Istnieją przepisy, które stają się pyszne już po pierwszym przeczytaniu. Tutaj na przykład: „Pokrój figi w duże plasterki, włóż do formy i zalej miodem”. Czy możesz oprzeć się figom skropionym miodem? Ja – nie!
Tego lata mój syn i ja spędziliśmy wakacje w Portugalii. W naszym małym miasteczku nad oceanem właśnie odbywały się targi książki. Chodziliśmy tam prawie codziennie. W rezultacie większość wagi bagażu, z którym wróciłem z wakacji, przypadły książkom kucharskim. W domu uporządkowałam swoje skarby i wreszcie mogłam wypróbować przepisy z nowych książek, które czytałam na wakacjach jako bajki na dobranoc.
Za pierwszym razem ciasto figowe było zbyt mokre i ledwo urosło, ale i tak było pyszne. Upiekłam go po raz drugi, zmieniając proporcje składników i zastępując wskazany w oryginale jogurt grecki, kefirem. A ciasto spełniło wszystkie oczekiwania! Teraz ten delikatny biszkopt o subtelnym cytrusowym aromacie z warstwą miodowych fig zdecydowanie plasuje się w pierwszej piątce mojej osobistej parady domowych ciast.
Przepis na wilgotne ciasto figowo-miodowe
Czego potrzebujesz:
- 225 g mąki
- 180 g masła
- 175 g cukru
- 150 ml kefiru (lub jogurtu greckiego)
- 6-8 szt. świeże figi
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki l. Miód
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda
Co zrobić: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg o średnicy równej średnicy tortownicy. Delikatnie nasmaruj spód formy olejem roślinnym i umieść na nim wycięty okrąg. Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj, osusz i usuń skórkę na drobnej tarce. Figi myjemy, suszymy, każdy owoc kroimy na 8 części i układamy na dnie formy. Skropić miodem. W głębokiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy i dobrze wymieszaj. Oddziel żółtka od białek, dodawaj po jednym żółtku do masy maślanej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy maślanej przesiej około 1/3 mąki, dobrze wymieszaj, wlej połowę porcji kefiru i ponownie wymieszaj. Następnie dodać połowę pozostałej mąki, wymieszać, wlać pozostały jogurt, ponownie wymieszać i dodać pozostałą mąkę. Dokładnie wymieszaj ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać połowę białek i wymieszać mikserem. Do ciasta dodać drugą połowę białek i delikatnie wymieszać łyżką od góry do dołu. Ciastem napełnij figi w formie. Piec ciasto na środku piekarnika przez 1 godzinę 15 minut. Gotowe ciasto figowe wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na patelni. Następnie usuń krawędzie formy. Teraz musisz przenieść ciasto na talerz, aby figi znalazły się na wierzchu. Po wyłożeniu ciasta na talerz należy ostrożnie usunąć dno formy i papier do pieczenia. Ciasto z figami najlepiej podawać 2-3 godziny po upieczeniu, gdyż potrzebuje czasu, aby wchłonęło wszystkie smaki. Resztę ciasta wkładam na noc do lodówki, a następnego ranka jem wspaniałe śniadanie składające się z kawy i zimnego ciasta figowego. Kilka godzin w lodówce na pewno dobrze robi.
Elena Ilyina: „W mojej rodzinie szefową pieczenia była moja babcia – wiedziała, jak upiec ciasta „jak we wsi”: ogromna liczba ciast i serników z różnymi nadzieniami z ogromnej ilości ciasta. Mama piekła rzadko i był to radziecki klasyk: ciasto miodowe, orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem, ciasteczka z majonezem, tubki marmolady. Eksperymenty z ptasim mlekiem, jak pamiętam, nie powiodły się. Moim zdaniem pieczenie to czysta przyjemność: od zapachów przypraw, od śniegu przesianej do miski mąki, od ubijania masła i cukru – z żółtego na biały, od przemiany cienkiej, niepozornej bieli w białą błyszczącą szczyty, z sekretnego życia ciasta, pełne szelesty i dźwięki, z ciepłego zapachu ciasta drożdżowego, do którego tak przyjemnie jest wracać na swoje miejsce i patrzeć, jak uparcie wraca… Kiedy muszę uporządkować swoje myśli i pomysły, piekę ciasteczka wycinane foremkami. Kiedy nie mogę sobie poradzić z kolejnym urządzeniem technicznym, wyjmuję gofrownicę – zawsze jest mi posłuszna. Kiedy potrzebuję się wewnętrznie uspokoić, piekę babeczki. Wpraw się w świąteczny nastrój – ciasta. To rodzaj terapii pieczeniem.”
Przepisy Eleny Ilyiny:
Sochniki z twarogiem Z twarogu można przygotować wiele półproduktów, włożyć je do zamrażarki i wykorzystać według potrzeb. Naleśniki serowe cieszą się w naszej rodzinie ogromnym zainteresowaniem… Zobacz więcej…
Ciasto bretońskie Przepis przywiozła mi koleżanka z podróży na południe Francji. Zamawiała ciasto ze wszystkich restauracji, w których jadła obiad, i ostatecznie błagała szefa kuchni o przepis. Zobacz więcej…
Babeczki jagodowe Klasyczny przepis na muffiny jest prosty: w jednej misce wymieszaj wszystkie płynne składniki i cukier, a w drugiej wszystkie suche składniki i jagody. Następnie… Zobacz więcej…
Kosze z truskawkami Niedawno odkryłam niesamowite połączenie – truskawki i oliwki. Ale tym razem nie będziemy trząsć się z podstaw, po prostu włożymy truskawki do chrupiącego koszyka… Zobacz więcej…
Ciasto morelowe Jego suche, kruche ciasto doskonale utrzymuje w swoich granicach delikatny miąższ i jest nasączone sokami owocowymi na tyle, aby stało się aromatyczne i lekko wilgotne… Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #figi #pieczenie #ciast #Elena IlyinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych