Przepisy na proste ciasta: z kefirem, dżemem, twarogiem, jagodami i serem
Alena Spirina 15 lutego 2024 r
Ludzie kochają ciasta — to znany fakt. Jednocześnie wielu wierzy, że ciasta — to długie i trudne. Nie zawsze! Istnieje wiele przepisów na proste ciasta, które może przygotować każdy, kto potrafi samodzielnie włączyć piekarnik.
Treść:
- Proste ciasto kefirowe z mięsem
- Proste ciasto z dżemem
- Proste ciasto z twarogiem
- Proste ciasto z jagodami
- Prosty placek serowy
Dokonaliśmy wyboru przepisów na proste ciasta, w oparciu o pewne kryteria „prostoty”.
Pierwsze kryterium — to jest ciasto. Ciasto drożdżowe raczej nie będzie odpowiednie na proste ciasto, ponieważ wymaga specjalnego podejścia do ugniatania, czasu na fermentację i garowanie. Prawdziwe ciasto kruche cukiernicze również nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Aby zachowało swój kształt, nie zsuwało się z boków i nie wypychało masła podczas pieczenia, konieczne będzie odpowiednie rozwałkowanie i odpowiednio długie chłodzenie. I nawet w przypadku kupionego w sklepie ciasta francuskiego wszystko nie jest takie proste, jeśli chcemy uzyskać ciasto, w którym warstwy będą wyraźnie widoczne.
Domowe ciasto stretch również pozostaje poza zakresem koncepcji „prostego ciasta”, ale możliwość zakupu takiego ciasta w postaci gotowej wręcz przeciwnie, otwiera przed nami szerokie perspektywy: strudle z nadzieniem na słodko i słono, greckie i Paszteciki bałkańskie z serem, twarogiem i ziołami.
Ale nadal mamy do dyspozycji wiele przepisów na ciasta na proste ciasta: ciasto kefirowe, ciasto maślane z dodatkiem proszku do pieczenia, ciasto tortowe, ciasto kruche, smarowane ręcznie, wszelkiego rodzaju bułka tarta. Najważniejsze jest to, że do wyrabiania ciasta wystarczy tylko jedna miska, a odpoczynek ciasta zajmie nie więcej czasu niż przygotowanie nadzienia.
Pożywny — drugie kryterium wyboru prostych przepisów na ciasta. Znajdują się w niej oczywiście nadzienia na słodko i na słono, które nie wymagają obróbki cieplnej, smażenia czy chłodzenia. Co nam pozostaje? Wszelkiego rodzaju dżemy i gęste konfitury, świeże lub mrożone jagody i owoce, orzechy i suszone owoce, słodzony lub odwrotnie solony twarożek — samodzielnie lub z ziołami, serami marynowanymi, szynką, wędzonym kurczakiem lub innymi produktami mięsnymi. Nawiasem mówiąc, wszystkie przepisy na kruszonkę dotyczą również prostych ciast.
Cóż, lista robi wrażenie! Wybierz, co lubisz z naszych łatwych przepisów na ciasta i zostaw komentarz.
Proste ciasto kefirowe z mięsem
To proste ciasto kefirowe nie musi być robione z surowego mięsa. Jako nadzienie nadają się puree ziemniaczane zmieszane ze smażonym boczkiem lub szynką lub twaróg z ziołami. Ale mięso mielone — Doskonałe rozwiązanie, aby smacznie, pięknie i stosunkowo szybko nakarmić całą firmę.
Proste ciasto kefirowe z mięsem
Ilość porcji: 8 Czas gotowania: 2 godziny
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna – 330 gr
- zimne masło – 130 gr
- kategoria jaj C1 – 1 sztuka
- kefir o zawartości tłuszczu około 3% – 240ml
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- soda – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
Do napełniania:
- mielona wołowina – 500 gr
- cebula – 250–300 gr
- ziemniak – 300 gr
- zimne masło – 50 gr
- sól – 1–1,5 łyżeczki lub do smaku
- mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki
- mielony kminek – 1/2 łyżeczki
- mielona kolendra – 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania powierzchni ciasta
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 °C. Masło do ciasta pokroić na kawałki i umieścić w jednoczęściowej formie o średnicy 24–26 cm Wstawić do piekarnika, aż masło się roztopi, ale nie zagotuje, około 3 minut.–5. Za pomocą pędzla posmaruj dno i boki patelni cienką warstwą oleju. Pozostała część oleju będzie potrzebna do ciasta.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodać kefir, jajko i roztopione masło.
- Zagnieść miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki. Ciasto przykryć odwróconą miską i pozostawić na blacie na czas przygotowywania nadzienia.
- Drobno posiekaj cebulę, dodaj sól i wyciśnij rękami, aby puścić sok. Doprawić czarnym pieprzem, kminkiem i kolendrą, wymieszać.
- Za pomocą grubej tarki zetrzyj ziemniaki do miski z cebulą. Mieszamy i dodajemy mięso mielone. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkowujemy na warstwę o grubości 5-7 mm i układamy w formie tak, aby boki formy również były pokryte ciastem.
- Nałóż farsz i wygładź. Zimne masło pokroić w drobną kostkę i rozprowadzić na powierzchni nadzienia.
- Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć nadzieniem, dokładnie połączyć brzegi i zsunąć. Zrób dziurę na środku górnej warstwy ciasta, aby para z nadzienia mogła swobodnie uchodzić. Posmarować lekko roztrzepanym jajkiem.
- Piecz ciasto przez 45–50 minut, aż uzyska złoty kolor. Blachę z ciastem połóż na drucianej kratce i przykryj lnianą serwetką. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Wyjmij ciasto z formy, pokrój i podawaj na gorąco.
Nawiasem mówiąc, do nadzienia nadaje się każde mięso mielone, z wyjątkiem mielonej piersi kurczaka — jest za chudy. Surowe ziemniaki można zastąpić suchymi puree ziemniaczanym; będziesz potrzebować 75–100 g.
Uwaga dla gospodyni
Weź jajko CO, lekko ubij i użyj jego większości w cieście, a resztę posmaruj powierzchnię ciasta.
Proste ciasto z dżemem
Ciasto na to proste ciasto z dżemem przygotowuje się na gorąco. Dzięki temu jest miękka i krucha. Jeśli czas na to pozwala, włóż jedną trzecią ciasta do zamrażarki i zetrzyj je na nadzienie za pomocą grubej tarki. Lub, aby zaoszczędzić czas, odrywaj małe kawałki ciasta i losowo rozrzucaj nadzienie po powierzchni. Ważne, żeby nadzienie było widoczne: wówczas w trakcie pieczenia zgęstnieje.
Proste ciasto z dżemem
Liczba porcji: 6–8 Czas gotowania: 40 min. + czas chłodzenia Co potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna – 160 g
- masło – 90 g
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
- woda – 3 łyżki. l.
- cukier – 1 łyżka. l.
- sól – 1/8 łyżeczki.
Dodatkowo:
- gęsty dżem lub konfitura do nadzienia – 360 g
- cukier puder do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 189 °C. Forma do pieczenia o średnicy 20–Wyłożyć papierem do pieczenia o średnicy 22 cm.
- W chochli wymieszaj masło, olej roślinny, wodę i cukier, pokrój na kawałki. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Zdejmij chochlę z pieca i dodaj do niej mąkę. Mieszaj szpatułką, aż masa będzie gładka.
- Oddzielić 1/3 od ciasta. Rozłóż pozostałe ciasto na dnie formy za pomocą szpatułki, tworząc niskie boki. Na ciasto nałóż dżem i wygładź.
- Zachowane ciasto rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na grubość 2mm. Pokrój w romby lub kwadraty o boku 2–2,5cm.
- Połóż pokrojone ciasto na nadzieniu, pozostawiając odsłonięte obszary dżemu, jak gdyby była to kratka.
- Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż ciasto na powierzchni będzie złotobrązowe. Ciasto przełóż na metalową kratkę i studź przez 15 minut. Wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem.
Przy okazji do ciasta dodaj mielony cynamon, imbir lub inne przyprawy, które Twoim zdaniem będą dobrze komponowały się z wybranym dżemem.
Uwaga dla gospodyni domowej Jeśli masz wątpliwości co do stabilności termicznej dżemu lub dżemu, dodaj 1–2 łyżki l. mąka lub skrobia.
Proste ciasto z twarogiem
Proste ciasto z twarogiem
Liczba porcji: 9–12
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- masło – 250 gr
- cukier – 200 gr
- jaja kategorii C1 – 3 szt.
- mąka – 250 gr
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Do napełniania:
- zawartość tłuszczu w twarogu 5–9% – 450 gr
- cukier – 75 gr
- jaja kategoria CO – 3 szt.
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Dodatkowo:
- masło do przygotowania formy
- cukier puder
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Prostokątną formę o wymiarach 20×30 wysmaruj masłem.
- Masło, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną kremową masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając na średnich obrotach.
- Po dodaniu wszystkich jaj dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj na niskich obrotach miksera, aż ciasto będzie gładkie.
- Przełóż 2/3 ciasta do formy i rozprowadź je rękami zwilżonymi zimną wodą. Formę włóż do lodówki. Pozostałą część ciasta przełóż do rękawa cukierniczego.
- Do nadzienia wymieszaj twarożek z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli używasz blendera, najpierw zmiksuj twarożek z jajkami na gładką masę, a dopiero potem dodaj cukier.
- Nadzienie wyłóż na ciasto w formie. Wyciśnij ciasto z rękawa cukierniczego tak, aby na powierzchni nadzienia utworzyła się kratka.
- Upiecz ciasto 45–50 minut lub do momentu, aż nadzienie po naciśnięciu palcem odskoczy i ciasto lekko się zarumieni.
- Przenieś formę z ciastem na metalową kratkę i całkowicie ostudź. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Nawiasem mówiąc, wygodnie jest również wlać ciasto do formy z worka cukierniczego. Jeśli go nie masz, użyj mocnej plastikowej torby. Ogólnie rzecz biorąc, kupuj mocne worki na ciasto w rozmiarze 35–40 cm: mają wiele zastosowań.
Uwaga dla gospodyni Aby urozmaicić proste ciasto twarogiem, do nadzienia dodać rodzynki lub suszoną żurawinę, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Proste ciasto z jagodami
Najprostsze ciasto z dowolnymi jagodami — To jest kruszonka. Jednak ta galeta nie jest bardziej skomplikowana, a może nawet ciekawsza w smaku. Ciasto jest proste, ale uniwersalne: można z niego upiec proste ciasta z dowolnym innym nadzieniem.
Proste ciasto z jagodami
Liczba porcji: 8–10
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut. + czas chłodzenia
Czego potrzebujesz:
Do testu:
- mąka pszenna – 300–350 gr
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- bezwonny olej roślinny – 125ml
- wrzątek – 125ml
- sól – 1/2 łyżeczki
Do napełniania:
- żurawiny (borówki brusznicy, porzeczki czarne lub czerwone), świeże lub mrożone – 300 gr
- cukier – 200 gr
- orzechy włoskie, posiekane – 80 gr
Dodatkowo:
- cukier do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C. W misce wymieszaj wrzącą wodę, sól i olej roślinny.
- Do miski z płynem dodać 300 g mąki (w razie potrzeby dodać 50 g) i proszek do pieczenia.
- Za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki zagnieść miękkie, maślane ciasto. Nie trzeba go dokładnie wyrabiać, niech pozostanie nierówne.
- Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Staraj się rozwałkować ciasto tak, aby środek koła był nieco grubszy niż brzegi. Ułożyć na blaszce razem z papierem.
- Wymieszaj posiekane orzechy z 1/4 szklanki cukru i posyp środek ciasta, pozostawiając krawędzie na obwodzie o szerokości 4.–5cm.
- Wymieszaj jagody z pozostałym cukrem i rozłóż na orzechach.
- Zawiń wolne brzegi ciasta nad nadzieniem. Owiń luźno zakładkami — jak to się okaże.
- Boki ciasta polej wodą i posyp około łyżką cukru. Z folii wytnij okrąg i przykryj jagody, nie zakrywając ciasta.
- Piecz ciasto przez 30 minut. Następnie wyjmij i przykryj folią całą powierzchnię ciasta (zarówno ciasto, jak i nadzienie). Upiecz jeszcze 5–10 minut, aż uzyska złoty kolor.
- Studzimy na kratce 15–20 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Przy okazji
Placki o dowolnej formie, w których nadzienie jest pokryte ciastem tylko na brzegach, nazywane są często galetami. Oni…