Przepisy marchewkowe – konfitury z marchwi

Przepisy marchewkowe – konfitury z marchwi

Przepisy marchewkowe – konfitury z marchwi

Elena Moskalenko 17 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Zapraszamy do obejrzenia marchewki o świeżym i dziarskim wyglądzie. W rezultacie otrzymamy jasne i pozytywne konfitury z marchwi, pełne słonecznej energii. Można je zjeść na świeżo od razu lub przygotować na zimę.

Konfitura marchewkowa z kumkwatem, tymiankiem i różowym pieprzemKonfitura marchewkowa z cytryną i pieprzemKonfitura z marchwi i marakuiKonfitura marchewkowa z kumkwatem, tymiankiem i różowym pieprzem

Marchew to nie tylko sos smażony z cebulą, nie tylko ognista koreańska sałatka czy słodkie żydowskie cymes. Trzy różne dodatki owocowe zamieniły banalne warzywo korzeniowe, nie waham się powiedzieć, w konfiturę o rzadkich walorach gastronomicznych.

Konfitura marchewkowa z cytryną i pieprzem

Konfitura ta doskonale komponuje się ze smażonym boczkiem, tartalkami francuskimi i niewielkim kawałkiem miękkiego twarogu

Konfitura marchewkowa z cytryną i pieprzem

Czego potrzebujesz:

  • 1 duża marchewka
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1-2 papryczki chili
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 5 łyżek l. brązowy cukier
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka. nasiona kolendry
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • ½ łyżeczki agar-agar
  • po szczypcie soli, gałki muszkatołowej i cynamonu

Co zrobić:

Obierz marchewki. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i błony. Marchewkę i paprykę zetrzeć na średniej tarce i umieścić w rondlu.

Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wymieszaj z marchewką, dodaj sok jabłkowy, dodaj sól, cukier, przyprawy, posiekaną papryczkę chili i anyż gwiazdkowaty. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut.

Na suchej patelni podsmażamy kolendrę do pojawienia się aromatu i dodajemy do masy marchewkowej.

W osobnym kubku rozcieńczyć agar-agar w 50 ml wrzącej wody i ostrożnie wlać do marchewki, gotować przez kolejne 10 minut, usunąć anyż.

Konfitura marchewkowa z kumkwatem, tymiankiem i różowym pieprzem

Poranna kanapka z tą konfiturą i mascarpone na pieczywie zbożowym doda ładunek pozytywności i optymizmu.

Konfitura marchewkowa z kumkwatem, tymiankiem i różowym pieprzem

Czego potrzebujesz:

  • 1 duża marchewka
  • 8-10 kumkwatów
  • 1 pomarańcza
  • 6 łyżek l. brązowy cukier
  • 3 gałązki tymianku (usunąć liście)
  • 2 łyżki różowy pieprz
  • ½ laski wanilii
  • ½ łyżeczki agar-agar

Co zrobić:

Obierz marchewki i zetrzyj je na średniej tarce. Kumkwaty pokroić w krążki i usunąć nasiona.

Usuń skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok, dodaj do marchewki razem z kumkwatem. Dodaj cukier i odstaw, aż pojawi się sok. Dodać laskę wanilii, liście tymianku, różowy pieprz i podpalić. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i pozostawić do „bulgotania” na 30-35 minut.

W osobnym kubku rozcieńczyć agar-agar w 50 ml wrzącej wody i dodać do mieszanki marchewkowej. Gotuj przez kolejne pięć minut. Wyjmij laskę wanilii (możesz ją zostawić, jeśli chcesz).

Konfitura z marchwi i marakui

Marakuja tak harmonijnie komponuje się z marchewką, że nawet przyprawy nie są tu potrzebne. Bardzo ciekawy jest zestaw z miękkim kozim serem i smażonym serkiem Halloumi.

Konfitura z marchwi i marakui

Czego potrzebujesz:

  • 2 duże marchewki
  • 4 owoce męczennicy
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 70 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki agar-agar

Co zrobić:

Obierz marchewki i zetrzyj je na średniej tarce.

Marakuję przekrój na pół, wybierz miąższ z nasionami, wszystko zalej sokiem jabłkowym, dodaj cukier i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, ciągle mieszając, przez 35-40 minut.

W osobnym pojemniku rozpuść agar-agar wrzącą wodą. Dodać do konfitury i dusić na małym ogniu przez 5-10 minut. Wlać do sterylnych słoików.

Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”

Elena Moskalenko na :

Lunch dyniowy Lena Moskalenko, stała uczestniczka naszych konkursów, dziennikarka i blogerka, proponuje lunch dyniowy. Jej pomysły kulinarne wprowadzą nowe kolory w sezon dyniowy… Zobacz więcej…

Quinoa Dishes Dietetycy twierdzą, że komosa ryżowa to jedyne ziarno na świecie, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi. Tym zbożem nakarmiono miliony ludzi… Zobacz więcej…

Monolunch z buraków Przepisy z burakami – ciepła sałatka z buraków i wątróbki króliczej, Zupa puree z pieczonych buraków, Zapiekanka z twarogu z żurawiną, burakami i skórką pomarańczową Zobacz więcej…

Przepisy z zieloną kaszą gryczaną Aby przygotować wieloposiłkowy posiłek z zielonej kaszy gryczanej, należy ją wykiełkować. Odliczyłam po 7,5 łyżki płatków do każdego dania i umyłam… Zobacz dalej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marchewka #dżem #Elena MoskalenkoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja