Przepisy na domowy szampan z winogron, liści winogron i liści porzeczki
Olga Siutkina 31 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Oczywiście nieszczere jest nazywanie wszystkich napojów gazowanych słowem „szampan”. Prawidłowe jest używanie go wyłącznie w odniesieniu do wina wyprodukowanego przy użyciu określonej technologii we francuskiej prowincji Szampania. Francuzi nazywają nawet swój gazowany napój o niskiej zawartości alkoholu wytwarzany z cydru jabłkowego, a nie szampana jabłkowego. Jeśli jednak chcesz pachnącego, musującego „musu” wykonanego własnymi rękami, to dlaczego nie? A poza tym taki domowy „szampan” będzie znacznie tańszy niż oryginalny.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Szampan wytwarzany z winogron w domu
- Szampan wytwarzany z liści winogron
- Szampan z liści czarnej porzeczki
- Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną
Produkcja szampana z winogron to złożony i długotrwały proces, którego przy całym pragnieniu i umiejętnościach nie da się powtórzyć w domu. Technologia „domowego szampana” na bazie liści winogron lub porzeczek jest podobna do procesu produkcji cydru. Choć podobnie jak szampan produkowany z winogron, wino gazowane w końcowej fazie zamyka się w butelkach szczelnie przylegającymi korkami, które zakręca się metalowym drutem „muselet” zatrzymującym gazy.
Odkręcając kaganiec zawsze oczekujemy bawełny i płynącej piany. W wyniku fermentacji powstają bąbelki i piana; bez tego wino musujące nie powstanie. Fermentacja rozpoczyna się łatwo – naturalne drożdże występują na owocach, jagodach, liściach, wystarczy stworzyć odpowiednie warunki, aby mogła się rozpocząć. Jednym z nich jest to, że owoców, jagód czy liści nie należy poddawać obróbce chemicznej przez co najmniej trzy tygodnie. A co najważniejsze, surowce do produkcji szampana nie są myte. Jeśli chcesz szybciej, możesz dodać drożdże winiarskie, aby przyspieszyć działanie; są one dostępne w handlu.
Oprócz oryginalnych produktów będziesz potrzebował cukru. Przede wszystkim, aby nakarmić bakterie kwasu mlekowego i utrzymać fermentację. Od ilości cukru zależy, jak słodki będzie szampan.
Do przygotowania domowego szampana z liści winogron lub szampana z liści porzeczki będziemy potrzebować:
- szklany pojemnik lub emaliowana patelnia bez frytek na 8-10 litrów
- pięciolitrowe (lub więcej) butelki lub słoiki.
- gaza
- grube rękawice lateksowe do uszczelnienia wodnego
- gumki biurowe
- gruba igła
- butelki z plastikowym korkiem i drutem wylotowym (jak szampan) lub specjalne z korkiem jarzmowym.
Szampan wytwarzany z winogron w domu
Produkcja szampana z winogron to złożony i długotrwały proces, którego raczej nie powtórzy się dokładnie w domu, ale przy staranności i cierpliwości całkiem możliwe jest przygotowanie pysznego napoju musującego.
Do przygotowania oryginalnego szampana używa się niektórych odmian winogron, ale w domu można użyć dowolnych winogron. Zarówno pod względem koloru, jak i smaku i aromatu. Im bardziej aromatyczne są jagody, tym bardziej aromatyczny będzie szampan. Możesz wziąć jasne, różowe, czerwone winogrona lub wymieszać kilka odmian.
Nie ma potrzeby mycia i zbierania jagód z pęczków, w przeciwnym razie zmyjesz drożdże winiarskie znajdujące się na owocach, bez których trudno będzie rozpocząć proces fermentacji.
Szampan wytwarzany z winogron w domu
Czego potrzebujesz, aby zrobić szampana z winogron w domu:
- 10 kg jasnych winogron
- 2 litry wody
- Zmiażdż winogrona ręcznie lub za pomocą specjalnej prasy. Nie ma potrzeby usuwania jagód z pęczków, nie ma też potrzeby ich mycia.
- Sok przelać do butelki lub wygodnego pojemnika do fermentacji (szkło, emalia bez wiórów), dodać odrobinę miąższu i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Następnie ostrożnie przecedź przez filtr do butelki fermentacyjnej.
- Zrób uszczelnienie wodne z rękawicy lateksowej, przekłuwając jeden lub dwa palce grubą igłą.
- Wlej ciepłą wodę do butelki z sokiem, załóż rękawicę z uszczelnieniem wodnym i dla bezpieczeństwa zaciśnij gumkę wokół szyi rękawicy. Pozostaw szampana wyprodukowanego z winogron do fermentacji w domu na dwa tygodnie. Zakończeniem fermentacji jest opuszczenie rękawicy.
- Ostrożnie rozlej szampana z winogron do butelek i zamknij korkami, mocno zakręć. Odstawić na trzydzieści dni w chłodne miejsce.
Szampan wytwarzany z liści winogron
Ozdobą stołu zawsze będzie butelka dobrego szampana. Jest mało prawdopodobne, aby jakakolwiek znacząca uczta nie obeszła się bez niego. Szampan nadaje smak i aromat odmian winogron, z których jest wytwarzany. Tradycyjnie występuje siedem odmian – pięć białych i dwie czerwone. Jednak aromat winogron zawarty jest nie tylko w jagodach, ale także w liściach. Jest to dość subtelne, ale eksperci mogą to wykryć. Jeśli wykażesz się pracowitością i cierpliwością – proces jest dość długi – możesz zaskoczyć znajomych butelką własnego napoju musującego.
Szampan wytwarzany z liści winogron
Czego potrzebujesz do zrobienia szampana z liści winogron:
- 2 kg liści winogron
- 6 litrów wody
- cukier w ilości 200 g na 1 litr płynu
- Zbieraj liście z winogron. Przed zbiorem liści winogron nie należy poddawać zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie. Liście powinny być wolne od oznak choroby. Po zebraniu liści nie należy ich myć.
- Liście włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Przykryj patelnię grubą ściereczką i odstaw na trzy dni w chłodne miejsce. W tym czasie woda napełni się i nabierze aromatu liści.
- Następnie wyjmij liście, ostrożnie wyciśnij do powstałego naparu i odmierz objętość płynu. W zależności od powstałej objętości płynu odmierzyć ilość cukru.
- Do naparu z liści winogron dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Wykonaj uszczelnienie wodne – wykonaj otwory w jednym lub dwóch palcach rękawicy lateksowej. Takie urządzenie nie pozwala na przedostanie się tlenu z zewnątrz, a gdy nastąpi jego duże nagromadzenie, „upuszcza” nadmiar powstającego dwutlenku węgla.
- Płyn rozlej do butelek lub słoików, załóż szczelnie rękawiczki na szyję i zabezpiecz gumką recepturką.
- Pozostaw butelki do fermentacji na 28 dni w ciemnym miejscu. W tym czasie monitoruj postęp procesu. W pierwszym tygodniu powinny pojawić się oznaki fermentacji i unieść się rękawica wodna. Jeśli tak się nie stanie, dodaj 7-8 g drożdży winiarskich lub kilka garści rodzynek (rodzynek nie myj). Pod koniec fermentacji rękawica z uszczelnieniem wodnym opadnie.
- Przygotuj butelki, korki i drut – jeśli są to butelki szampana. Lub butelki z korkiem jarzmowym. Lepiej nie używać plastikowej butelki, ponieważ powstający dwutlenek węgla może ją rozbić.
- Pod koniec procesu fermentacji szampana z liści winogron rozlać do butelek w ilości około 3/4 objętości, tak aby było miejsce na gromadzenie się dwutlenku węgla. Uszczelnij butelki korkami i przekręć je drutem.
- Umieścić butelki poziomo i codziennie obracać je o około 1-2 cm wokół własnej osi. Po dziesięciu dniach na ściance butelki pojawi się osad, to znak, że domowy szampan z liści winogron jest gotowy. Pij schłodzonego szampana.
Szampan z liści czarnej porzeczki
Napój musujący na bazie sfermentowanego soku winogronowego charakteryzuje się przyjemnym delikatnym smakiem, aromatem odmian winogron, z których jest wytwarzany, a mrowienie pęcherzyków gazu potęguje wrażenie świątecznego nastroju. Szampan z liści czarnej porzeczki, nie mniej niż z soku winogronowego, może zadowolić swoim aromatem. Wszyscy możemy sobie łatwo wyobrazić, jak wspaniała jest herbata ze świeżych, właśnie zebranych liści porzeczki. A zimny, gazowany napój to nie cud! Będziesz także zadowolony, że ten „szampan” jest znacznie tańszy i jest przygotowywany własnymi rękami.
Szampan z liści czarnej porzeczki
Czego potrzebujesz do zrobienia szampana z liści czarnej porzeczki:
- 1 kg świeżych liści porzeczki
- 10 litrów wody
- 1,5 kg cukru
- 20 g drożdży winiarskich
- Zbierz liście porzeczki. Krzewy porzeczki nie powinny być poddawane zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie przed zbiorem liści. Nie myć liści. Porwij rękami na małe kawałki i włóż do pojemnika fermentacyjnego.
- Rozpuść 0,5 kg cukru w dwóch litrach ciepłej wody i wsyp liście do pojemników fermentacyjnych. Pozostawić do zaparzenia do momentu rozpoczęcia fermentacji, następnie odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Optymalna temperatura wynosi 25 stopni.
- Po trzech dniach odcedź płyn do innego pojemnika i dodaj pozostałą wodę oraz cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i zamknij butelki. Umieścić w ciemnym miejscu. Pod koniec fermentacji szampan z liści czarnej porzeczki stanie się przezroczysty.
Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną
Domowy szampan to świetna opcja, aby zaoszczędzić rodzinny budżet i udekorować stół ulubionym niskoalkoholowym napojem musującym. Aromat porzeczek i cytryny w „jednej butelce” zawsze pozostawia przyjemny posmak. Przygotowanie napoju o niskiej zawartości cukru lub odwrotnie, słodszego to kwestia gustu. Ale w każdym razie nie będzie gorszy od zwykłego fabrycznego napoju musującego.
Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną
Czego potrzebujesz, aby zrobić szampana z liści czarnej porzeczki z cytryną:
- 100 g liści czarnej porzeczki
- 1 mała cytryna
- 400 g cukru
- 6 g suchych drożdży
- 6 litrów wody pitnej
- grube lateksowe rękawiczki
- Zbieraj liście z krzewów porzeczek. Przed zbiorem liści porzeczek nie należy poddawać zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie. Liście muszą być zdrowe i nieuszkodzone.
- Umyj cytrynę wrzącą wodą. Odetnij skórkę. Cytrynę obierz z białej warstwy – albedo. Obraną cytrynę pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Skórkę pokroić w cienkie paski.
- Liście porzeczki porwij na małe kawałki i umieść w pojemniku do fermentacji. Dodać posiekaną cytrynę i skórkę. Dobrze, jeśli pojemnikiem jest butelka lub słoik, który można zamknąć pokrywką.
- Dodać cukier i zalać zimną wodą. Zamknij pojemnik pokrywką i umieść w ciepłym miejscu. Pozostaw na dwa dni, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu potrząśnij.
- Przygotuj uszczelkę wodną. Nakłuj jeden lub dwa palce rękawicy grubą igłą. Takie urządzenie nie pozwala na przedostanie się tlenu z zewnątrz, a gdy nastąpi duże nagromadzenie dwutlenku węgla, uwalnia go na zewnątrz.
- Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlać do butelki. Po pewnym czasie, gdy zacznie się zauważalna fermentacja, zakręć butelkę wodą i przenieś ją w chłodne miejsce na 7-10 dni.
- Po zakończeniu fermentacji rękawica z uszczelnieniem wodnym opadnie. Odcedź domowy szampan z liści czarnej porzeczki i cytryny do czystego pojemnika. Posmakuj tego. W razie potrzeby dodać więcej cukru i wymieszać.
- Szamański szaman rozlać do czystych butelek, szczelnie zakręcić, zabezpieczyć korki drutem i odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania na 1 miesiąc.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szampan #liście winogron #winodomowej roboty