Przepisy na proste ciasta: z kefirem, dżemem, twarogiem, jagodami i serem

Przepisy na proste ciasta: z kefirem, dżemem, twarogiem, jagodami i serem

Przepisy na proste ciasta: z kefirem, dżemem, twarogiem, jagodami i serem

Alena Spirina 15 lutego 2024 r

Ludzie kochają ciasta to znany fakt. Jednocześnie wielu wierzy, że ciasta to długie i trudne. Nie zawsze! Istnieje wiele przepisów na proste ciasta, które może przygotować każdy, kto potrafi samodzielnie włączyć piekarnik.

Proste ciasto z jagodamiProste ciasto kefirowe z mięsemProsty placek serowyProste ciasto z jagodamiProste ciasto kefirowe z mięsem

Treść:

  • Proste ciasto kefirowe z mięsem
  • Proste ciasto z dżemem
  • Proste ciasto z twarogiem
  • Proste ciasto z jagodami
  • Prosty placek serowy

Dokonaliśmy wyboru przepisów na proste ciasta, w oparciu o pewne kryteria „prostoty”.

Pierwsze kryterium to jest ciasto. Ciasto drożdżowe raczej nie będzie odpowiednie na proste ciasto, ponieważ wymaga specjalnego podejścia do ugniatania, czasu na fermentację i garowanie. Prawdziwe ciasto kruche cukiernicze również nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Aby zachowało swój kształt, nie zsuwało się z boków i nie wypychało masła podczas pieczenia, konieczne będzie odpowiednie rozwałkowanie i odpowiednio długie chłodzenie. I nawet w przypadku kupionego w sklepie ciasta francuskiego wszystko nie jest takie proste, jeśli chcemy uzyskać ciasto, w którym warstwy będą wyraźnie widoczne.

Domowe ciasto stretch również pozostaje poza zakresem koncepcji „prostego ciasta”, ale możliwość zakupu takiego ciasta w postaci gotowej wręcz przeciwnie, otwiera przed nami szerokie perspektywy: strudle z nadzieniem na słodko i słono, greckie i Paszteciki bałkańskie z serem, twarogiem i ziołami.

Ale nadal mamy do dyspozycji wiele przepisów na ciasta na proste ciasta: ciasto kefirowe, ciasto maślane z dodatkiem proszku do pieczenia, ciasto tortowe, ciasto kruche, smarowane ręcznie, wszelkiego rodzaju bułka tarta. Najważniejsze jest to, że do wyrabiania ciasta wystarczy tylko jedna miska, a odpoczynek ciasta zajmie nie więcej czasu niż przygotowanie nadzienia.

Pożywny drugie kryterium wyboru prostych przepisów na ciasta. Znajdują się w niej oczywiście nadzienia na słodko i na słono, które nie wymagają obróbki cieplnej, smażenia czy chłodzenia. Co nam pozostaje? Wszelkiego rodzaju dżemy i gęste konfitury, świeże lub mrożone jagody i owoce, orzechy i suszone owoce, słodzony lub odwrotnie solony twarożek samodzielnie lub z ziołami, serami marynowanymi, szynką, wędzonym kurczakiem lub innymi produktami mięsnymi. Nawiasem mówiąc, wszystkie przepisy na kruszonkę dotyczą również prostych ciast.

Cóż, lista robi wrażenie! Wybierz, co lubisz z naszych łatwych przepisów na ciasta i zostaw komentarz.

Proste ciasto kefirowe z mięsem

To proste ciasto kefirowe nie musi być robione z surowego mięsa. Jako nadzienie nadają się puree ziemniaczane zmieszane ze smażonym boczkiem lub szynką lub twaróg z ziołami. Ale mięso mielone Doskonałe rozwiązanie, aby smacznie, pięknie i stosunkowo szybko nakarmić całą firmę.

Proste ciasto kefirowe z mięsem
Proste ciasto kefirowe z mięsem

Ilość porcji: 8 Czas gotowania: 2 godziny

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna 330 gr
  • zimne masło 130 gr
  • kategoria jaj C1 1 sztuka
  • kefir o zawartości tłuszczu około 3% 240ml
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki

Do napełniania:

  • mielona wołowina 500 gr
  • cebula 250300 gr
  • ziemniak 300 gr
  • zimne masło 50 gr
  • sól 1–1,5 łyżeczki lub do smaku
  • mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki
  • mielony kminek 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania powierzchni ciasta
  1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 °C. Masło do ciasta pokroić na kawałki i umieścić w jednoczęściowej formie o średnicy 2426 cm Wstawić do piekarnika, aż masło się roztopi, ale nie zagotuje, około 3 minut.5. Za pomocą pędzla posmaruj dno i boki patelni cienką warstwą oleju. Pozostała część oleju będzie potrzebna do ciasta.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodać kefir, jajko i roztopione masło.
  3. Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki. Ciasto przykryć odwróconą miską i pozostawić na blacie na czas przygotowywania nadzienia.
  4. Drobno posiekaj cebulę, dodaj sól i wyciśnij rękami, aby puścić sok. Doprawić czarnym pieprzem, kminkiem i kolendrą, wymieszać.
  5. Za pomocą grubej tarki zetrzyj ziemniaki do miski z cebulą. Mieszamy i dodajemy mięso mielone. Dokładnie wymieszaj.
  6. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na warstwę o grubości 5-7 mm i układamy w formie tak, aby boki formy również były pokryte ciastem.
  7. Nałóż farsz i wygładź. Zimne masło pokroić w drobną kostkę i rozprowadzić na powierzchni nadzienia.
  8. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć nadzieniem, dokładnie połączyć brzegi i zsunąć. Zrób dziurę na środku górnej warstwy ciasta, aby para z nadzienia mogła swobodnie uchodzić. Posmarować lekko roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz ciasto przez 45–50 minut, aż uzyska złoty kolor. Blachę z ciastem połóż na drucianej kratce i przykryj lnianą serwetką. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Wyjmij ciasto z formy, pokrój i podawaj na gorąco.

Nawiasem mówiąc, do nadzienia nadaje się każde mięso mielone, z wyjątkiem mielonej piersi kurczaka jest za chudy. Surowe ziemniaki można zastąpić suchymi puree ziemniaczanym; będziesz potrzebować 75–100 g.

Uwaga dla gospodyni

Weź jajko CO, lekko ubij i użyj jego większości w cieście, a resztę posmaruj powierzchnię ciasta.

Proste ciasto z dżemem

Ciasto na to proste ciasto z dżemem przygotowuje się na gorąco. Dzięki temu jest miękka i krucha. Jeśli czas na to pozwala, włóż jedną trzecią ciasta do zamrażarki i zetrzyj je na nadzienie za pomocą grubej tarki. Lub, aby zaoszczędzić czas, odrywaj małe kawałki ciasta i losowo rozrzucaj nadzienie po powierzchni. Ważne, żeby nadzienie było widoczne: wówczas w trakcie pieczenia zgęstnieje.

Proste ciasto z dżemem
Proste ciasto z dżemem

Liczba porcji: 68 Czas gotowania: 40 min. + czas chłodzenia Co potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna – 160 g
  • masło – 90 g
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.
  • woda – 3 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • sól – 1/8 łyżeczki.

Dodatkowo:

  • gęsty dżem lub konfitura do nadzienia – 360 g
  • cukier puder do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 189 °C. Forma do pieczenia o średnicy 20Wyłożyć papierem do pieczenia o średnicy 22 cm.
  2. W chochli wymieszaj masło, olej roślinny, wodę i cukier, pokrój na kawałki. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Zdejmij chochlę z pieca i dodaj do niej mąkę. Mieszaj szpatułką, aż masa będzie gładka.
  4. Oddzielić 1/3 od ciasta. Rozłóż pozostałe ciasto na dnie formy za pomocą szpatułki, tworząc niskie boki. Na ciasto nałóż dżem i wygładź.
  5. Zachowane ciasto rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na grubość 2mm. Pokrój w romby lub kwadraty o boku 22,5cm.
  6. Połóż pokrojone ciasto na nadzieniu, pozostawiając odsłonięte obszary dżemu, jak gdyby była to kratka.
  7. Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż ciasto na powierzchni będzie złotobrązowe. Ciasto przełóż na metalową kratkę i studź przez 15 minut. Wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.

Przy okazji do ciasta dodaj mielony cynamon, imbir lub inne przyprawy, które Twoim zdaniem będą dobrze komponowały się z wybranym dżemem.

Uwaga dla gospodyni domowej Jeśli masz wątpliwości co do stabilności termicznej dżemu lub dżemu, dodaj 12 łyżki l. mąka lub skrobia.

Proste ciasto z twarogiem

Proste ciasto z twarogiem
Proste ciasto z twarogiem

Liczba porcji: 912

Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • masło 250 gr
  • cukier 200 gr
  • jaja kategorii C1 3 szt.
  • mąka 250 gr
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Do napełniania:

  • zawartość tłuszczu w twarogu 59% 450 gr
  • cukier 75 gr
  • jaja kategoria CO 3 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • masło do przygotowania formy
  • cukier puder
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Prostokątną formę o wymiarach 20×30 wysmaruj masłem.
  2. Masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną kremową masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając na średnich obrotach.
  3. Po dodaniu wszystkich jaj dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj na niskich obrotach miksera, aż ciasto będzie gładkie.
  4. Przełóż 2/3 ciasta do formy i rozprowadź je rękami zwilżonymi zimną wodą. Formę włóż do lodówki. Pozostałą część ciasta przełóż do rękawa cukierniczego.
  5. Do nadzienia wymieszaj twarożek z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli używasz blendera, najpierw zmiksuj twarożek z jajkami na gładką masę, a dopiero potem dodaj cukier.
  6. Nadzienie wyłóż na ciasto w formie. Wyciśnij ciasto z rękawa cukierniczego tak, aby na powierzchni nadzienia utworzyła się kratka.
  7. Upiecz ciasto 4550 minut lub do momentu, aż nadzienie po naciśnięciu palcem odskoczy i ciasto lekko się zarumieni.
  8. Przenieś formę z ciastem na metalową kratkę i całkowicie ostudź. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Nawiasem mówiąc, wygodnie jest również wlać ciasto do formy z worka cukierniczego. Jeśli go nie masz, użyj mocnej plastikowej torby. Ogólnie rzecz biorąc, kupuj mocne worki na ciasto w rozmiarze 3540 cm: mają wiele zastosowań.

Uwaga dla gospodyni Aby urozmaicić proste ciasto twarogiem, do nadzienia dodać rodzynki lub suszoną żurawinę, skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Proste ciasto z jagodami

Najprostsze ciasto z dowolnymi jagodami To jest kruszonka. Jednak ta galeta nie jest bardziej skomplikowana, a może nawet ciekawsza w smaku. Ciasto jest proste, ale uniwersalne: można z niego upiec proste ciasta z dowolnym innym nadzieniem.

Proste ciasto z jagodami
Proste ciasto z jagodami

Liczba porcji: 810

Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia

Czego potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka pszenna 300350 gr
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • bezwonny olej roślinny 125ml
  • wrzątek 125ml
  • sól 1/2 łyżeczki

Do napełniania:

  • żurawiny (borówki brusznicy, porzeczki czarne lub czerwone), świeże lub mrożone 300 gr
  • cukier 200 gr
  • orzechy włoskie, posiekane 80 gr

Dodatkowo:

  • cukier do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. W misce wymieszaj wrzącą wodę, sól i olej roślinny.
  2. Do miski z płynem dodać 300 g mąki (w razie potrzeby dodać 50 g) i proszek do pieczenia.
  3. Za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki zagnieść miękkie, maślane ciasto. Nie trzeba go dokładnie wyrabiać, niech pozostanie nierówne.
  4. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Staraj się rozwałkować ciasto tak, aby środek koła był nieco grubszy niż brzegi. Ułożyć na blaszce razem z papierem.
  5. Wymieszaj posiekane orzechy z 1/4 szklanki cukru i posyp środek ciasta, pozostawiając krawędzie na obwodzie o szerokości 4.5cm.
  6. Wymieszaj jagody z pozostałym cukrem i rozłóż na orzechach.
  7. Zawiń wolne brzegi ciasta nad nadzieniem. Owiń luźno zakładkami jak to się okaże.
  8. Boki ciasta polej wodą i posyp około łyżką cukru. Z folii wytnij okrąg i przykryj jagody, nie zakrywając ciasta.
  9. Piecz ciasto przez 30 minut. Następnie wyjmij i przykryj folią całą powierzchnię ciasta (zarówno ciasto, jak i nadzienie). Upiecz jeszcze 510 minut, aż uzyska złoty kolor.
  10. Studzimy na kratce 1520 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Przy okazji

Placki o dowolnej formie, w których nadzienie jest pokryte ciastem tylko na brzegach, nazywane są często galetami. Oni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja