Przepisy na domowy szampan z winogron, liści winogron i liści porzeczki

Przepisy na domowy szampan z winogron, liści winogron i liści porzeczki

Przepisy na domowy szampan z winogron, liści winogron i liści porzeczki

Olga Siutkina 31 sierpnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Oczywiście nieszczere jest nazywanie wszystkich napojów gazowanych słowem „szampan”. Prawidłowe jest używanie go wyłącznie w odniesieniu do wina wyprodukowanego przy użyciu określonej technologii we francuskiej prowincji Szampania. Francuzi nazywają nawet swój gazowany napój o niskiej zawartości alkoholu wytwarzany z cydru jabłkowego, a nie szampana jabłkowego. Jeśli jednak chcesz pachnącego, musującego „musu” wykonanego własnymi rękami, to dlaczego nie? A poza tym taki domowy „szampan” będzie znacznie tańszy niż oryginalny.

Szampan

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Szampan wytwarzany z winogron w domu
  • Szampan wytwarzany z liści winogron
  • Szampan z liści czarnej porzeczki
  • Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną

Produkcja szampana z winogron to złożony i długotrwały proces, którego przy całym pragnieniu i umiejętnościach nie da się powtórzyć w domu. Technologia „domowego szampana” na bazie liści winogron lub porzeczek jest podobna do procesu produkcji cydru. Choć podobnie jak szampan produkowany z winogron, wino gazowane w końcowej fazie zamyka się w butelkach szczelnie przylegającymi korkami, które zakręca się metalowym drutem „muselet” zatrzymującym gazy.

Odkręcając kaganiec zawsze oczekujemy bawełny i płynącej piany. W wyniku fermentacji powstają bąbelki i piana; bez tego wino musujące nie powstanie. Fermentacja rozpoczyna się łatwo – naturalne drożdże występują na owocach, jagodach, liściach, wystarczy stworzyć odpowiednie warunki, aby mogła się rozpocząć. Jednym z nich jest to, że owoców, jagód czy liści nie należy poddawać obróbce chemicznej przez co najmniej trzy tygodnie. A co najważniejsze, surowce do produkcji szampana nie są myte. Jeśli chcesz szybciej, możesz dodać drożdże winiarskie, aby przyspieszyć działanie; są one dostępne w handlu.

Oprócz oryginalnych produktów będziesz potrzebował cukru. Przede wszystkim, aby nakarmić bakterie kwasu mlekowego i utrzymać fermentację. Od ilości cukru zależy, jak słodki będzie szampan.

Do przygotowania domowego szampana z liści winogron lub szampana z liści porzeczki będziemy potrzebować:

  • szklany pojemnik lub emaliowana patelnia bez frytek na 8-10 litrów
  • pięciolitrowe (lub więcej) butelki lub słoiki.
  • gaza
  • grube rękawice lateksowe do uszczelnienia wodnego
  • gumki biurowe
  • gruba igła
  • butelki z plastikowym korkiem i drutem wylotowym (jak szampan) lub specjalne z korkiem jarzmowym.

Szampan wytwarzany z winogron w domu

Produkcja szampana z winogron to złożony i długotrwały proces, którego raczej nie powtórzy się dokładnie w domu, ale przy staranności i cierpliwości całkiem możliwe jest przygotowanie pysznego napoju musującego.

Do przygotowania oryginalnego szampana używa się niektórych odmian winogron, ale w domu można użyć dowolnych winogron. Zarówno pod względem koloru, jak i smaku i aromatu. Im bardziej aromatyczne są jagody, tym bardziej aromatyczny będzie szampan. Możesz wziąć jasne, różowe, czerwone winogrona lub wymieszać kilka odmian.

Nie ma potrzeby mycia i zbierania jagód z pęczków, w przeciwnym razie zmyjesz drożdże winiarskie znajdujące się na owocach, bez których trudno będzie rozpocząć proces fermentacji.

Szampan wytwarzany z winogron w domu
Szampan wytwarzany z winogron w domu

Czego potrzebujesz, aby zrobić szampana z winogron w domu:

  • 10 kg jasnych winogron
  • 2 litry wody
  1. Zmiażdż winogrona ręcznie lub za pomocą specjalnej prasy. Nie ma potrzeby usuwania jagód z pęczków, nie ma też potrzeby ich mycia.
  2. Sok przelać do butelki lub wygodnego pojemnika do fermentacji (szkło, emalia bez wiórów), dodać odrobinę miąższu i pozostawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Następnie ostrożnie przecedź przez filtr do butelki fermentacyjnej.
  3. Zrób uszczelnienie wodne z rękawicy lateksowej, przekłuwając jeden lub dwa palce grubą igłą.
  4. Wlej ciepłą wodę do butelki z sokiem, załóż rękawicę z uszczelnieniem wodnym i dla bezpieczeństwa zaciśnij gumkę wokół szyi rękawicy. Pozostaw szampana wyprodukowanego z winogron do fermentacji w domu na dwa tygodnie. Zakończeniem fermentacji jest opuszczenie rękawicy.
  5. Ostrożnie rozlej szampana z winogron do butelek i zamknij korkami, mocno zakręć. Odstawić na trzydzieści dni w chłodne miejsce.

Szampan wytwarzany z liści winogron

Ozdobą stołu zawsze będzie butelka dobrego szampana. Jest mało prawdopodobne, aby jakakolwiek znacząca uczta nie obeszła się bez niego. Szampan nadaje smak i aromat odmian winogron, z których jest wytwarzany. Tradycyjnie występuje siedem odmian – pięć białych i dwie czerwone. Jednak aromat winogron zawarty jest nie tylko w jagodach, ale także w liściach. Jest to dość subtelne, ale eksperci mogą to wykryć. Jeśli wykażesz się pracowitością i cierpliwością – proces jest dość długi – możesz zaskoczyć znajomych butelką własnego napoju musującego.

Szampan wytwarzany z liści winogron
Szampan wytwarzany z liści winogron

Czego potrzebujesz do zrobienia szampana z liści winogron:

  • 2 kg liści winogron
  • 6 litrów wody
  • cukier w ilości 200 g na 1 litr płynu
  1. Zbieraj liście z winogron. Przed zbiorem liści winogron nie należy poddawać zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie. Liście powinny być wolne od oznak choroby. Po zebraniu liści nie należy ich myć.
  2. Liście włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Przykryj patelnię grubą ściereczką i odstaw na trzy dni w chłodne miejsce. W tym czasie woda napełni się i nabierze aromatu liści.
  3. Następnie wyjmij liście, ostrożnie wyciśnij do powstałego naparu i odmierz objętość płynu. W zależności od powstałej objętości płynu odmierzyć ilość cukru.
  4. Do naparu z liści winogron dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Wykonaj uszczelnienie wodne – wykonaj otwory w jednym lub dwóch palcach rękawicy lateksowej. Takie urządzenie nie pozwala na przedostanie się tlenu z zewnątrz, a gdy nastąpi jego duże nagromadzenie, „upuszcza” nadmiar powstającego dwutlenku węgla.
  6. Płyn rozlej do butelek lub słoików, załóż szczelnie rękawiczki na szyję i zabezpiecz gumką recepturką.
  7. Pozostaw butelki do fermentacji na 28 dni w ciemnym miejscu. W tym czasie monitoruj postęp procesu. W pierwszym tygodniu powinny pojawić się oznaki fermentacji i unieść się rękawica wodna. Jeśli tak się nie stanie, dodaj 7-8 g drożdży winiarskich lub kilka garści rodzynek (rodzynek nie myj). Pod koniec fermentacji rękawica z uszczelnieniem wodnym opadnie.
  8. Przygotuj butelki, korki i drut – jeśli są to butelki szampana. Lub butelki z korkiem jarzmowym. Lepiej nie używać plastikowej butelki, ponieważ powstający dwutlenek węgla może ją rozbić.
  9. Pod koniec procesu fermentacji szampana z liści winogron rozlać do butelek w ilości około 3/4 objętości, tak aby było miejsce na gromadzenie się dwutlenku węgla. Uszczelnij butelki korkami i przekręć je drutem.
  10. Umieścić butelki poziomo i codziennie obracać je o około 1-2 cm wokół własnej osi. Po dziesięciu dniach na ściance butelki pojawi się osad, to znak, że domowy szampan z liści winogron jest gotowy. Pij schłodzonego szampana.

Szampan z liści czarnej porzeczki

Napój musujący na bazie sfermentowanego soku winogronowego charakteryzuje się przyjemnym delikatnym smakiem, aromatem odmian winogron, z których jest wytwarzany, a mrowienie pęcherzyków gazu potęguje wrażenie świątecznego nastroju. Szampan z liści czarnej porzeczki, nie mniej niż z soku winogronowego, może zadowolić swoim aromatem. Wszyscy możemy sobie łatwo wyobrazić, jak wspaniała jest herbata ze świeżych, właśnie zebranych liści porzeczki. A zimny, gazowany napój to nie cud! Będziesz także zadowolony, że ten „szampan” jest znacznie tańszy i jest przygotowywany własnymi rękami.

Szampan z liści czarnej porzeczki
Szampan z liści czarnej porzeczki

Czego potrzebujesz do zrobienia szampana z liści czarnej porzeczki:

  • 1 kg świeżych liści porzeczki
  • 10 litrów wody
  • 1,5 kg cukru
  • 20 g drożdży winiarskich
  1. Zbierz liście porzeczki. Krzewy porzeczki nie powinny być poddawane zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie przed zbiorem liści. Nie myć liści. Porwij rękami na małe kawałki i włóż do pojemnika fermentacyjnego.
  2. Rozpuść 0,5 kg cukru w ​​dwóch litrach ciepłej wody i wsyp liście do pojemników fermentacyjnych. Pozostawić do zaparzenia do momentu rozpoczęcia fermentacji, następnie odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Optymalna temperatura wynosi 25 stopni.
  3. Po trzech dniach odcedź płyn do innego pojemnika i dodaj pozostałą wodę oraz cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i zamknij butelki. Umieścić w ciemnym miejscu. Pod koniec fermentacji szampan z liści czarnej porzeczki stanie się przezroczysty.

Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną

Domowy szampan to świetna opcja, aby zaoszczędzić rodzinny budżet i udekorować stół ulubionym niskoalkoholowym napojem musującym. Aromat porzeczek i cytryny w „jednej butelce” zawsze pozostawia przyjemny posmak. Przygotowanie napoju o niskiej zawartości cukru lub odwrotnie, słodszego to kwestia gustu. Ale w każdym razie nie będzie gorszy od zwykłego fabrycznego napoju musującego.

Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną
Domowy szampan z liści czarnej porzeczki z cytryną

Czego potrzebujesz, aby zrobić szampana z liści czarnej porzeczki z cytryną:

  • 100 g liści czarnej porzeczki
  • 1 mała cytryna
  • 400 g cukru
  • 6 g suchych drożdży
  • 6 litrów wody pitnej
  • grube lateksowe rękawiczki
  1. Zbieraj liście z krzewów porzeczek. Przed zbiorem liści porzeczek nie należy poddawać zabiegom chemicznym przez co najmniej trzy tygodnie. Liście muszą być zdrowe i nieuszkodzone.
  2. Umyj cytrynę wrzącą wodą. Odetnij skórkę. Cytrynę obierz z białej warstwy – albedo. Obraną cytrynę pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Skórkę pokroić w cienkie paski.
  3. Liście porzeczki porwij na małe kawałki i umieść w pojemniku do fermentacji. Dodać posiekaną cytrynę i skórkę. Dobrze, jeśli pojemnikiem jest butelka lub słoik, który można zamknąć pokrywką.
  4. Dodać cukier i zalać zimną wodą. Zamknij pojemnik pokrywką i umieść w ciepłym miejscu. Pozostaw na dwa dni, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu potrząśnij.
  5. Przygotuj uszczelkę wodną. Nakłuj jeden lub dwa palce rękawicy grubą igłą. Takie urządzenie nie pozwala na przedostanie się tlenu z zewnątrz, a gdy nastąpi duże nagromadzenie dwutlenku węgla, uwalnia go na zewnątrz.
  6. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlać do butelki. Po pewnym czasie, gdy zacznie się zauważalna fermentacja, zakręć butelkę wodą i przenieś ją w chłodne miejsce na 7-10 dni.
  7. Po zakończeniu fermentacji rękawica z uszczelnieniem wodnym opadnie. Odcedź domowy szampan z liści czarnej porzeczki i cytryny do czystego pojemnika. Posmakuj tego. W razie potrzeby dodać więcej cukru i wymieszać.
  8. Szamański szaman rozlać do czystych butelek, szczelnie zakręcić, zabezpieczyć korki drutem i odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania na 1 miesiąc.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szampan #liście winogron #winodomowej roboty

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja