Przepisy na patelnie grillowe, które pomogą Ci zorganizować piknik w kuchni

Przepisy na patelnie grillowe, które pomogą Ci zorganizować piknik w kuchni

Przepisy na patelnie grillowe, które pomogą Ci zorganizować piknik w kuchni

Roman Ryżow 09 lipca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Popularność potraw z grilla rośnie z roku na rok. Otwierają się specjalistyczne restauracje, a w sklepach zwiększa się asortyment profesjonalnych i domowych grilli elektrycznych. Z czym to się wiąże? To proste – współcześni ludzie chcą być zdrowi i żyć długo, dlatego pilnują swojej diety, preferując pieczone, a nie smażone. Dania z grilla zawierają mniej kalorii, tłuszczu i substancji rakotwórczych powstających pod wpływem wysokich temperatur, a wręcz przeciwnie, zachowują znacznie więcej witamin i minerałów. Do tego walor estetyczny, gdyż pieczone warzywa, mięso czy ryby wyglądają szczególnie apetycznie dzięki charakterystycznym paskom.

Przepisy na patelnię grillową

Treść materiału:

  • Labane z grillowanym bakłażanem
  • Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami
  • Grillowana kapusta z cytryną
  • Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną
  • Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
  • Grillowane portobello z pesto z rukoli
  • Grillowane kotleciki w marynacie z pieczonej papryki
  • Sałatka ze stekiem, kukurydzą i grillowanymi pomidorami

Dziś niemal w każdym domu znajduje się patelnia grillowa – kompaktowe i niedrogie urządzenie, które pozwala gotować jak w restauracji. Dzięki żebrowanej powierzchni nadmiar tłuszczu nie styka się z produktem i nie ląduje na talerzu, po prostu pozostaje na dnie. Odpowiednio dobrana patelnia grillowa pozwoli Ci bez wysiłku upiec mięso, grzyby, warzywa czy ryby ze złocistobrązową skórką, naturalnym smakiem i pysznym aromatem bez użycia tłuszczu, a jedynie dzięki gorącej powierzchni i dodatkowemu ciepłu wydobywającemu się ze ścian.

Ciekawe i nietypowe przepisy na patelni grillowej

Labane z grillowanym bakłażanem

Smaczne i zdrowe bakłażany to w zasadzie gąbka, więc podczas smażenia mogą wchłonąć dużo oleju. Spróbujcie ugotować je na patelni grillowej w stylu orientalnym – z zatarem i miętą, a bardzo gęsty jogurt labaneh, bardziej przypominający miękki ser, zrównoważy smak i doda przyjemnej kwaskowatości.

Przepis wykorzystuje za’atarpopularna mieszanka na Bliskim Wschodzie. Jego głównym składnikiem jest roślina z rodzaju oregano. Aby przygotować mieszankę w domu, wymieszaj równe części suszonego oregano, tymianku, cząbru i majeranku i drobno je zmiel. Dodać nasiona sezamu, sumak, płatki ostrej papryki i wymieszać. Weź wszystkie składniki mieszaniny w przybliżeniu w równych częściach.

Labane z grillowanym bakłażanem
Labane z grillowanym bakłażanem

Aby przygotować labane, potrzebujesz:

  • 250 g labane
  • 3 średnie bakłażany
  • 1 średnia cytryna
  • 1 mała czerwona cebula
  • 8–10 gałązek mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka. l. biały ocet winny
  • 1 łyżka. l. za’atara
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Włożyć do miski, zalać bardzo zimną wodą, odstawić na 10 minut. Następnie odsączamy na durszlaku i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 12-15 mm, posypać zatarem i zalać 3 łyżkami. l. oliwa z oliwek, dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i smaż bakłażany z obu stron, aż będą ugotowane. Przełożyć na talerz i lekko ostudzić.
  3. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z 1 łyżką. l. oliwa z oliwek w małej misce. Doprawić solą i pieprzem. Grilluj cytrynę na patelni grillowej, często obracając plasterki, 2 minuty. Przełóż cytryny do cebuli, dodaj posiekane liście mięty i ocet, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką. l. oliwa z oliwek.
  4. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć w moździerzu na pastę ze szczyptą soli. Labaneh wymieszać z czosnkiem, doprawić solą i wyłożyć na talerz, wygładzić. Na labanie ułożyć bakłażany, a na nich cebulę i cytryny.

RADA: Przed gotowaniem spróbuj bakłażanów; jeśli uznasz, że są gorzkie, posyp pokrojone warzywa grubą solą, odstaw na kilka minut, opłucz pod bieżącą wodą i osusz każde kółko papierowym ręcznikiem.

Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami

Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami to doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad w domu lub na wsi. Danie okazuje się praktycznie dietetyczne, ponieważ ta część ptaka wcale nie jest tłusta i jest lekkostrawna. Jeśli chodzi o sosy, są one o wiele zdrowsze od tych kupnych, gdyż nie zawierają konserwantów. Aby pierś z kurczaka nie wyschła podczas grillowania, lekko rozbij mięso i trzymaj na ogniu po 5 minut z każdej strony. Wystarczą dwa lub trzy obroty.

Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami
Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami

Do przygotowania grillowanej piersi z kurczaka potrzebujesz:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cukinia lub cukinia
  • 4 małe pomidory
  • 1 papryka
  • oliwa z oliwek

Na sos miodowo-musztardowy:

  • 100 ml musztardy
  • 100 ml miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszona papryka
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki czerwony pieprz
  • 1/4 łyżeczki papryka ostra

Na sos ziołowy:

  • 4 łyżki l oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 gałązka pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Najpierw przygotuj prosty sos ziołowy. Do miski wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj posiekane zioła i wyciśnięty czosnek. Dolać oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
  2. Aby przygotować sos miodowo-musztardowy, w małej misce połącz drobno posiekany czosnek i przyprawy. Dodać musztardę, miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki na pół godziny.
  3. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko ubić płaską stroną noża, posolić z obu stron i smażyć na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek, aż będzie ugotowana.
  4. Cukinię lub cukinię pokroić w grube plasterki, usunąć nasiona i błony z papryki, pokroić na 2-4 kawałki, każdego pomidora przekroić na pół. Warzywa grilluj i podawaj na gorąco z piersią kurczaka. Dobrze schłodzone sosy podawać osobno.

RADY: nie chcesz smażyć warzyw na dodatek do piersi kurczaka? Piec je w piekarniku, po natłuszczeniu olejem roślinnym. Nawiasem mówiąc, w tej formie szczególnie smaczne są mięsiste strąki słodkiej papryki. Inne proste i pyszne pikantne sosy, takie jak chimichurri czy salsa pomidorowa z sokiem z limonki i chili, idealnie nadają się do grillowanej piersi kurczaka z warzywami.

Grillowana kapusta z cytryną

Delikatna i soczysta młoda kapusta pieczona na patelni grillowej spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie okazuje się bardzo smaczne, lekkie i zdrowe, ponieważ to warzywo jest bogate w witaminy i błonnik. Aby było bardziej sycące, można dodać kilka plasterków boczku.

Grillowana kapusta z cytryną
Grillowana kapusta z cytryną

Do przygotowania kapusty potrzebujesz:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1,5 cytryny
  • 60-80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mielona papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Główkę kapusty pokroić na 6-8 części, nie odcinać łodygi. Powstałe plastry (kliny) powinny zachować swój kształt i nie rozpadać się. Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj oliwę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Całą cytrynę pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm.
  2. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj każdy plasterek kapusty mieszanką masła cytrynowego, upewniając się, że dostała się pomiędzy liście. Nasmaruj także plasterkami cytryny.
  3. Smaż plasterki kapusty na patelni grillowej, aż będą ciemno zwęglone, około 5-7 minut z każdej strony. Smaż plasterki cytryny przez 2 minuty. Podawać danie gorące, posypane mieloną papryką.

RADY: Tę grillowaną kapustę z cytryną często podaje się z sosem na bazie niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu naturalnego. Wystarczy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek lub kolendrę do sfermentowanego produktu mlecznego i dodać sól. W razie potrzeby możesz dodać trochę czosnku do sosu dla pikanterii. Jeśli sezon na młodą kapustę już się skończył, możesz sięgnąć po odmiany zimowe. Wystarczy obrać główkę kapusty z najtwardszych zewnętrznych liści, odciąć nożem szorstkie żyłki i zwiększyć czas smażenia do 10-12 minut z każdej strony.

Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną

Pstrąga na patelni grillowej z sałatką wiosenną można przyrządzać o każdej porze roku, najważniejsze jest, aby znaleźć naprawdę dobrą rybę. Kupując, zwróć uwagę na oczy – nie powinny być mętne. A także spójrz na skrzela – nie powinny być blade. Jeśli kupujesz ryby w stekach lub filetach, to wybieraj u sprawdzonego dostawcy. Przygotowanie pstrąga do smażenia jest bardzo proste, wystarczy polać steki sosem sojowym i lekko doprawić, a szybkie smażenie z minimalną ilością oleju sprawi, że ryba będzie soczysta i aromatyczna.

Korzystając z tego przepisu, możesz ugotować nie tylko steki z pstrąga, ale także łososia, łososia kumpla, łososia sockeye i wiele innych rodzajów ryb. Najważniejsze, żeby nie przesadzić i nie wysuszyć ryby. Musi zachować swoją delikatność i soczystość.

Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną
Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną

Aby ugotować pstrąga, potrzebujesz:

  • 4 steki z pstrąga
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona ostra papryka
  • 4 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 2-3 kawałki limonki
  • groszek ziele angielskie
  • groszek kolendrowy
  • gruba sól morska
  • warzywa do podania
  1. Steki z pstrąga umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przełożyć do dużej miski, polać sosem sojowym, zmielonym pieprzem i kolendrą i lekko masować, aż ryba zostanie dokładnie pokryta.
  2. Marynuj steki z pstrąga przez co najmniej 15 minut, następnie smaż na natłuszczonej patelni grillowej na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz, aby Twoje steki były nie tylko smaczne, ale także piękne i apetyczne, staraj się zachować paski z patelni grillowej, dlatego ostrożnie je odwracaj.
  3. Do sałatki pokroić paprykę i cebulę w cienkie paski, w razie potrzeby dodać paprykę (ostrość dostosować do własnych upodobań). Grubo posiekaj lub rozerwij warzywa rękami i dodaj do warzyw. Sałatkę dopraw oliwą i wymieszaj.
  4. Przygotowane steki z pstrąga ułóż na płaskim talerzu i udekoruj sałatką. Posypać do smaku grubą solą morską, polać sokiem z limonki, posypać posiekanymi ziołami i podawać.

RADA: Do sosu sałatkowego, który podasz ze smażonym pstrągiem, możesz dodać łyżeczkę octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny (limonki).

Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach

Kanapki z krewetkami i ananasem to prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo świąteczna przystawka. Idealna opcja na stół bufetowy i na te czasy, gdy jest dużo gości, ale nie ma wystarczająco dużo czasu. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka dużych krewetek, jeden dojrzały, soczysty ananas i trochę soku z limonki, aby uzyskać szybką marynatę ze skorupiaków. Krewetki smażą się na patelni grillowej w ciągu minuty, pozostając soczyste i bardzo smaczne, bez użycia ciasta i głębokiego smażenia.

Jeśli chcesz, możesz urozmaicić miniprzekąski i zastąpić część krewetek przegrzebkami. Zasada gotowania przegrzebków i ananasa będzie w przybliżeniu taka sama, a wynik będzie nie mniej smaczny.

Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach

Do przygotowania kanapek potrzebujesz:

  • 12 dużych obranych krewetek
  • 3 pierścienie…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja