Przepisy na pyszny ketchup i 7 sposobów na jego oryginalne wykorzystanie

Przepisy na pyszny ketchup i 7 sposobów na jego oryginalne wykorzystanie

Przepisy na pyszny ketchup i 7 sposobów na jego oryginalne wykorzystanie

Olga Zacharowa 21 sierpnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz

Przepisy na pyszny domowy ketchup mogą być zupełnie inne. Można eksperymentować z przyprawami i przyprawami, stosować różne octy i cukry, wybierać jako bazę sezonowe pomidory różnych odmian, świeże pomidory lub pastę pomidorową, a nawet użyć nektarynek lub jabłek dla bogatszego smaku. Oto sprawdzone przepisy i 7 nieoczekiwanych sposobów wykorzystania pysznego domowego ketchupu, od zrobienia glazury do smażenia po gotowanie wieprzowiny w koszulce.

Przepisy na pyszny ketchup i 7 sposobów na jego oryginalne wykorzystanieO czym porozmawiamy w artykule:Sposoby wykorzystania pysznego ketchupu przygotowanego według jednego z poniższych przepisów. Poeksperymentuj z glazurą. Zrób sos barbecue. Nie zapomnij o klopsikach. Przygotuj sałatkę z kapusty. Gotuj wieprzowinę w mleku i ketchup pyszny ketchup do domowej kuchni. Ketchup chili z wytrawną musztardą na zimę. pikantny ketchup na zimę, przygotowany w powolnej kuchence Pyszny ketchup z siekanych pomidorów w s/c Domowy ketchup z sezonowych pomidorów z octem winnym i cynamonem na zimę Domowy ketchup z nektarynkami i imbirem Pyszny domowy ketchup z jabłkami Hot dogi z domowym ketchupem

Tradycyjnie do burgerów i frytek podaje się pyszny, sprawdzony ketchup, ale zarówno domowi kucharze, jak i szefowie kuchni wymyślili wiele sprytnych technik, aby wykorzystać słodko-pikantny smak sosu. Sugerują znalezienie nowych zastosowań ketchupu, takich jak dodanie odrobiny ketchupu do soczewicy lub fasoli podczas gotowania, mieszanie z burakami podczas duszenia lub podawanie z wędzoną makrelą, ale istnieją znacznie bardziej kreatywne sposoby pracy z nim.

Sposoby wykorzystania pysznego ketchupu przygotowanego według jednego z poniższych przepisów

Eksperymenty z glazurą

Ketchup wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym i sherry, aby uzyskać słodką glazurę do smażenia twardego tofu lub grzybów.

Dodaj ocet winny z czerwonego wina, proszek curry i musztardę miodową do pysznego ketchupu podanego poniżej, aby udekorować grillowanego łososia.

Zmieszaj keczup z octem balsamicznym, aby uzyskać super szybką glazurę do smażonych wątróbek drobiowych.

Robienie sosu BBQ

Aby przygotować pyszny sos BBQ o słodko-pikantnym smaku, do ketchupu dodaj syrop klonowy (miód) i wędzone czerwone papryczki jalapeño. Możesz też zmieszać równe części ketchupu i dżemu brzoskwiniowego z odrobiną soku z cytryny, aby uzyskać lepki i uzależniający sos do żeberek BBQ.

Smażenie krewetek

Wykorzystaj pyszny ketchup, niczym chińscy szefowie kuchni pracujący w amerykańskich restauracjach, i przygotuj oryginalny sos stir-fry. Aby to zrobić, wymieszaj 180-200 ml ketchupu z 70-100 ml bulionu z kurczaka, 1 łyżka. l. cukier, solidna szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól i 1 łyżeczka. skrobia kukurydziana. Na sam koniec smażenia krewetek, kalmarów czy wieprzowiny polać sosem i mieszając smażyć 1-2 minuty. Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę lub kolendrę i podawaj na gorąco. Tego samego sosu można użyć do smażenia ziemniaków, marchwi, bakłażanów czy selera naciowego.

Nie zapomnij o klopsikach

Zamiast zwykłego sosu pomidorowego ugotuj klopsiki w mieszance ketchupu, konfitury porzeczkowej/żurawinowej/galaretki i sosu Worcestershire.

Przygotowanie sałatki z kapusty

Przygotuj sałatkę coleslaw z nutą pomidorowego smaku. Wystarczy wymieszać ketchup z octem jabłkowym, cukrem i ostrym sosem chili. Do tego dania wybierz kapustę białą, kalafiorową lub pekińską.

Przedstawiamy ketchup do czekolady

Co zaskakujące, ketchup dobrze komponuje się z czekoladą. Aby sprawdzić siłę tego połączenia, postaw mały rondelek na małym ogniu, wlej 100 ml mleka i dodaj dużą szczyptę suszonych płatków chili. Doprowadź do wrzenia, zdejmij rondelek z pieca i pozostaw na 15 minut, aż mleko się zagotuje i ostygnie. Połam 100 g gorzkiej czekolady na małe kawałki. Do schłodzonego mleka wmieszaj 150 ml gęstej śmietanki i ponownie postaw patelnię na ogniu. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj, mieszając, czekoladę i 1 łyżkę. l. ketchup. Przecedzić mieszaninę przez drobne sito i rozlać do małych filiżanek lub szklanek. Posypać drobno startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjmij naczynie z lodówki 20 minut wcześniej. przed podaniem. Podawać z kruchym ciastem.

Ugotuj wieprzowinę w mleku i ketchupie

Smaż 4 ząbki czosnku na 100 g masła ze skórką z cytryny i 2 gałązkami rozmarynu przez 1 minutę. Dodaj 700-800 g karkówki i 4-5 łyżek. l. ketchup. Zalać 1,5 litra mleka, doprawić solą, szczyptą gałki muszkatołowej i ziele angielskie. Wymieszaj ponownie i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, 2 godziny.

Przepisy na pyszny ketchup do domowej kuchni

Ketchup chili z wytrawną musztardą na zimę

Czy robiliście kiedyś ketchup na zimę? Jeśli nie, sugerujemy dowiedzieć się, jak to zrobić, korzystając z naszego sprawdzonego w praktyce przepisu. Kluczem do sukcesu są mięsiste, średnio soczyste i dojrzałe pomidory. Różowe są idealne, bo mają bogaty, słodki smak. Jeśli chodzi o ciepło ketchupu, nie przesadzaj: za pierwszym razem usuń nasiona chili.

Ketchup chili przygotowany według tego przepisu wykorzystaj jako przyprawę do smażonych mięs, drobiu, warzyw, a także dodawaj go do różnych dań na ciepło, zup, marynat i sosów sałatkowych.

Ketchup chili z wytrawną musztardą na zimę
Ketchup chili z wytrawną musztardą na zimę

Do przygotowania pysznego ketchupu na 4 słoiki 700 ml potrzebne będą:

  • mięsiste pomidory – 3 kg
  • cebula – 500 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – 1 łyżka. l.
  • cukier – 120 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
  • sucha musztarda – 1 łyżeczka.
  • mielona papryka – 1 łyżeczka.
  • mielony cynamon – 0,5 łyżeczki.
  • czerwona papryczka chili – 1 szt.
  • ocet stołowy – 100 ml

1. Przygotuj pomidory, aby przetestować nasz przepis na pyszny ketchup. Pomidory pokroić w plasterki i umieścić w rondlu z grubym dnem. Umieścić na średnim ogniu.

2. Przykryj patelnię pomidorami i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj pomidory przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

3. Drobno posiekaj cebulę i czosnek na ketchup. Włóż do miski blendera i zmiksuj. Przełożyć do miski. Dodać sól, cukier, czarny pieprz, musztardę, paprykę i cynamon.

4. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona (w razie potrzeby możesz trochę zostawić), miąższ posiekaj bardzo drobno i dodaj do miski z mieszanką cebulową. Wlać ocet i wymieszać. Przykryj wierzch folią spożywczą i pozostaw na 20 minut.

5. Zdejmij patelnię z pomidorami z ognia. Odcedź nadmiar płynu. Pomidory przetrzeć przez drobne sito do czystego rondla. Dodaj mieszaninę cebuli do powstałego puree.

6. Postaw patelnię z ketchupem na średnim ogniu i gotuj przez 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać sos do suchych, wysterylizowanych słoików i zamknąć. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. Pozwól ketchupowi całkowicie ostygnąć w ten sposób.

WSKAZÓWKA: Jeśli pod koniec gotowania ketchup chili wydaje się rzadki, dodaj około łyżki skrobi kukurydzianej na patelnię i zagotuj mieszaninę.

Domowy pikantny ketchup na zimę, przygotowany w powolnej kuchence

Z pewnością warto przygotować domowy, pyszny ketchup na zimę według tego przepisu: jest to dość proste, a efektem końcowym jest doskonały sos, który będzie uzupełnieniem mięsa i makaronu, kurczaka i ryżu.

Przyprawy i ich ilość w domowym keczupie można zmieniać według własnych upodobań. Na przykład, jeśli nie jesteś wielkim fanem goździków, zmniejsz ich ilość do jednego lub dwóch pąków. Lubisz ostrzejszy smak? Zwiększ liczbę różnych rodzajów papryki!

Ten pyszny, domowy ketchup można przechowywać przez całą zimę, a nawet dłużej, w hermetycznie zamkniętych, wysterylizowanych butelkach lub zwykłych słoikach. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu (niekoniecznie w lodówce).

Domowy pikantny ketchup na zimę, przygotowany w powolnej kuchence
Domowy pikantny ketchup na zimę, przygotowany w powolnej kuchence

Do przygotowania 2 litrów pysznego ketchupu potrzebujesz:

  • mięsiste pomidory – 3 kg
  • czosnek – 4 ząbki
  • suszone pomidory – 50 g
  • goździki – 6 pąków
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ocet jabłkowy – 150 ml
  • cukier – 70 g
  • sól – 1,5 łyżki. l.
  • mielona słodka papryka – 2 łyżeczki.
  • świeżo zmielony biały pieprz – 0,5 łyżeczki.
  • mielone ziele angielskie – 0,5 łyżeczki.
  • mielony cynamon – 0,5 łyżeczki.
  • pieprz cayenne – 0,3 łyżeczki.
  • starta gałka muszkatołowa – 0,3 łyżeczki.
  1. Świeże pomidory pokroić w poprzek. Włożyć do rondelka i zalać wrzącą wodą. Odcedź wrzącą wodę i opłucz pomidory zimną wodą. Obierz pomidory ostrym nożem i usuń nasady łodyg. Miąższ pomidorowy na ketchup pokroić w drobną kostkę i umieścić w misce multicookera.
  2. Posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokroić w paski i wraz z czosnkiem dodać do miski multicookera z pulpą pomidorową.
  3. Umieść goździki i liść laurowy w małym kawałku podwójnej gazy. Zawiąż długą i mocną nitką. Zanurz torebkę w mieszance pomidorowej – wolny koniec nitki powinien wystawać poza krawędź miski.
  4. Do miski multicookera dodaj wszystkie pozostałe składniki pysznego domowego ketchupu i wymieszaj szpatułką. Ustawić temperaturę na 90°C i czas gotowania 2 godziny.
  5. Wyjmij torebkę, zmiel zawartość miski za pomocą blendera, przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do miski multicookera.
  6. Ustawić temperaturę na 110°C i czas gotowania na 25 minut. Gotuj z otwartą pokrywką! Domowy ketchup przechowuj w wysterylizowanych butelkach – można je także sterylizować w powolnej kuchence.

Pyszny ketchup z posiekanych pomidorów w s/s

W sezonie ketchup robi się oczywiście z pysznych sezonowych pomidorów, ale późną jesienią, zimą i wiosną lepiej przygotować go z wysokiej jakości pomidorów z puszki według tego przepisu.

Pyszny ketchup z posiekanych pomidorów w s/s
Pyszny ketchup z posiekanych pomidorów w s/s

Do przygotowania 4-6 porcji pysznego ketchupu potrzebne będą:

  • cebula – 2 szt.
  • słodka czerwona papryka – 1 szt.
  • czosnek – 1 głowa
  • słodka mielona papryka – 1 łyżka. l.
  • posiekane pomidory we własnym soku – 800 g
  • ocet jabłkowy – 120 ml
  • ciemnobrązowy cukier – 100 g
  • olej roślinny do smażenia
  • sól
  1. Drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę na jasnozłoty kolor. Dodać czosnek i pieprz, smażyć 5 minut.
  2. Dodać paprykę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z sokiem, octem, cukrem, solą.
  3. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Następnie ubij ketchup blenderem, aż będzie gładki i całkowicie ostygnięty.

Domowy sezonowy ketchup pomidorowy z octem winnym i cynamonem na zimę

Domowy ketchup z sezonowych pomidorów to doskonała alternatywa dla kupowanych w sklepie, gdyż przygotowując sos samodzielnie, nie użyjesz sztucznych dodatków (barwników, zagęstników, konserwantów). Smak produktu będzie bezpośrednio zależał od jakości samych pomidorów. Najlepiej oczywiście sięgać po owoce sezonowe: dojrzałe, słodkawe, mięsiste. To drugie jest naprawdę ważne, bo im bardziej soczyste…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja