Przepisy na patelnie grillowe, które pomogą Ci zorganizować piknik w kuchni
Roman Ryżow 09 lipca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Popularność potraw z grilla rośnie z roku na rok. Otwierają się specjalistyczne restauracje, a w sklepach zwiększa się asortyment profesjonalnych i domowych grilli elektrycznych. Z czym to się wiąże? To proste – współcześni ludzie chcą być zdrowi i żyć długo, dlatego pilnują swojej diety, preferując pieczone, a nie smażone. Dania z grilla zawierają mniej kalorii, tłuszczu i substancji rakotwórczych powstających pod wpływem wysokich temperatur, a wręcz przeciwnie, zachowują znacznie więcej witamin i minerałów. Do tego walor estetyczny, gdyż pieczone warzywa, mięso czy ryby wyglądają szczególnie apetycznie dzięki charakterystycznym paskom.
Treść materiału:
- Labane z grillowanym bakłażanem
- Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami
- Grillowana kapusta z cytryną
- Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną
- Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
- Grillowane portobello z pesto z rukoli
- Grillowane kotleciki w marynacie z pieczonej papryki
- Sałatka ze stekiem, kukurydzą i grillowanymi pomidorami
Dziś niemal w każdym domu znajduje się patelnia grillowa – kompaktowe i niedrogie urządzenie, które pozwala gotować jak w restauracji. Dzięki żebrowanej powierzchni nadmiar tłuszczu nie styka się z produktem i nie ląduje na talerzu, po prostu pozostaje na dnie. Odpowiednio dobrana patelnia grillowa pozwoli Ci bez wysiłku upiec mięso, grzyby, warzywa czy ryby ze złocistobrązową skórką, naturalnym smakiem i pysznym aromatem bez użycia tłuszczu, a jedynie dzięki gorącej powierzchni i dodatkowemu ciepłu wydobywającemu się ze ścian.
Ciekawe i nietypowe przepisy na patelni grillowej
Labane z grillowanym bakłażanem
Smaczne i zdrowe bakłażany to w zasadzie gąbka, więc podczas smażenia mogą wchłonąć dużo oleju. Spróbujcie ugotować je na patelni grillowej w stylu orientalnym – z zatarem i miętą, a bardzo gęsty jogurt labaneh, bardziej przypominający miękki ser, zrównoważy smak i doda przyjemnej kwaskowatości.
Przepis wykorzystuje za’atarpopularna mieszanka na Bliskim Wschodzie. Jego głównym składnikiem jest roślina z rodzaju oregano. Aby przygotować mieszankę w domu, wymieszaj równe części suszonego oregano, tymianku, cząbru i majeranku i drobno je zmiel. Dodać nasiona sezamu, sumak, płatki ostrej papryki i wymieszać. Weź wszystkie składniki mieszaniny w przybliżeniu w równych częściach.
Labane z grillowanym bakłażanem
Aby przygotować labane, potrzebujesz:
- 250 g labane
- 3 średnie bakłażany
- 1 średnia cytryna
- 1 mała czerwona cebula
- 8–10 gałązek mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka. l. biały ocet winny
- 1 łyżka. l. za’atara
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Włożyć do miski, zalać bardzo zimną wodą, odstawić na 10 minut. Następnie odsączamy na durszlaku i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Bakłażany pokroić w plastry o grubości 12-15 mm, posypać zatarem i zalać 3 łyżkami. l. oliwa z oliwek, dobrze wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i smaż bakłażany z obu stron, aż będą ugotowane. Przełożyć na talerz i lekko ostudzić.
- Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z 1 łyżką. l. oliwa z oliwek w małej misce. Doprawić solą i pieprzem. Grilluj cytrynę na patelni grillowej, często obracając plasterki, 2 minuty. Przełóż cytryny do cebuli, dodaj posiekane liście mięty i ocet, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżką. l. oliwa z oliwek.
- Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć w moździerzu na pastę ze szczyptą soli. Labaneh wymieszać z czosnkiem, doprawić solą i wyłożyć na talerz, wygładzić. Na labanie ułożyć bakłażany, a na nich cebulę i cytryny.
RADA: Przed gotowaniem spróbuj bakłażanów; jeśli uznasz, że są gorzkie, posyp pokrojone warzywa grubą solą, odstaw na kilka minut, opłucz pod bieżącą wodą i osusz każde kółko papierowym ręcznikiem.
Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami
Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami to doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad w domu lub na wsi. Danie okazuje się praktycznie dietetyczne, ponieważ ta część ptaka wcale nie jest tłusta i jest lekkostrawna. Jeśli chodzi o sosy, są one o wiele zdrowsze od tych kupnych, gdyż nie zawierają konserwantów. Aby pierś z kurczaka nie wyschła podczas grillowania, lekko rozbij mięso i trzymaj na ogniu po 5 minut z każdej strony. Wystarczą dwa lub trzy obroty.
Pierś z kurczaka i warzywa na patelni grillowej z dwoma sosami
Do przygotowania grillowanej piersi z kurczaka potrzebujesz:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 cukinia lub cukinia
- 4 małe pomidory
- 1 papryka
- oliwa z oliwek
Na sos miodowo-musztardowy:
- 100 ml musztardy
- 100 ml miodu
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszona papryka
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki czerwony pieprz
- 1/4 łyżeczki papryka ostra
Na sos ziołowy:
- 4 łyżki l oliwa z oliwek
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 gałązka bazylii
- 1 gałązka pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Najpierw przygotuj prosty sos ziołowy. Do miski wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj posiekane zioła i wyciśnięty czosnek. Dolać oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
- Aby przygotować sos miodowo-musztardowy, w małej misce połącz drobno posiekany czosnek i przyprawy. Dodać musztardę, miód i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki na pół godziny.
- Filet z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko ubić płaską stroną noża, posolić z obu stron i smażyć na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek, aż będzie ugotowana.
- Cukinię lub cukinię pokroić w grube plasterki, usunąć nasiona i błony z papryki, pokroić na 2-4 kawałki, każdego pomidora przekroić na pół. Warzywa grilluj i podawaj na gorąco z piersią kurczaka. Dobrze schłodzone sosy podawać osobno.
RADY: nie chcesz smażyć warzyw na dodatek do piersi kurczaka? Piec je w piekarniku, po natłuszczeniu olejem roślinnym. Nawiasem mówiąc, w tej formie szczególnie smaczne są mięsiste strąki słodkiej papryki. Inne proste i pyszne pikantne sosy, takie jak chimichurri czy salsa pomidorowa z sokiem z limonki i chili, idealnie nadają się do grillowanej piersi kurczaka z warzywami.
Grillowana kapusta z cytryną
Delikatna i soczysta młoda kapusta pieczona na patelni grillowej spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie okazuje się bardzo smaczne, lekkie i zdrowe, ponieważ to warzywo jest bogate w witaminy i błonnik. Aby było bardziej sycące, można dodać kilka plasterków boczku.
Grillowana kapusta z cytryną
Do przygotowania kapusty potrzebujesz:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1,5 cytryny
- 60-80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- mielona papryka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Główkę kapusty pokroić na 6-8 części, nie odcinać łodygi. Powstałe plastry (kliny) powinny zachować swój kształt i nie rozpadać się. Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj oliwę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Całą cytrynę pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm.
- Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj każdy plasterek kapusty mieszanką masła cytrynowego, upewniając się, że dostała się pomiędzy liście. Nasmaruj także plasterkami cytryny.
- Smaż plasterki kapusty na patelni grillowej, aż będą ciemno zwęglone, około 5-7 minut z każdej strony. Smaż plasterki cytryny przez 2 minuty. Podawać danie gorące, posypane mieloną papryką.
RADY: Tę grillowaną kapustę z cytryną często podaje się z sosem na bazie niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu naturalnego. Wystarczy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek lub kolendrę do sfermentowanego produktu mlecznego i dodać sól. W razie potrzeby możesz dodać trochę czosnku do sosu dla pikanterii. Jeśli sezon na młodą kapustę już się skończył, możesz sięgnąć po odmiany zimowe. Wystarczy obrać główkę kapusty z najtwardszych zewnętrznych liści, odciąć nożem szorstkie żyłki i zwiększyć czas smażenia do 10-12 minut z każdej strony.
Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną
Pstrąga na patelni grillowej z sałatką wiosenną można przyrządzać o każdej porze roku, najważniejsze jest, aby znaleźć naprawdę dobrą rybę. Kupując, zwróć uwagę na oczy – nie powinny być mętne. A także spójrz na skrzela – nie powinny być blade. Jeśli kupujesz ryby w stekach lub filetach, to wybieraj u sprawdzonego dostawcy. Przygotowanie pstrąga do smażenia jest bardzo proste, wystarczy polać steki sosem sojowym i lekko doprawić, a szybkie smażenie z minimalną ilością oleju sprawi, że ryba będzie soczysta i aromatyczna.
Korzystając z tego przepisu, możesz ugotować nie tylko steki z pstrąga, ale także łososia, łososia kumpla, łososia sockeye i wiele innych rodzajów ryb. Najważniejsze, żeby nie przesadzić i nie wysuszyć ryby. Musi zachować swoją delikatność i soczystość.
Pstrąg na patelni grillowej z sałatką wiosenną
Aby ugotować pstrąga, potrzebujesz:
- 4 steki z pstrąga
- 2 kolorowe papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona ostra papryka
- 4 łyżki l. sos sojowy
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 2-3 kawałki limonki
- groszek ziele angielskie
- groszek kolendrowy
- gruba sól morska
- warzywa do podania
- Steki z pstrąga umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przełożyć do dużej miski, polać sosem sojowym, zmielonym pieprzem i kolendrą i lekko masować, aż ryba zostanie dokładnie pokryta.
- Marynuj steki z pstrąga przez co najmniej 15 minut, następnie smaż na natłuszczonej patelni grillowej na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz, aby Twoje steki były nie tylko smaczne, ale także piękne i apetyczne, staraj się zachować paski z patelni grillowej, dlatego ostrożnie je odwracaj.
- Do sałatki pokroić paprykę i cebulę w cienkie paski, w razie potrzeby dodać paprykę (ostrość dostosować do własnych upodobań). Grubo posiekaj lub rozerwij warzywa rękami i dodaj do warzyw. Sałatkę dopraw oliwą i wymieszaj.
- Przygotowane steki z pstrąga ułóż na płaskim talerzu i udekoruj sałatką. Posypać do smaku grubą solą morską, polać sokiem z limonki, posypać posiekanymi ziołami i podawać.
RADA: Do sosu sałatkowego, który podasz ze smażonym pstrągiem, możesz dodać łyżeczkę octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny (limonki).
Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
Kanapki z krewetkami i ananasem to prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo świąteczna przystawka. Idealna opcja na stół bufetowy i na te czasy, gdy jest dużo gości, ale nie ma wystarczająco dużo czasu. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka dużych krewetek, jeden dojrzały, soczysty ananas i trochę soku z limonki, aby uzyskać szybką marynatę ze skorupiaków. Krewetki smażą się na patelni grillowej w ciągu minuty, pozostając soczyste i bardzo smaczne, bez użycia ciasta i głębokiego smażenia.
Jeśli chcesz, możesz urozmaicić miniprzekąski i zastąpić część krewetek przegrzebkami. Zasada gotowania przegrzebków i ananasa będzie w przybliżeniu taka sama, a wynik będzie nie mniej smaczny.
Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
Do przygotowania kanapek potrzebujesz:
- 12 dużych obranych krewetek
- 3 pierścienie…