycy kuchni rosyjskiej Olga i Paweł Syutkin: „Wszystko zaczęło się w latach 70. w ZSRR. Prawo do wynalezienia sałatki kwestionują abchascy szefowie kuchni, którzy wymyślili danie dla wczasowiczów w lokalnych sanatoriach. Inspirowali się rosnącą tam mimozą i działali w ramach niezbyt bogatej oferty produktowej.”

Możliwe, że kucharze wzięli za podstawę przepis na prowansalskie danie, które na południu Francji nazywa się oeufs mimosa (jajka mimozy). To francuska wersja diabelskich jajek, która z kolei inspirowana jest diabelskimi jajami z Andaluzji w średniowieczu. W przypadku dania prowansalskiego jajka na twardo przecina się na pół. Białka nadziewane są pikantnym nadzieniem, a następnie posypywane rozdrobnionymi żółtkami, przypominające puszyste kwiaty mimozy. W Prowansji drzewo kwitnie również obficie pod koniec zimy i na początku wiosny, pozostawiając lokalnych mieszkańców obojętnymi. W tym okresie odbywa się wiele lokalnych festiwali, jeden z nich poświęcony jest mimozie i nosi nazwę La Route du Mimosa (dosłownie „Szlak Mimozy”). Wiele osób podaje jajka mimozy na Wielkanoc.

Aby uzyskać najprostszy przepis na jajka Mimozy, Francuzi nadziewają białka mieszanką żółtek, drobno posiekanej natki pietruszki i majonezu. Istnieją opcje z anchois i tuńczykiem. Możliwe, że prototypem naszej sałatki stała się ta francuska „Mimoza”. Co ciekawe, w XIX wieku do jajek mielonych najpierw dodawano bułkę tartą, a następnie zastąpiono ją ryżem! Również źródło inspiracji dla sałatki o tej samej nazwie.

Anchois i tuńczyk nie były popularne w ZSRR, ale w sklepach można było kupić na święta konserwy z różowego łososia i saury, a częściej śledzia Iwasi. Z takim asortymentem ryb pracowali nasi szefowie kuchni, opracowując przepis na sałatkę Mimoza.

5 przepisów na rybę Mimoza ze szczegółową analizą rosyjskich szefów kuchni

Istnieje wiele odmian sałatki Mimoza. Najpierw z konserwami rybnymi (różowy łosoś/łosoś, tuńczyk, saury lub szproty). Często używa się gorącej czerwonej ryby, gotowanej na parze lub pieczonej. Niektórzy zastępują go wątróbką dorsza, krewetkami lub paluszkami krabowymi. Po drugie, niektórzy dodają ziemniaki, inni nie wyobrażają sobie Mimozy bez ryżu. Po trzecie, czy do sałatki potrzebna jest warstwa startego masła, czy nie i czy dodawać jabłka?! I ile jeszcze istnieje odmian. O kilku zupełnie nieoczekiwanych możesz przeczytać poniżej w komentarzach naszych czytelników.

Sałatka mimoza z różowym łososiem konserwowym i masłem, bez ziemniaków i ryżu

Mimoza z konserwą rybną
Mimoza z konserwą rybną

Do przygotowania 6-8 porcji sałatki rybnej potrzebujesz:

  • 6 jajek (najlepiej z najjaśniejszymi żółtkami), ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 2-3 gałązki natki pietruszki lub koperku
  • 150 g sera, najlepiej rosyjskiego, gouda lub tylsitter
  • 1 puszka różowego łososia, s/s, 240-250 g
  • 100 g schłodzonego masła
  • 200-250 g majonezu, najlepszy domowy
  • sól

1. Rozdziel jajka na białka i żółtka. Białka posiekaj bardzo drobno.

Żółtka rozgnieć widelcem. Będziesz ich potrzebować do dekoracji sałatki rybnej. Przykryj talerze białkami i żółtkami
Żółtka rozgnieć widelcem. Będziesz ich potrzebować do dekoracji sałatki rybnej. Przykryj talerze białkami i żółtkami

2. Cebulę bardzo drobno posiekaj nożem lub zetrzyj na grubej tarce.

Jeśli cebula jest bardzo „zła”, posyp ją 3-4 szczyptami soli, zamieszaj i zalej gorącą wodą. Po 15-20 minutach przełożyć na sito i osuszyć
Jeśli cebula jest bardzo „zła”, posyp ją 3-4 szczyptami soli, zamieszaj i zalej gorącą wodą. Po 15-20 minutach przełożyć na sito i osuszyć

3. Odetnij twarde końce łodyg od zieleniny, resztę odpowiednio posiekaj.

Ser do sałatki Mimoza zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, przykryć
Ser do sałatki Mimoza zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, przykryć

4. Wyjmij rybę do sałatki Mimoza ze słoika, usuń ości. Rybę przełóż na osobny talerz i rozgnieć widelcem.

Zanim zaczniesz układać warstwy, wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego włóż rybę i inne produkty do lodówki na 30 minut
Zanim zaczniesz układać warstwy, wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego włóż rybę i inne produkty do lodówki na 30 minut

5. W szerokim, ale niezbyt głębokim naczyniu układaj warstwami sałatkę Mimoza. Najpierw rozprowadź posiekane białka i dodaj sól. Następnie dodaj warstwę startego sera. Trzecia warstwa to puree rybne.

Nasmaruj rybę majonezem
Nasmaruj rybę majonezem

6. Na majonezie połóż warstwę posiekanej cebuli. Następna warstwa to połowa puree z żółtek, dodaj sól. Nasmaruj majonezem i posyp posiekanymi ziołami.

Następnie nakładamy warstwę drobno startego, schłodzonego (a nawet lekko zmrożonego) masła
Następnie nakładamy warstwę drobno startego, schłodzonego (a nawet lekko zmrożonego) masła

7. Jako ostatnią warstwę sałatki Mimosa, przetrzyj łyżką pozostałe żółtka przez sito.

Komentarze Cooka

Ksenia: „Co za koszmar z węglowodanami! Wszystko jest znacznie prostsze. Zamiast szkodliwych konserw gotuję grubszą makrelę (30 minut, z przyprawami, ale bez soli). Nie daję żadnego oleju. Ja dodaję tyle majonezu, aby warstwy się zestaliły, natłuszczając je silikonową szpatułką, żeby było widać, kiedy przestać. Cebula – tylko w krążkach lub półpierścieniach, bo muszą być chrupiące. Sałatkę robię zawsze w przeddzień święta, na drugi dzień smakuje o wiele lepiej.”

Aleksander: „Biorąc pod uwagę kombinacje smaków i obecność aromatu w serze, moim zdaniem cheddar jest optymalny. Aby nie zaprzątać sobie głowy oparzeniami, lepiej wziąć białą sałatkę z cebulą.”

Katiusza: „To po prostu klasyczna Mimoza! Nie ma tam ziemniaków ani marchwi. Przepis został doprecyzowany przez technologa produkcji żywności z wyższym wykształceniem sowieckiego przemysłu spożywczego. Dyplom uzyskała w połowie lat 60. XX wieku.”

Aleksandra: „Przygotowałam lżejszą wersję: nie dodałam masła, majonez rozcieńczyłam jogurtem naturalnym 50/50.”

Marya: „Ostatnio robię sałatkę z zielonej cebuli. Pięknie wygląda na tle żółtek, a w smaku jest delikatniejsza niż zwykła cebula.”

Tanita: „I zdecydowanie marynuję cebulę w mieszance soli, cukru i octu. Można też użyć drobno posiekanego, ale my wolimy w półpierścieniach, daje mniej soku. Konserwy rybne rozgniatam widelcem, zawsze razem z sokiem. Wszystko inne (oprócz żółtka) kładę na grubej tarce. Układam warstwy w ten sposób: cebula, ryba, ziemniaki, marchewka, jabłko słodko-kwaśne, białko, ser. Wszystkie warstwy smaruję majonezem. Jedynie pomiędzy cebulą a rybą nie mam sosu. Aby uzyskać najwyższą warstwę, zetrzyj żółtko na drobnej tarce.

Gość: „Bardzo ważne jest, aby zetrzeć wszystko z wyjątkiem cebuli i konserw rybnych, a nie pokroić je nożem. Dzięki temu sałatka ma lekką i przewiewną konsystencję. Kolejność montażu: białka starte na grubej tarce, masło (wstępnie zamrożone w zamrażarce) również starte na grubej tarce, ser starty na drobnej tarce i drobno posiekana cebula. Potem pojawia się warstwa majonezu. Następnie powtarzam wszystkie warstwy. Gotową sałatkę Mimozy posypuję żółtkami startymi na drobnej tarce i dekoruję ziołami. Wstawiam naczynie do lodówki na 2-3 godziny. Robię tak od wielu lat i ta sałatka nigdy mi się nie znudzi.”

Sałatka mimoza z konserwami rybnymi, ziemniakami, marchewką i zieloną cebulą

Mimoza z konserwą rybną, marchewką i ziemniakami
Mimoza z konserwą rybną, marchewką i ziemniakami

Do przygotowania 4 porcji sałatki rybnej potrzebujesz:

  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 3 jajka na twardo
  • 1 puszka różowego łososia lub saury z puszki, 240-250 g
  • 3-4 łodygi zielonej cebuli
  • 200-250 g majonezu, lepszy niż domowy
  1. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości. Spuścić wodę. Schłodzić warzywa do temperatury pokojowej. RADA: Jeśli masz czas i możliwość, lepiej gotować na parze lub piec warzywa.
  2. Jaja dzielimy na białka i żółtka. Białka rozgnieść widelcem lub drobno posiekać.
  3. Rybę wyjmij ze słoika i rozgnieć widelcem, usuwając ości.
  4. Pokrój zieloną cebulę w cienkie pierścienie. Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj je osobno na grubej tarce.
  5. Ułóż składniki warstwami: ziemniaki, marchew, cebula, majonez, białko, ryba, żółtko, majonez. I powtórz jeszcze raz: ziemniaki, marchew, cebula, majonez, białko, ryba. Całość posmaruj majonezem i posyp sałatkę Mimozy pokruszonym żółtkiem i zieloną cebulką. RADA: Sałatkę można przygotować w formie porcji. Aby to zrobić, użyj krążków kulinarnych lub po prostu ułóż składniki sałatki w szklankach.

Komentarze Cooka

Olga: „Spróbuj przygotować sałatkę ze świeżego wędzonego na gorąco omula, marchewkę lepiej pokroić w kostkę, a białko i żółtko zetrzeć na drobnej tarce bezpośrednio nad zebraną na talerzu mimozą. Sałatka okaże się bardzo przestronna.”

Gość: „Radzę przygotować tę Mimozę w następujący sposób: 1. warstwa – drobno starte białko, 2. warstwa – drobno rozgnieciona konserwa rybna lub wędzony różowy łosoś, 3. warstwa – drobno posiekana cebula, 4. warstwa – cienka siatka majonezu (to jest siatka! ), 4 warstwa – ser starty na drobnej tarce, 5 – ponownie cienkie oczka majonezu, 6 ostatnia warstwa – starte żółtka drobna tarka.”

Gość: „Spróbuj zamiast konserw rybnych ugotować łososia lub pstrąga w osolonej wodzie, a następnie postępować jak z konserwami, bezlitośnie rozgniatając rybę widelcem. Okazuje się, że jest bardzo przestronnie!”

Ludmiła V: „Zamiast ziemniaków do sałatki Mimosa dodałam mały wermiszel! Okazuje się, że jest dużo smaczniejszy.”

Elena: „I robię Mimozę bez ziemniaków. Tylko konserwy rybne, cebula, białka jaj, marchew i żółtka. Każdą warstwę smaruję majonezem. Próbowałam zrobić z ziemniakami – nie smakowało mi. I nigdy nie parzę cebuli wrzącą wodą. Nie dodaję sera ani masła.

Kolec: „A do Mimozy dodaję warstwę posiekanej sałaty. I nie dodaję ziemniaków. Sałatka wychodzi pyszna, lekka i piękna!”

Marina: „Do sałatki dodaję rozgniecione widelcem szproty, a zamiast zielonej cebuli dodaję cebulę pokrojoną w paski i podsmażoną na maśle. A reszta taka sama jak w tym przepisie, tylko że wszystkie składniki ucieram.”

Sałatka mimoza z konserwą rybną, masłem i serem

Mimoza z konserwą rybną, masłem i serem
Mimoza z konserwą rybną, masłem i serem

Do przygotowania 6 porcji sałatki rybnej potrzebujesz:

  • 6 jajek na twardo
  • 1 puszka łososia różowego w puszkach, s/s, 250 g
  • 1 zielone jabłko
  • 1 biała cebula
  • 150 g sera Gouda
  • 200-250 g majonezu, lepszy niż domowy
  • 50 g schłodzonego masła
  • trochę soku z cytryny
  1. Jaja dzielimy na żółtka i białka. Odłóż żółtka. Posiekaj białka.
  2. Konserwę rybną Mimozy ze słoika przełóż na sitko. Usuń nasiona. Rybę włóż do małej miski i dokładnie rozgnieć kawałki widelcem.
  3. Przekrój jabłko na pół. Usuń rdzeń z nasionami i obierz. Zetrzyj miąższ na grubej tarce, posyp odrobiną soku z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
  4. Drobno posiekaj cebulę. Ser zetrzyj na grubej lub średniej tarce.
  5. Do salaterki włóż białka, odrobinę majonezu i sera. Zetrzyj mrożone masło…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja