Przepisy na likiery: Zhurbin, Koniak i wiśnia, Most Kalinov, Gin z limonką, Dzhigurda

Przepisy na likiery: Zhurbin, Koniak i wiśnia, Most Kalinov, Gin z limonką, Dzhigurda

Przepisy na likiery: Zhurbin, Koniak i wiśnia, Most Kalinov, Gin z limonką, Dzhigurda

Aleksander Iljin 16 sierpnia 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Kiedy w naturze, ogólnie rzecz biorąc, wszystko było już dojrzałe, nasi przodkowie (niezależnie od narodowości) zaczęli to robić, w tym: nalewki. Mamy zdecydowanie więcej szczęścia, bo produktu gotowego do zaparzenia jest pod dostatkiem na każdym rogu. Wódka, gin, koniak czy jakakolwiek brandy jest tańsza – na wszystko znajdzie się owoc, warzywo, jagoda.

Domowa nalewka

Są tylko trzy rzeczy, których należy unikać. Nie próbuj dodawać alkoholu do grzybów, nawet borowików, gdyż powstały produkt będzie miał właściwości psychodeliczne (i nie zawsze przewidywalne). Staraj się nie jeść jedzenia z butelki, gdy jest już pusta. I nie próbuj sprzedawać rezultatu swojej pracy, jest to ah-ah-ah, po którym następuje ah-ta-ta. Oto przepisy na nalewki, które lubimy najbardziej.

Nalewka Żurbina

Przepisem na ten likier podzielił się kiedyś w magazynie Gastronom Aleksander Zhurbin, kompozytor i uznany smakosz. Od tego czasu praktykujemy go regularnie, czasami zastępując pieprz selerem.

Trzeba zabrać ze sobą butelkę porządnej wódki i 1-2 soczyste słodkie papryczki. Otwórz butelkę i usuń rdzenie i łodygi z papryki. Z butelki należy wlać około pół szklanki wódki (najlepiej rozlać ją do szklanek i, jak to się mówi, wypić w oczekiwaniu, aż nalewka będzie gotowa), a paprykę pokroić w cienkie paski. Następnie paski te ostrożnie umieszcza się w butelce, którą następnie szczelnie zamyka i umieszcza w lodówce. Po godzinie nalewka jest gotowa. Jest bardzo smaczne i niezbyt mocne, jednak zaleca się, aby nie pić więcej niż litr na osobę.

Nalewka koniakowo-wiśniowa

Paradoks tej nalewki polega na tym, że najlepszą jakość uzyskuje się stosując zły koniak i mrożone wiśnie. Minus za minus, że tak powiem. Cokolwiek to oznacza.

Jeśli nie pomyślałeś o zamrożeniu wiśni w sezonie, nie przejmuj się tym nonsensem. Kup torbę mrożonych wiśni, są tak samo dobre, jeśli nie lepsze. Kup koniak, najlepiej jak najmniej francuski. Weź półtoralitrową plastikową butelkę, włóż do niej pojedynczo mrożone wiśnie, a następnie za pomocą lejka wlej koniak. Zakręć butelkę i pozostaw ją w temperaturze pokojowej. Za jeden dzień nalewka będzie gotowa. Pij bez chłodzenia, rozlewając do klasycznych kieliszków do wódki. Szczerze mówiąc, będzie się tam czego delektować.

Nalewka Kalinov Most

Prezenterzy radiowi wyróżniają to szczególnie dlatego, że ta domowa nalewka jest nie tylko doskonała w smaku, ale także błyskawicznie leczy kaszel. Warto za to kupić dobrą wódkę i dostosować ilość cukru do własnego gustu.

Kupuj całą kalinę, jaką znajdziesz na rynku – jeśli nie potrzebujesz jej teraz, będziesz jej potrzebować później. Oddzielić około kilograma, przełożyć na sito, przykryć gazą, żeby za bardzo nie rozpryskać i łyżką mocno przetrzeć jagody przez sito. Sok wlać do butelki o pojemności 0,75 litra, dodać przez lejek około 150 g cukru (czyli 2/3 szklanki) i łyżeczkę miodu. Wstrząsaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać 0,5 litra dobrej wódki, dokładnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Po 2 tygodniach nalewka jest gotowa, a po miesiącu jest boska.

Nalewka z ginu i limonki

Główną wadą nadużywania ginu jest uczucie, że zjadłeś za dużo świeżej sosny. Ta domowa nalewka pozwala zdusić ten niedobór w zarodku.

Kup butelkę niezbyt drogiego ginu i 1 limonkę. Upewnij się, że skórka limonki nie jest pokryta stearyną (normalna limonka w naszych szerokościach geograficznych wygląda na nieco starszą; jeśli się nad tym zastanowić, jest to całkowicie normalne). Umyj to. Weź nóż, pokrój całą skórkę z limonki w paski, włóż do miski i lekko rozgnieć rączką noża. Samą limonkę pokroić w cienkie plasterki. Wlej około pół szklanki ginu z butelki (jasne, co z tym zrobić), włóż do niego kubki z limonką i paski skórki. Szczelnie zamknij butelkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Napar podawaj do szklanki pełnej kostek lodu. Pij, myśląc, że to długi drink.

Nalewka Dzhigurda

Nie wiadomo, dlaczego ta nalewka nazywa się imieniem najseksowniejszej osoby w znanym wszechświecie. Przepis na nalewkę Dżigurdy jest tak doskonały, że wprowadzanie w nim jakichkolwiek zmian nie wchodzi w grę. Mówią, że w tym przypadku włosy mogą rosnąć na dłoniach.

Weź pęczek koperku, pokrój go na kawałki i wrzuć do moździerza. Dodać szczyptę soli gruboziarnistej, a następnie za pomocą tłuczka rozdrobnić koperek i sól. Nie daj się zwieść, niech będzie niegrzecznie. Następnie weź główkę czosnku i przekrój ją nożem w poprzek, a następnie pokrój na kilka kawałków. Następnie weź 2 strąki najostrzejszej papryki, jaką możesz dostać i pokrój je wzdłuż. Całość wlać do półtoralitrowej plastikowej butelki, wlać do niej litr wódki i wstawić do lodówki. Pij co drugi dzień. A jeśli możesz, to za dwa.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #nalewka #wrzesieńPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Aleksander IljinAleksander Iljin16 września 2011

Szkło, plastik, stal nierdzewna – wszystko jest takie samo. Tylko dębowa beczka ma wpływ.

00OdpowiedźTotoToto16 września 2011

Czy normalne jest zaparzanie nalewek w plastiku? Może lepsze będzie szkło?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja